GLAVNA SESTRA KSENIJA SE BORI SA KORONOM VEĆ 6 MESECI: Ovo je njena ISPOVEST u kojoj ima svega OSIM STRAHA
Foto: Privatna arhiva

HEROINA SA MASKOM

GLAVNA SESTRA KSENIJA SE BORI SA KORONOM VEĆ 6 MESECI: Ovo je njena ISPOVEST u kojoj ima svega OSIM STRAHA

Opaki virus ušao je i u ovu bolnicu, obolele su i neke njene kolege, ali ona se nije dala

Objavljeno:
Suzana Trajković

Gotovo svakodnevno možemo čuti da su medicinski radnici naši heroji.

I zaista, oni to i jesu. Bez razmišljanja o sebi samima, oni su na prvoj liniji odbrane protiv opakog nevidljivog neprijatelja, korona virusa.

Korona žestoko udara po zdravstvenom sistemu u celom svetu. I dok neki pregledi mogu da sačekaju, bebe - ne mogu.

GAK Narodni front radio je bez sekunde odmora, jer - bebe za koronu nisu znale. U ovoj klinici postoji odvojeno odeljenje za korona pacijentkinje, na čijem je čelu glavna sestra odeljenja, Ksenija Džombić.

Koronu je dočekala na radnom mestu na kom je već duže od 20 godina. Nije je korona oterala, radila je punom parom, i uspela je da se na svom radnom mestu ne ugrozi.

Opaki virus ušao je i u ovu bolnicu, obolele su i neke njene kolege. Otkrila nam je kakva je s početka ove pošasti bila situacija na njenom odeljenju.

- Kad je počela cela ova situacija, to niko nije shvatao tako ozbiljno i to sve do momenta kad nisu počele da se razboljevaju koleginice i kolege iz Fronta. Kad je to krenulo da se dešava onda smo mi ozbiljnije shvatili celu situaciju. Kako smo mi ginekologija i akušerstvo mi smo, slobodno mogu reći, malo ušuškani. Nemamo žene na respiratorima, trudnice nam nisu bile nešto posebno bolesne. Naše trudnice jesu imale kovid, ali su najčešće bile asiptomatske, bez ikakvih tegoba.

I na ovom odeljenju poštuju se mere zaštite, baš kao i na svim drugim odeljenjima.

- Skafanderi se nose samo u slučajevima kada je žena PCR pozitivna i kada se zna da je zaražena. Ovako, dokle god ne stigne nalaz, mi imamo mere zaštite ali ne sa kompletnom opremom. Imamo maske, kape i rukavice. Tek kada stigne nalaz da je žena pozitivna, tek tada se oblače skafanderi i one se tretiraju kao kovid pacijentkinje.

- Te trudnice su izolovane na posebnom odeljenju koje se oformilo s početkom ove situacije, na međuspratu, tako da su odvojene od drugih. Važno mi je da naglasim da imamo sve uslove, na tom odeljenju ima 12 kreveta, imaju operacionu salu, postoji za njih posebno porodilište. Dakle, za pacijentkinje je obezbeđeno sve što je potrebno. One se ne mešaju sa drugim pacijentima.

U kovid odeljenju radi poseban tim ljudi, na čijem je ona čelu.

- Prvo je tamo bio uvek neko iz dežurne ekipe. Sada, od pre mesec i po dana to je poseban tim od pet lekara, tu je ginekolog, anesteziolog, neonatolog, specijalizant, babica - ceo tim koji se bavi ženom koja je kovid pozitivna. Prililno smo organizovani što se toga tiče.

Posete nisu dozvoljenje na celoj klinici, kako se ne bi ugrozila bezbednost pacijenata i zaposlenih. Posebna je procedura i kada se trudnica prima u bolnicu.

- Pacijentkinja se najpre javlja dole na prijem, odmah joj se na prijemu vadi krv. Ako je žena hitna, onda se ta procedura ubrzava. Pod tim mislimo na one pacijentkinje koje su došle sa bolovima, ali da oni nisu ipak nesnosni. Tu pacijentkinju stavljamo u izdvojenu prostoriju u kojoj čeka rezultat. Kada dobije rezultat, ako je negativna, ide dalje sa ostalim pacijentkinjama, a ako je pozitivna ide na kovid odeljenje. Važno je napomenuti da ako u kovid odeljenju imamo PCR pozitivne, one se ne smeštaju zajedno nego postoji boks gde je posebno PCR pozitivna, a posebno te žene koje su iz krvi dobile nalaz da su pozitivne. Često taj rezultat iz krvi nije siguran, zbog čega uvek čekamo da nam dođu iz Batuta, uzmi ženi bris i nakon toga stiže rezultat. Ako on kaže da je i PCR pozitivna, onda ostaje tu, a ako je negativna mi je dalje prebacujemo na odeljenja na kojima pripada.

Kada u kovid odeljenju ove klinike beba dođe na svet, zna se tačna procedura šta dalje sa njom i mamom. Bebice su u odvojene u posebnim blokovima.

- Postoji poseban dečiji boks, i to u sklopu kovid odeljenja i posebne pedijatrijske sestre i pedijatri koji rade sa njima. Dakle, kada se žena porodi beba se odmah smešta u taj dečiji boks, postoje posebne izolete koje su poput inkubatora, pokretni kreveti koji se koriste, i one se tako u tim krevetićima vode u dečji boks gde postoji izolacija za te bebe, i tim bebama se isto uzimaju brisevi.

Inače, ono što je interesantno jeste to da ukoliko je majka pozitivna, beba ne mora da bude.

- Obično se dešava, naprotiv, da bebe nisu pozitivne.

Ukoliko je tek rođena beba negativna na koronu, a majka pozitivna, majka ne sme da doji svoju bebu.

- Sva ponašanja mame dogovaraju sa svojim ginekolozima i sa pedijatrom. Majke koje su kovid pozitivne, ili čekaju rezultat, ne doje svoje bebe već održavaju laktaciju sve dok im ne stigne negativni test.

Kroz kovid odeljenje GAK Narodni front do sada je prošlo više od 60 trudnica, što završeno carskim rezom, što prirodnim porođajem.

U GAK narodni front nije bilo smrtnih slučajeva, pa ni trudnica i porodilja na respiratorima.

- To su, ponavljam, sve bile žene koje su asimptomatske, koje nisu imale nikakve pokazatelje da su bolesne, nisu imale one tegobe poput tegoba i drugih simptoma. Neke su čak bile i iznenađene što su pozitivne. Kod nas je obavezno da se vadi krv na ulasku u bolnicu, i onda su one bile u šoku. Često su bile začuđene pozitivnom rezultatom jer nisu imale rizične kontakte. Ni one nisu mogle da veruju u svoj rezultat.

Sestru Džombić pitali smo koliko kovid porodilja treba da ostane u bolnici, nakon što dobije rezultat da je pozitivna i nakon što se porodi.

- One ostaju u bolnici onoliko koliko bi i da su najzdravije. Nevezano za kovid, one ostaju dva dana, treći dan idu kući. To su normalno porođene žene. One koje se porode carskim rezom idu četvrti ili peti dan kući, zavisi od njihovog stanja. One ne moraju da ostaju u bolnici, a dok su one na odeljenju prati se odeljenje, gde takođe dobijamo i bris novorođenčeta, koji pokazuje da li je i ono pozitivno na koronu.

Kako izgleda otpuštanje kovid mama?

- One se oblače dole na tom međuspratu u svoje civilno odelo, a potom u hirirški mantil, naravno sa kapom, maskom i rukavicama i kaljačama. Pratioc dođe po njih na međusprat, takođe potpuno propisno obučen. Tu se i beba preuzima i onda ih zajedno spuštamo dole gde ih čeka prevoz ili hitna, zavisi kako idu, sanitetom ili sopstvenim vozilom. Vozilo ih čeka na vratima, tako da nema mešanja sa drugim pacijentima. Čim kovid mamu ubacimo u auto, automatski spremačica briše i dezinfikuje ceo hol i pale se kvarc lampe.

Jedna stvar je u kovid bolnici sasvim drugačija od običnih porodilišta.

- Ovde je posebno lepo to što svaka žena na odeljenju ima babicu pored sebe, koja sedi pored nje sve vreme. To u porodilištu inače nije slučaj. To je ovde posebno lepo, jer mame imaju svoje lične babice koja samo sedi pored te mame, tu je za razgovor, za nedoumice, savete. U tom boksu u kom se žena porađa u izolaciji je i babica sa njom - ona je takođe u izolaciji.

Dakle, kako je pozitivan rezultat na ovaj opaki virus veliki stres po porodilje, i iako nemaju pored sebe bliske ljude niti iste ne mogu da viđaju, opet na samom odeljenju imaju svoju psihološku podršku. Na odeljenju uvek su tu minimum tri babice koje su posvećene porodiljama, kojih nije do sada bilo više od sedam, osam.

Interesantno je, a kako kaže naša sagovornica, posebno je i dobro što su se sve trudnice koje su primljene na kovid odeljenje porađale potpuno prirodno, bez epidurala, jer je to odluka ginekologa.

Naša sagovornica se sa koronom bori, rame uz rame sa svojim kolegama, već nekoliko meseci. Ne popušta pred nevidljivim neprijateljem i neumorno radi. Recept za to, kaže sestra Džombić, nije ništa drugo do - ljubavi prema profesiji.

- Ovaj posao mora da se voli. Da se razumemo, mi sestre, pa ni generalno kolege u zdravstvu nismo ne znam kako ispunjene. Ovaj posao radimo samo zato što ga od srca volimo. Toliko volimo posao da nam ni korona ništa ne može - zaključuje uz osmeh naša sagovornica.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.