PONOVO MOŽEMO DA LETUJEMO ZA 150 EVRA: Bugari su podigli rampu, a evo šta nudi crnomorska obala
Letovanje u Bugarskoj, Foto: Profimedia

nekada omiljena destinacija

PONOVO MOŽEMO DA LETUJEMO ZA 150 EVRA: Bugari su podigli rampu, a evo šta nudi crnomorska obala

U Bugarsku se uglavnom ide sopstvenim prevozom što je najsigurnija opcija u doba pandemije

Objavljeno:

Građani Srbije dugo su mogli da koriste Bugarsku samo kao tranzit na proputovanju ka Turskoj. Sada je, kada su granice konačno otvorene, pravi spas za mnoge upravo letovanje u susednoj Bugarskoj.

U Bugarsku se uglavnom ide sopstvenim prevozom što je najsigurnija opcija u doba pandemije, a imaju veliku ponudu apartmasnkog smeštaja tako da ne morate da se hranite po hotelima uz švedske stolove koji su se pokazali kao ne baš pametna varijanta.

Plaže nisu kao, recimo, one u Grčkoj, ali ostali sadržaji i niske cene to lako nadomeste.

Geografski položaj i klima

Republika Bugarska je država u jugoistočnoj Evropi. Graniči se sa Rumunijom na severu, Srbijom i Severnom Makedonijom na zapadu, Grčkom i Turskom na jugu i Crnim morem na istoku.

Klima, kao i priroda Bugarske, prilično je raznovrsna. Klimatske uslove svakog regiona određuje jedinstvenost njegovog pejzaža. Dakle, zimi je kontinentalna klima sa niskim temperaturama i teškim snežnim padavinama, a leti mediteranska, koja obezbeđuje toplo vreme tokom letnjih meseci.

Novac u Bugarskoj

Iako su evri valuta zemlja članica Evropske unije, uz par izuzetaka, kada članice iako su deo Evropske unije zadržavaju svoju valutu (npr. Velika Britanija, Mađarska…) i Bugarska je izuzetak. Ona sa potpisivanjem sporazuma o članstvu u zajednicu Evropskih zemalja nije prihvatila da prestane da koristi svoju valutu, lev kao sredstvo za plaćanje.

1 lev = 0.51 e

Kako do Bugarske?

S obzirom na blizinu Bugarske sve više naših turista se odlučuje da na put krene sopstvenim prevozom. Ukoliko je to i slučaj sa vama, dobro je da znate da vam zelena karta nije potrebna, a poželjno je da imate međunarodnu polisu za osiguranje. Na granici su vam potrebni pasoš i saobraćajna dozvola, a pri ulasku u zemlju morate da kupite vinjetu (na samoj granici ili na benzinskim pumpama nakon nje). Vinjeta za sedam dana košta 8 evra, a za mesec dana 15 evra. Leti je pogotovo bitno da vodite računa o saobraćajnim pravilima, jer su kontrole pojačane.

Letovališta

Zlatni Pjasci

Zlatni Pjasci su najpoznatije letovalište na severu bugarske crnomorske obale. Zlatni Pjasci se nalaze 20 km od trećeg po veličini grada u Bugarskoj, Varne. Legenda kaže da su pirati ovde iskopali zlatno blago, ali su zbog toga kažnjeni i pretvoreni u žuti pesak koji se na Suncu presijava i daje zlatnu boju plaži. Otuda i samo ime letovališta - Zlatni Pjasci.

Sama plaža je u Zlatnim Pjascima duga je 8 km i duž nje se prostire veliki broj hotela. Hoteli su većinom novoizgradjeni ili renovirani, a neki pripadaju poznatim hotelskim lancima zbog čega veliki broj turista iz celog sveta odlučuje letovanje u Zlatnim Pjascima. Većina hotela u Zlatnim Pjascima ima moderne spa centre i bazenima sa termomineralnom vodom i bogate sadržaje kako za odrasle tako i za decu.

Sezona u Zlatnim Pjascima traje od maja do oktobra, a činjenica da je u ovom delu crnomorske obale veoma čist vazduh i blaga klima, kao i da je područje bogato mineralnim izvorima i lekovitim blatom čine Zlatne Pjaske rado posećenim odredištem tokom cele godine, a naročito kao odredište za letovanje.

Nesebar

Nesebar je grad u jugoistočnoj Bugarskoj i nalazi se 35 km od Burgasa i 2 km od Sunčevog Brega, sa kojim je i povezan. Istorija grada Nesebara duga je preko 2500 godina, a o njoj svedoči postojanje starog grada.

Od tračke naseobine, grčke kolonije, zatim rimskog i otomanskog osvajanja, grad Nesebar je danas postao jedno od omiljenih turističkih odredišta za letovanje mnogih turista koji dolaze iz čitavog sveta i uživaju u kvalitetnoj ponudi hotela koju Nesebar nudi. Novi deo grada Nesebara prostire se na dve peskovite plaže od kojih ga jedna (dužine 8 km) spaja sa letovalištem Sunčev Breg. Duž plaže u Nesebaru nalaze se mnogobrojni hoteli.

Sunčev Breg

Sunčev Breg je najveće i najpoznatije letovalište u Bugarskoj. Nalazi se na jugoistoku Bugarske, 30 km od grada Burgasa i 5 km od starog grada Nesebara. Sunčev Breg kao jedno od najmodernijih bugarskih letovališta smešteno je u 8 km dugom peščanom zalivu koji formira polumesec, sa mnoštvom hotela koje ima u ponudi. Letovalište Sunčev Breg počinje planski da se razvija 50-tih godina dvadesetog veka, da bi danas obilje turističkih sadržaja privlačilo turiste iz čitavog sveta.

Posebna zanimljivost vezana za Sunčev Breg je da se velika pažnja poklanja ekološkim aspektima očuvanja životne sredine. U letovalištu Sunčev Breg se vrši ekološki čist transport – mini vozovima, biciklama i motociklima na baterije. To može biti još jedan od razloga zašto da svoje letovanje provedete upravo u Sunčevom Bregu.

Plaža u Sunčevom Bregu duga je 10 km i široka 30 m i celom svojom dužinom je od sitnog, zlatnožutog peska. Klima u Sunčevom Bregu je jako prijatna, sa 170 sunčanih dana u godini, a turistička sezona traje od maja do oktobra meseca.

Albena

Albena spada u najatraktivnije destinacije za letovanje na obali Crnog mora. Albena se nalazi se 30 km od Varne, sa kojom je povezana autobuskim prevozom i 13 km od letovališta Zlatni Pjasci. Izgrađena u posebnom arhitektonskom stilu Albena predstavlja svojevrstan resort, koji izlazi na plažu dugu 7 km i široku 150 m, sa mnogobrojnim hotelima u ponudi. U zaleđu Albene je veliki prirodni rezervat Baltata.

Albena je poznata po bogatstvu mineralnih izvora čija lekovita svojstva se koriste u medicinske svrhe u okviru Medicinskog centra. Prijatna klima i bogatstvo lekovitih mineralnih izvora privlače u Albenu turiste iz čitavog sveta. Prilikom boravka u Albeni treba posetiti botaničku baštu, koja se nalazi u mestu Balčik, 10km od Albene. Još jedna lokalna atrakcija je arhitektonski kompleks Dvoreca ''Zamak''.

Pomorje

Pomorje je poznato letovalište na obali Crnog mora. Nalazi se u istočnom delu Bugarske, izmedju Burgasa i popularnog crnomorskog letovališta Sunčev Breg. Od Sofije je Pomorje udaljeno 420 km, a od Burgasa 20 km. Ovaj gradić je administrativni centar opštine Pomorje, a u njegovoj blizini se nalazi i istoimeno slano jezero čuveno po svom lekovitom blatu koje se koristi u balneološkim centrima širom Bugarske. Danas je Pomorje poznato kao turističko mesto sa nizom plaža u čijoj se pozadini uzdižu obronci Stare planine. Pomorje je lep primorski grad sa širokom plažom pokrivenom finim peskom, koji je na nekim mestima gotovo crn. Plaža u mestu Pomorje ima ekološku nagradu Plava zastava što je garancija čistoće i uređenosti. Klima u ovom delu crnomorske obale je izuzetno pogodna, sa puno sunčanih dana i sa prosečnom temperaturom mora u julu od 23ºC.

Sozopol

Sozopol je jedan od najstarijih gradova na Crnom moru. Sozopol se nalazi u jugoistočnom delu Bugarske i jedno je od najatraktivnijih i najtraženihih letovališta u Bugarskoj. Od Sofije je Sozopol udaljen 430 km, a od Burgasa oko 25 km. Simbol Sozopola su stare drevne kuće od kojih su neke proglašene nacinalnim spomenicima. Osim toga, simbol grada Sozopola je i sidro koje se nalazi na svim kovanicama.

U novom delu Sozopola se nalazi veliki broj restorana i barova, a jedna od najlepših plaža je plaža Zlatna ribica koja je od Sozopola udaljena 3 km. Poznata je po talasima pa predstavlja pravi raj za surfere. Duge peščane plaže, prijatna klima i brojni kulturni spomenici i sadržaji privlače veliki broj turista iz celog sveta koji u ovom delu crnomorske obale provode svoje letovanje.

Kiten

Kiten je najjužnije Bugarsko letovalište, udaljeno 30km od turske granice. Kiten je malo letovalište koje u toku leta poseti veliki broj turista. Oblast oko ovog letovališta je proglašena za ekološki najčistiji region u Bugarskoj. Put do Kitena vodi kroz nacionalni park, drevne hrastove i borove šume, koje doprinose izuzetnim klimatskim karakteristikama. Letovalište krase lepe peščane plaže, prozračno more i čist morski vazduh. Gostima su za nezaboravan odmor na raspolaganju desetine hotela sa međunarodnom standardizacijom, čisti i prijatni restorani sa bogatim menijem i prihvatljivim cenama, mnoštvo kafea, diskoteka, prodavnica, a iznad svega gostoljubivi domaćini.

Primorsko

Primorsko je malo letovalište na jugu crnomorske bugarske rivijere, na 50 km južno od Burgasa. Ovo turističko mesto se nalazi na malom poluostrvu i svojom arhitekturom, a i atmosferom potpuno zaslužuje ime koje nosi. U samom mestu se naleze prodavnice u kojima možete naći jeftine bugarske i strane proizvode, a i izbor odeće za kupovinu je veliki. Letovalištem dominira prijatna mediteranska klima (najviša temperatura u toku leta 32-33 stepena), dve peščane plaže koje okružuju mesto i čisto more garantuju prijatan odmor. Više diskoteka, brojni kafići i ugostiteljski objekti svojom raznovrsnom i kvalitetnom ponudom, kao i pristupačnim cenama, mogu svakog zadovoljiti.

Sveti Vlas

Sveti Vlas je malo mesto, sa oko 4,000 stanovnika koje se danas naslanja na Sunčev breg sa jedne i Elenite sa druge strane. Ima jednu od najlepših marina na Crnom moru. Mesto su osnovali Tračani u II veku nove ere i dali mu ime Larisa. Današnji naziv je usvojen 1886. Sve do 1920 god Grci su bili brojniji i posle razmene stanovništva Bugari postaju većina. Mesto je mirnije s tim da je blizu Sunčevom bregu, mestu koje pruža brojne mogućnosti za provod.

Varna

Varna je grad smešten na severoistoku Bugarske, na obali Crnog mora. nalazi se u Varnenskoj oblasti, čiji je ujedno administrativni centar. Prostire se na površini od 154, 23 kvadratna kilometra, a u njoj živi oko 347 000 stanovnika. Varna je treći po veličini grad u Bugarskoj, i najveći grad na obali Crnog mora. Varna je jedan od najznačajnijih turističkih centara u državi.

Cene smeštaja

Nesebar je godinama omiljena destinacija srpskih turista. U internet ponudi hotelskog smeštaja u ovoj zemlji kao najpovoljniji (u septembru) izdvajaju se hoteli gde je cena noćenja od 1.896 dinara preko 2.058 do 5.263 dinara.

Noćenje u hotelu koji se nalazi pored plaže je 5.844 dinara za dve osobe. A koliko cene smeštaja variraju pokazuje sledeće: noćenje u dvokrevetnoj sobi sa kupatilom košta 1. 804 dinara, dok hotel sa akva parkom tu uslugu naplaćuje 17.587 dinara.

Cene prate kvalitet smeštaja, ali se po ceni od 8.418 može prespavati u hotelu pored mora ( sobi sa terasom). Dobar hotelski smeštaj može se naći i za 3.127 dinara.

U popularnom letovalištu Zlatni Pjasci nije zabeležena gužva, a cene smeštaja u hotelu u ovom mestu se prema sajtu "Booking" kreću od 3.500 do 18.849 dinara.

Gužve nije bilo ni na plaži u Sunčevom bregu prethodnog meseca. Ovo mesto u Bugarskoj, kada su cene smeštaja u pitanju, prati ritam Nesebara, pa hoteli desetodnevno letovanje za dve osobe nude po sniženim cenama od 43.698 dinara do 195.000 dinara.

Ukoliko se ipak odlučite da letujete van sezone, možete da uštedite od 50 - 100 evra.

Cena hrane i pića

I u jeku sezone hrana u Bugarskoj je jeftinija nego u Srbiji, bilo da se odlučite za restorane ili kupujete u prodavnici. Hleb, flaširana voda, kilogram paradajza ili krompira je oko 50 centi, dok su litar mleka ili 10 jaja oko 1 evro. Cigarete su ipak nešto skuplje nego u Srbiji.

Planirate li da posetite Bugarsku nakon otvaranja granica? Jeste li ranije letovali na Crnom moru? Kakva su vaša iskustva?

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.