ŠTA JE PRAVA ISTINA O BLAGOJU JOVOVIĆU? Advokat tvrdi da nema nijednog dokaza da je baš on ubio Anta Pavelića
Vlatko Sekulović, Blagoje Jovović, Ante Pavelić, Foto: Printscreen

OTVORENO PISMO

ŠTA JE PRAVA ISTINA O BLAGOJU JOVOVIĆU? Advokat tvrdi da nema nijednog dokaza da je baš on ubio Anta Pavelića

Čitava interpretacija ovog navodnog „događaja“ je zasnovana na kazivanju samog Jovovića koje je ovaj izneo Ristu Radoviću, alijas Amfilohiju, 1998. godine, u osvit odsudnog sukoba oko Kosova

Objavljeno: 13:24h

Pre nekoliko dana otkrivena je spomen-ploča posvećenu Blagoju Jovoviću u ulici u Zemunu koja je od istog dana zvanično dobila njegovo ime.

Ulica dobila ime po osobi koji je 10. aprila 1957. godine smrtno ranila poglavnika ustaške Nezavisne države Hrvatske Antu Pavelića.

O temi koja je digla veliku prašinu u medijima svoj stav izneo je i advokat Vlatko Sekulović, bivši narodni poslanik u Skupštini Srbije. On je u tekstu rekao između ostalog i da slučaj Blagoja Jovovića, koji od anonimusa postaje „heroj“, te dobija ulicu u Beogradu, tipičan primer stvaranja mitova.

Njegov tekst prenosimo vam ovde.

"Kao što je već više puta u javnosti ukazano, ne postoje istorijski relevantni dokazi da je ova osoba izvršila atentat na Pavelića, poglavnika NDH, 1957. godine.

Čitava interpretacija ovog navodnog „događaja“ je zasnovana na kazivanju samog Jovovića koje je ovaj izneo Ristu Radoviću, alijas Amfilohiju, 1998. godine, u osvit odsudnog sukoba oko Kosova.

foto: Zorana Jevtić

Dakle, Jovović, koji je prema sopstvenom kazivanju navodno prvo bio partizan, a potom četnik u jedinicama Baje Stanišića, navodno je pucao na Pavelića, te je ovaj, prema razradi ovog iskaza, posle dve godine umro od posledica atentata.

Pošto ne postoje nikakvi materijalni dokazi o ovom delu, srpski nacionalisti su pribegli „učvršćivanju“ ove priče, tako što je upravo za katalizatora izabrano svešteno lice, i to još vladika, kako bi se dobilo na uverljivosti makar kod vernika, jer su „skloniji“ da prihvate svaku izgovorenu reč od strane sveštenika kao „istinu“, bez obzira da li je činjenično potkrepljena ili ne.

Ipak ni to nije bilo dovoljno da bi priču učinilo ubedljivom, te se onda pojavljuje još jedan svedok, izvesna Milena Gaćeša, opet navodno nekadašnja članica JVuO, koja tvrdi da je upravo ona organizovala atentat čak i pribavila pištolj, uzevši muževljev, iako Jovović opet u svom iskazu kaže da je pištolj njegov.

Međutim, ni to nije dovoljno, jer nema dokaza ni za jednu tvrdnju koju je ova žena u poodmaklim godinama iznela u intervjuu jednom beogradskom nedeljniku, pročetničke orijentacije. Svesni da je celokupna priča oko Jovovića na veoma klimavim nogama čak i u široj javnosti, a da u naučnoj nema nikakvu podršku, osim kod ideoloških poklonika četničkog narativa, srpski nacionalisti objavljuju „krunski dokaz“.

foto: Facebook printscreen, Profimedia

Ni manje ni više nego Vasilije Krestić, jedan od glavnih ideologa novog nacionalnog programa i stvaranja Velike Srbije umesto Jugoslavije, jedini živi autor pamfleta poznatog pod nazivom „Memorandum SANU“, izvlači kec iz rukava.

Dokument iz Arhiva SANU, obznanjuje Krestić, koji „dokazuje“ da je Jovović navodno izvršio atentat na Pavelića.

Taman kad smo pomislili da se radi o nekom forenzičkom izveštaju nadležne policijske uprave u Argentini ili zvaničnom aktu zdravstvene ustanove u kom se navodi ko je primljen u bolnicu, zbog kakvih rana, kako su nanete predmetne rane, kako su sanirane rane, koja je dijagnoza pa samim tim i terapija, pojavljuje se opet iskaz jednog lica, tzv. „autentično tumačenje“.

Prema Krestiću izvesni Borisavljević mu je ispričao svoja saznanja o tom navodnom atentatu, a Krestić ga ubedio da to i napiše, pa taj papir pohranio u Arhivi SANU, čime ovaj papir dobija status „dokumenta istorijskog značaja“.

Krestić, pošto i dalje mora da „učvrsti“ neuverljivu priču, proglašava Borisavljevića za glavnog čoveka jugoslovenskih tajnih službi koji je imao pouzdane podatke o navodnom atentatu.

Kada se razmaknu svi krestićevski „učvršćujući“ argumenti, može se zaključiti sledeće: iskaz Krestića sadrži samo njegove tvrdnje o interpretaciji navodnog događaja na osnovu onoga što mu je rekao i napisao Borisavljević, a koji je navodno zapisao ono što mu je opet Jovović rekao, a to je da je navodno tražio pištolj od osoblja jugoslovenske ambasade.

Ovakve tvrdnje akademika Krestića se na sudu odbacuju čak i kao svedočenje jer se smatraju za rekla-kazala, odnosno u anglosaksonskom pravu „hearsay“, tj. glasina, u slučaju da nema bilo kakvog materijalnog dokaza koji bi potkrepio takav iskaz, a pritom se i ne radi o neposrednom svedočenju.

foto: Printscreen

Dokument ne dobija na značaju kao dokaz time što je pohranjen u Arhivi SANU, Kongresnoj bibilioteci ili u Vatikanskim muzejima, već ako postoje drugi materijalni dokazi koji potvrđuju njegovu sadržinu.

Krestić, koji zloupotrebljava svoje zvanje istoričara, primenio je istu ideološku matricu kao kada je pisao svoja dela posvećena srpsko-hrvatskim odnosima, a to je da, bez obzira na nauku, iznosi tvrdnje koje izražavaju njegovu četničku ideologiju.

Krestić je ekspert za stvaranje mitova i indukciju mržnje koristeći „fake news“, a sve u cilju opravdanja projekta razbijanja Jugoslavije i realizacije alternativnog projekta Velike Srbije.

Mitovi su nacionalistima neophodni, kako je to još objasnio Mosse na primeru nemačkog nacionalsocijalizma, radi stvaranja nove „nacionalističke religije“, čemu su i Krestić i Radović dali svoj nemerljiv doprinos u periodu od početka osamdesetih godina prošlog veka".

Šta vi mislite o ovome? Pišite nam u komentarima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.