KATARINA JE DOBILA OTKAZ DOK JE BRINULA O BOLESNOM DETETU: Ova priča je sad dobila srećan epilog
Srećan epilog, Foto: Privatna arhiva

LEPA VEST

KATARINA JE DOBILA OTKAZ DOK JE BRINULA O BOLESNOM DETETU: Ova priča je sad dobila srećan epilog

Đorđević ističe da je sreća što je Katarina bila prijavljena, iako je angažovana na takozvanim PP poslovima

Objavljeno:

Priča o Katarini Stefanović iz Ritopeka, kojoj poslodavac nije produžio ugovor o radu u trenutku kada u bolnici u Sokobanjskoj bije bitku protiv ozbiljne neurološke bolesti njenog trogodišnjeg sina Marka, imala je veliki odjek u javnosti.

Nakon što je u javnost dospela njena sudbina, Zoran Đorđević, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, naložio je nadležnim službama da joj se pomogne i nađe posao.

U izjavi za “Novosti“, ministar Đorđević kaže da je, po objavljivanju teksta, obavestio Nacionalnu službu za zapošljavanje da stupi u kontakt sa Katarinom, kako bi joj se što pre pomoglo.

“Iz NSZ u ponedeljak su je pozvali, a pošto je u bolnici sa detetom i ne zna koliko će još tamo biti, predložila je da se čuju za desetak dana”, kaže Đorđević. – Ako se posmatra pravno, pošto je bila angažovana na privremenim i povremenim poslovima, poslodavac po zakonu nije bio u obavezi da produži ugovor o radu. Ovde se, međutim, postavlja pitanje ljudskosti, s obzirom na to u kakvoj teškoj situaciji se ova žena nalazi zbog bolesti deteta. Postupak poslodavca govori više o njegovom moralu.

Đorđević ističe da je sreća što je Katarina bila prijavljena, iako je angažovana na takozvanim PP poslovima jer, u suprotnom, ne bi bilo nikakvog dokaza da je uopšte i radila.

Poziv iz NSZ, Katarini, koja se sa malim Markom i lekarima “bori”, za njegove ponovne korake, vratio joj je osmeh na lice.

“Veliko hvala ministru na pomoći, jer sam se našla u teškoj situaciji. Gazda me je ostavio bukvalno na ulici”, priča Katarina. – Zvali su me iz NSZ, ali pošto sam na terapijama sa detetom, čućemo se za koji dan kada ću, verovatno, znati nešto konkretnije po izlasku iz bolnice. Ne želim da me iko sažaljeva, već hoću da imam svoje parče hleba.

“Otvorila sam bolovanje 27. jula, a ugovor o radu, koji nije produžen, istekao je 31. jula”, priča Katarina. – Rečeno mi je da radim u privatnoj firmi koja gleda svoje interese, i koja ne plaća žene na bolovanju. Radim već dve godine, uz stalno produžavanje ugovora. Prvo je bilo na nekoliko meseci, zatim na tri i poslednji put na mesec dana. Bolovanja, dva ili tri puta, bila su, isključivo, zbog deteta. Jednom me je čak ćerka menjala. Izlazila sam u susret kad je god trebalo, dok je Marka sestra čuvala. Radila sam i noćnu smenu, jer mi je tako bilo lakše, da bih danju bila uz dete.

Umesto ugovora, dali joj otkaz

– Da li je zabranjeno lečiti dete? Gde je ljudskost, saosećanje? – navodi se u raegovanju Centra za žrtve nasilja “Dar”. – Apelujemo da se ova majka troje dece vrati na posao. Kod poslodavca je radila dve godine. Zakon nalaže da je, nakon ovog vremenskog perioda, trebalo da bude primljena u stalni radni odnos. Međutim, ona je dobila otkaz. Poslednji ugovor je dobila na samo mesec dana. Umesto pomoći, kada je morala u bolnicu sa detetom, usledio je otkaz.

Životna drama porodice Stefanović počela je u decembru prošle godine, kada je mališana slomio običan virus. Nekoliko dana Marku temperatura nije prolazila – nije mogao normalno da se kreće, niti da obavi osnovne potrebe. Odmah je upućen u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj, gde je zadržan na odeljenju intenzivne nege. Tamo je proveo 46 dana. Dijagnoza je bila Gilen-Bareov sindrom – neurološki poremećaj koji se ispoljava mišićnom slabošću.

Kada je dečak skinut sa respiratora i malo se oporavio, usledio je novi udarac. Mališanu je dijagnostikovan – kovid 19, ali je mali heroj pobedio i koronu. Zbog oboljenja koje ima, dečak ne može da se kreće, niti pomera ruke, pa mu je neophodna fizikalna terapija koju svakodnevno ima u Sokobanjskoj.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.