NIJE MASKA, A NIKO NE ZNA DA SE OVAKO PRENOSI: Jednom stvari se Srbi lako zaraze a da toga nisu svesni
Maska / Ilustracija, Foto: Ana Paunković

EVO O ČEMU JE REČ

NIJE MASKA, A NIKO NE ZNA DA SE OVAKO PRENOSI: Jednom stvari se Srbi lako zaraze a da toga nisu svesni

Nemački virusolog Jonas Šmit o navici pojedinih ljudi da nose masku ispod nosa

Objavljeno:

Poslednje mere koje je uveo Krizni štab za zaštitu i sprečavanje širenja korona virusa odnosi se na obavezu nošenja zaštitnih maski u zatvorenim proistorima, ali i na otvorenom ukoliko ne postoji mogućnost držanja fizičke distance.

O tome koliko koja vrsta maske štiti i danas se polemiše, a svakodnevno saznajemo i nove načine da platnene maske učinimo nepropustljivim na viruse.

A imali smo prilike da vidimo i da neki naši sugrađani neretko masku nose progrešno, često ispod nosa jer ih, kako kažu, “guši” i ne dozvoljava da slobodno dišu.

Koliko je to pogrešno i da se zapravo na taj način uopšte ne štite od zaraze, potvrđuju i brojne studije koje sugerišu da ako nos ostane otkriven, čestice virusa mogu nesmetano da uđu u telo.

“Zapravo, to je isto kao da ne nosite masku”, kaže nemački virusolog Jonas Šmit.

On naglašava i da masku ne bi trebalo dodirivati rukama, a da je najbolje da se stavlja tako što se uzme za trake. Virusolog ističe i da je rizik od zaraze manji, gotovo ako kratko u društvu zaražene osobe.

“Deset do 15 minuta, to je kritični period”, kaže on.

Takođe, istakao je i da se maske ne mogu da se nose dovoljno “čvrsto” da bi osobu zaštitile od aerosola, minijaturnih čestica u vazduhu, koje lako mogu da dospeju do usta i sa bočnih strana.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.