ČUVENI SAVA JANJIĆ SE OGLASIO O DEČANIMA: Velika je šteta, hoće SVE DA NAM UZMU!
Iguman Sava Janjić, Foto: Printscreen/YouTube/ Radio Gračanica

IZJAVIO

ČUVENI SAVA JANJIĆ SE OGLASIO O DEČANIMA: Velika je šteta, hoće SVE DA NAM UZMU!

Ističe da to u velikoj meri ruši poverenje, ne gradi bolje odnose i oštećuje prirodnu okolinu

Objavljeno: 14.08.2020. 23:57h
  • 9

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić izjavio je večeras da će izgradnja puta Dečani-Plav naneti veliku štetu manastiru i da kosovske vlasti koriste svaku priliku da život njegovom bratstvu učine komplikovanijim i težim.

On je u izjavi za RTS podsetio da su Eparhija Raško-prizrenska i manastir zatražili od međunarodnih predstavnika da utiču na kosovsku vladu i lokalne opštine da se prekinu radovi na magistralnom putu Dečani-Plav, koji su nezakoniti jer je reč o zaštićenoj zoni.

"Čak i kada bi se manastir složio s tim, on ne bi mogao da se radi. Zakon je prekršen i radovi moraju da se obustave. Ako se radi put Dečani-Plav, mora da se radi zaobilaznica koja je započeta 2014. godine, ali se posle opet vratilo na radove unutar zaštićene zone", objašnjava iguman.

Naglašava da je to neprimereno ponašanja prema manastiru Visoki Dečani.

"Uvek smo se trudili da imamo korektan odnos prema našim susedima. Ovo je nekorektno i prema međunarodnim predstavnicima, a pokazuje da lokalne kosovske vlasti krše i sopstvene zakone", kaže Sava Janjić.

Ističe da to u velikoj meri ruši poverenje, ne gradi bolje odnose i oštećuje prirodnu okolinu.

"Gradnja puta kroz zaštićenu zonu naneće veliku štetu manastiru iz 14. veka i Uneskovom spomeniku kulturne baštine. Pokazuje jedan vrlo neodgovoran odnos kosovskih institucija prema kulturnoj baštini, koja je od neprocenjive vrednosti", upozorava iguman Sava.

Dodaje da je, pored ovog problema, vladika raško-prizrenski Teodosije u četvrtak uveče vraćen sa punkta Jarinje jer je u gepeku kola imao dve kante meda i lični prtljag.

"Vladika je pred svima ponižavan i prisiljen da se vrati i ostavi med. Posle je ušao, ali opet su mu pretresli kola. To je odnos prema pravoslavnom episkopu kakav ovde nije zabeležen u poslednjih 20 godina", ističe Janjić.

Smatra da ovi događaji pokazuju da se odnos prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne menja.

"I pored postojećih zakona i zvaničnih uveravanja, vidimo da se ti isti zakoni krše i da se ne poštuju sudske odluke. Vidimo da se koristi svaka prilika da se naš život učini komplikovanijim i težim. Međutim, mi smo čvrsto rešeni da ovde ostanemo i živimo s našim narodom kao što smo vekovima živeli", naglašava iguman Visokih Dečana.

Kaže da očekuju od međunarodnih predstavnika, ali i predstavnika vlasti u Beogradu da preduzmu sve mere kako bi obavestili nadležne u svetu o kakvom se ponašanju radi.

Podsetio je i da manastir ima problem i sa 25 hektara zemljišta koje lokalne vlasti odbijaju da upišu kao manastirsko imanje.

Bonus video:

(Espreso.rs/rts)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media