VATRENA ATRILJERIJA SRPSKE VOJSKE! Pogledajte samo čime mi raspolažemo
Lanser Oganj postao je modernizovan, Foto: Ministarstvo odbrane

nadogradnja arsenala

VATRENA ATRILJERIJA SRPSKE VOJSKE! Pogledajte samo čime mi raspolažemo

U okviru rada na razvoju oruđa, integrisani su i svi podsistemi za pripremu, izvršenje i vođenje rakete, kao što je raketa „ALAS“.

Objavljeno:

Uvođenjem u naoružanje Vojske Srbije modularnog samohodnog višecevnog raketnog lansera LRSVM M18 „Oganj“, raketna artiljerija dobiće sasvim nove mogućnosti, kakve do sada nije imala.

Raketna artiljerija ima važnu ulogu u vatrenoj podršci jedinica Kopnene vojske. Zato je opremanje vojske modularnim „Ognjem“, namenjenim za neutralisanje žive sile, borbenih sredstava, komandnih mesta, baza, skladišta, aerodroma i svih lako oklopljenih ciljeva korišćenjem nevođenih i vođenih raketa, od velikog značaja za Vojsku Srbije.

Prototip LRSVM M18 „Oganj“ nastao je modernizacijom samohodnog višecevnog lansera raketa SVLR „Oganj“ 128 mm M77, tj. demontažom pojedinih njegovih sklopova i ugradnjom novih. Nosilac razvoja modularnog „Ognja“ je Vojnotehnički institut, sistem integrator–proizvođač „Prva petoletka – Namenska“ Trstenik, a među većim kooperantima Odbrambene industrije, koji su učestvovali u ovom projektu su „Zastava TERVO“ i „FAP Priboj“.

Oganj

Modularni „Oganj“ je modernizovana verzija sa oklopljenom pancirnom kabinom, koja štiti posadu od gelera i puščane municije. Ovaj model, osim što ima novi inercioni navigacioni sistem (INS) i što je dobio brojne digitalizacije i usavršavanje sistema veza, obezbedio je ono što je u modernom ratovanju, gde se računa svaki minut i sekunda, najvažnije – daleko veću brzinu upotrebe. Reč je o visoko automatizovanom oruđu koje će značajno unaprediti sposobnosti naše artiljerije, pre svega dramatičnim skraćivanjem pripreme za otvaranje vatre. Od trenutka izdavanja komande do spremnosti za dejstvo, modularnom „Ognju“ potrebno je tri minuta, dok je „Ognju“ M77 potrebno znatno više.

Uvođenjem modernizovanog „Ognja“ u naoružanje Vojske Srbije, raketna artiljerija biće značajno ojačana imajući u vidu da je to naše prvo artiljerijsko oruđe koje osim postojećih nevođenih raketa, uključujući i rakete dometa 40 kilometara, koje su već razvijene i raketa dometa 50 kilometara, može da gađa i vođenim raketama.

U okviru rada na razvoju oruđa, integrisani su i svi podsistemi za pripremu, izvršenje i vođenje rakete, kao što je raketa „ALAS“. Sredinom juna ove godine u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci“ iz kontejnera montiranog na lanseru modularnog „Ognja“, premijerno je i uspešno izvedeno lansiranje programski vođene rakete sistema „ALAS“, kao i gađanje sa raketama "Grad", što predstavlja osnovu za dalje usavršavanje. U Vojnotehničkom institutu razvijaju se i rakete „košava 1“ i „košava 2“, čime će se domet naše raketne artiljerije podići na više od 50 kilometara i one će imati bojeve glave velike razorne moći, sposobne da unište utvrđene ciljeve i značajne stacionarne objekte.

Modernizacijom ovog oruđa dobijen je usavršeni sistem koji poseduje: automatsku nišansku liniju, orijentaciju i navigaciju, mogućnost korišćenja različitih kontejnera sa različitom municijom, skraćenje vremena pripreme i otvaranja vatre, veću zaštitu članova posade, mogućnost samostalne borbene misije i spregnut rad sa univerzalnom pokretnom artiljerijskom računarskom stanicom (UPARS).

Kompletno sistemsko opremanje artiljerije Vojske Srbije jedan je od prioriteta u opremanju, a osim modernizovanog oruđa poput modularnog „Ognja“, novih računarskih sistema za upravljanje vatrom, planirano je uvođenje i nove generacije municije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Ministarstvo odbrane)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.