OVO JE ANTIHRIŠĆANSKA KAMPANJA, UGROŽEN JE SVAKI OPSTANAK : Kancelarija Vlade Srbije o radovima kod Visokih Dečana
Visoki Dečani, Foto: AP

ISTAKLI

OVO JE ANTIHRIŠĆANSKA KAMPANJA, UGROŽEN JE SVAKI OPSTANAK : Kancelarija Vlade Srbije o radovima kod Visokih Dečana

Ministar je tada naveo da je "Evropska unija finansirala izgradnju drumskog puta severno od Dečana u dužini od 17 kilometara"

Objavljeno:

Intenziviranje putarskih radova u zaštićenoj zoni Manastira Visoki Dečani predstavlja deo "kontinuirane antihrišćanske kampanje" radi "brisanja i poništavanja srpskog prisustva", ocenila je danas Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju. Po rečima direktora tog tela, Marka Đurića, radovima "nije samo simbolično narušen mir pravoslavnih monaha, već je i fizički ugrožen opstanak tog bisera srpske i svetske kulturne baštine".

"Takvo postupanje je protivzakonito i po prištinskim propisima (Kosova). Izvodjenje bagera i rovokopača u zaštićenu manastirsku zonu je plod istog onog mentaliteta koji je naveo albanske ekstremiste da spale i unište desetine srpskih crkava u protekle dve decenije", naveo je Djurić.

Dodao je da će Srbija preduzeti "sve korake i mere" pred nadležnim međunarodnim institucijama i organizacijama da bi "osigurala nepovredivost prava SPC na Kosovu i Metohiji i zaštitu srpske i svetske kulturne baštine od onih koji u svom ekstremističkom slepilu ne mare ni za kulturu ni za baštinu".

Polovinom juna to je već bio najavio ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević koji je u pismu obavetio UNESCO-a o "nezakonitim radovima na putu u neposrednoj blizini zaštićene zone manastira Visoki Dečani, koji su nedavno nastavljeni uprkos prekidu uslovljenom reakcijom medjunarodne zajednice".

U tom pismu je objašnjeno "da se put gradi u zaštićenoj zoni manastira upisanog u Listu svetske kulturne baštine, kao i u Listu ugrožene svetske kulturne baštine, te se u tom kontekstu dodatno narušava već ugrožena sigurnost tog spomenike srpske kulture iz 14. veka od neprocenjivog značaja za svetsko kulturno nasledje".

"Prenamena lokalnog seoskog puta u dužini od deset kilometara u prometan drumski put, prouzrokovaće drastično povećanje saobraćaja što podrazumeva povećanje vibracija, zagađenja i buke, što će dodatno ugroziti zaštitu manastira, koja se već suočava sa brojnim problemima", ukazao je Vukosavljević u junskom pismu.

Ministar je tada naveo da je "Evropska unija finansirala izgradnju drumskog puta severno od Dečana u dužini od 17 kilometara što, između ostalog, govori u prilog činjenici da je izgradnja (drugog) puta tik pored manastira, upisanog u Listu svetske kulturne baštine, nepotreban i štetan akt".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.