NI ZA ULAZAK U ZEMLJU FARAONA NEMA USLOVA: Ovde je sve što treba da znate ukoliko želite na letovanje u Egipat
Jedna od omiljenih destinacija, Foto: Profimedia

DREVNA DRŽAVA

NI ZA ULAZAK U ZEMLJU FARAONA NEMA USLOVA: Ovde je sve što treba da znate ukoliko želite na letovanje u Egipat

Egipat je u velikoj meri pustinja, proširenje velike Sahare koja najviše zauzima severni deo Afrike

Objavljeno:
Ana Petrović

Iako je godinama unazad Egipat jedna od omiljenih destinacija za odmor srpskim turistima, ovog leta je ,,zemlja faraona'' posebno primamljiva zbog toga što za nas nema nikakvih ograničenja. Nije potreban negativan PCR test, a građane ni po dolasku ne očekuje karantin.

One koji su se već kupali u Crvenom moru, ova vest posebno raduje, dok će se oni koji su planirali da letuju u Grčkoj većinom preusmeriti ka Africi.

Geografski položaj i klima

Egipat je u velikoj meri pustinja, proširenje velike Sahare koja najviše zauzima severni deo Afrike. Veliku ulogu u ovoj drevnoj državi naravno ima reka Nil.

,,Zemlja faraona'' nisu samo piramide i kulturno istorijski spomenici, već je to i Crveno more koje zapljuskuje njene obale.

Letnji meseci mogu biti veoma topli, ali suv vazduh i vetrić koji stalno duva, donose osveženje. Crveno more je toplo, tirkizne boje i lepih pešcanih plaža. Temperatura mora ne pada ispod 20 stepeni. Sunce je izuzetno jako u letnjim mesecima pa su neophodne kreme visokog zaštitnog faktora.

Leta u Egipu su topla i suva, a zime umerene. Od novembra do marta je nabolje vreme da se poseti ova zemlja faraona.

Lokalno vreme

Uglavnom plus jedan sat u odnosu na vreme u našoj zemlj, sem u periodu oko prelaska na zimsko i letnje racunanje vremena (časovnici se ne pomeraju u isti dan kao u našoj zemlji).

Novac u Egiptu

Lokalna valuta je egipatska funta LE. Novac se može menjati u mnogobrojnim menjačnicama, bankama ili na recepciji hotela. Kurs pomalo varira, pa je savet da pre polaska proverite trenutnu vrednost egipatske funte.

Trenutno je 1 LE = 18.88 e.

foto: EPA-EFE/Mohamed Hossam

Kako do Egipta?

Do Egipta se dolazi avionom, a tokom letnjih meseci organizuju se čarter letovi iz Beograda. Pre dobijanja avio-karte putnici moraju da popune Deklaraciju o putovanju. Tu, između ostalog, navode da li su negde putovali 14 dana pre posete Egiptu, kao i da nisu ispoljavali nikakve simptome korone 14 dana pre puta.

Nošenje maski u avionu je obavezno, a služi se samo čvrsta hrana i pića u limenkama. Po dolasku na egipatske aerodrome obavezno je nošenje maski unutar svih prostorija, kao i proveravanje temperature svih putnika, pre odlaska u hotel.

Za sve naše državljane ukinuta je ulazna viza, koja je iznosila 25 dolara, i to za sve dolaske do kraja oktobra, a podrazumeva se da vam je potreban pasoš.

foto: Profimedia

Da li je tamo bezbedno?

Gostima se prilikom svakog ulaska u hotel meri temperatura. Za razliku od svih zaposlenih u hotelima i na plažama, maske nisu obavezne za turiste.

Hoteli ove godine ne rade na 100 odsto popunjenosti, a svi su morali da ispune mnoge stroge kriterijume koje je postavilo njihovo Ministarstvo zdravlja. Jedan od kriterijuma je da rade na 50 odsto popunjenosti, zbog održavanja mera, pisao je ranije Blic.

Takođe, ugostiteljski objekti ne bi imali dozvole za rad kada ne bi bili ispunjeni svi higijenski uslovi.

Gužve su, kao i svuda, redukovane, tako da sa čekanjem u redu ili pronalaženjem ležaljke nećete imati problema.

foto: Printscreen/Youtube

Letovališta

Smeštaj u Egiptu je uglavnom hotelski, a rezervacije i uplate se vrše preko agencija. Reč je najčešće o hotelima koji su tipa all-inclusive i koji imaju privatnu plažu.

Sam hotel je neretko kao mali grad za sebe, ima sve - od restorana do svoje bolničke ordinacije.

Hurgada

Hurgada se nalazi na oko 5 sati vožnje (530 km) južno od Kaira. Najveća atrakcija je besprekorno čisto i toplo more. Od Nila je deli oko 150 km kamenite pustinje čiji vrhovi prelaze 1700 m. Širom grada nalazi se veliki broj restorana, radnji, barova, malih pabova i internet kafea. Podvodni svet je izuzetno bogat tako da je Hurgada popularna i kod ronilaca. Pored lepih plaža, interesantan je i mali arhipelag nenaseljenih koralnih ostrva sa prelepim podvodnim svetom.

Šarm el Šeik

Šarm el Šeik je najpoznatije mondensko letovaliste Egipta, nalazi se na 480 km od Kaira, na samom jugu sinajskog poluostrva, u azijskom delu Egipta. Obala je duga 15km i cine je tri koralna zaliva Nama Bay, Sharks Bay i Nabqa Bay, okružena beduinskim naseljima, planinama i pustinjom.

Marsa Alam

Marsa Alam je letovalište koje se nalazi na zapadnoj obali Crvenog mora. Prelepe plaže sa smaragdno-tirkiznim morem, koralni grebeni koji su proglašeni nacionalnim parkovima zbog svoje jedinstvenosti, čuvena plaža Abu Dabbab, samo su neke od prirodnih lepota koje ovo letovalište nudi.

Nekada mali ribarski gradić, koji je doživeo ekspanziju početkom milenijuma izgradnjom međunarodnog aerodroma danas je turistička destinacija koju posećuju turisti iz celog sveta. Obala dugačka preko 200 km, ispunjena je peščanim plažama, luksuznim hotelima, restoranima i prodavnicama. Zbog svojih raznolikih koralnih grebena, ovo letovalište je destinacija koja pruža neverovatno iskustvo svim ljubiteljima ronjenja.

Izleti

Što se tiče izleta, organizuju se oni koji se odvijaju u Hurgadi, dok se još uvek ne može do popularnih arheoloških mesta.

Cene izleta kreću se od oko 25 evra, koliko košta u proseku izlet do ostrva u zalivu, nekih 45 evra koliko bi stajao poludnevni izlet u pustinju ili oko 50 evra za iskustvo ronjenja uz profesionalne ronioce.

Cene smeštaja i aranžmana

Turistički aranžmani za ovu zemlju, popularni - all-inclusive, recimo, za dve osobe kreću se između 1.100 i 1.300 evra za 10 dana. U tu cenu uglavnom je uračunato sve: smeštaj, hrana, avionske karte i takse.

Podaci sa sajtova turističkih agencija pokazuju da su neki hoteli spustili cene i do 25 ili 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Kada je reč o vanpansionskim troškovima, i oni mogu biti niži od 10 do 20 posto.

Jeste li do sada letovali u Egiptu? Šta vam se dopalo najviše, a šta najmanje? Pišite nam iskustva.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.