PRE TAČNO 75 GODINA JUGOSLOVENKE SU DOBILE PRAVO GLASA: Bile su ispred Francuskinja, Grkinja i Italijanki
Značajan datum, Foto: Profimedia, Printscreen

VEOMA ZNAČAJAN DATUM

PRE TAČNO 75 GODINA JUGOSLOVENKE SU DOBILE PRAVO GLASA: Bile su ispred Francuskinja, Grkinja i Italijanki

29. novembra 1945. u Beogradu je ukinuta monarhija i proglašena Federativna Narodna Republika Jugoslavija

Objavljeno:

Žene u Jugoslaviji su se na današnji dan, 11. avgusta 1945. godine izborile za pravo glasa.

Iako se kao zvanična godina pominje 1945, neki su tvrdili drugačije, a na internetu se mogu pronaći podaci da su žene u Jugoslaviji glasale još davne 1918.

Naime, kada su, tokom novembra 1918. u 200 izbornih jedinica na teritoriji Bačke, Banata i Baranje, birani poslanici za predstojeću Veliku narodnu skupštinu na kojoj će se te oblasti, neopozivo, prisajediniti Kraljevini Srbiji, pravo glasa su, prvi put u istoriji Evrope, imale i žene. To znači, da žene u Jugoslaviji jesu glasale 1918. godine.

Ipak, ovo nije važilo za ostale delove tadašnje Kraljevine.

Pravo glasa žene su ostvarile tek 11. avgusta 1945. godine. Nedugo zatim dobile su mogućnost tu novostečenu ravnopravnost da primene na izborima za Ustavotvornu skupštinu.

Žene su prvi put iskoristile svoje pravo na izborima za Ustavotvornu skupštinu u novembru 1945.

29. novembra 1945. u Beogradu je ukinuta monarhija i proglašena Federativna Narodna Republika Jugoslavija, kada je Ustavotvorna skupština, izabrana 11. novembra 1945. na prvim izborima s ozakonjenim opštim, jednakim, tajnim i direktnim pravom glasa muškaraca i žena s navršenih 18 godina (ukupno 8.383.455 glasača), usvojila deklaraciju kojom se nova država definisala ,,kao savezna narodna država republikanskog oblika, zajednica ravnopravnih naroda koji su slobodno izrazili svoju volju ostanka ujedinjenih u Jugoslaviji'' i ,,konačno se u ime svih naroda Jugoslavije ukida monarhija u Jugoslaviji, a Petar II Karađorđević, sa celom dinastijom Karađorđevića, lišava se svih prava koja su njemu i dinastiji Karađorđevića pripadala.''

Nakon naše zemlje, ova prava ostvarile su žene u Francuskoj, Belgiji, Italiji, Albaniji, Grčkoj, Švajcarskoj.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.