NIKOLA PAŠIĆ - VOĐA ILI BITANGA? Ovaj video podigao je celu Srbiju na noge, ni vi nećete ostati ravnodušni
Foto: Wikipedia

ŠTA JE prava istina

NIKOLA PAŠIĆ - VOĐA ILI BITANGA? Ovaj video podigao je celu Srbiju na noge, ni vi nećete ostati ravnodušni

U videu se otkrivaju nepoznate činjenice koje prikazuju Pašića u drugačijem svetlu od onog koje prikazuje istorija

Objavljeno:

Nikola Pašić kroz istoriju koju smo učili se smatra jednim od najvećih srpskih državnika.

Faktografske činjenice govore da je u politiku ušao 1878. godine kao narodni poslanik nakon što je prethodno radio kao inženjer i to na izgradnji pruge Beč - Budimpešta, pošto je prethodno u Cirihu završio Politehničku školu.

Tokom političke karijere dva puta je biran za premijera Srbije, od čega je njegov drugi mandat takoreći trajao celih 22 godine (1904-1926). Bio je i ministar inostranih poslova nekoliko puta, predsednik Narodne skupštine 5 puta i 2 puta je buio gradonačelnik Beograda.

foto: Wikipedia

Pašić je vodio Srbiju kroz 2 Balkanska rata i Prvi svetski rat, a bio je i otpisnika Krfske deklaracije 1917. Bio je predsjednik delegacije Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca na Mirovnoj konferenciji u Parizu 1919. godine.

To su neke samo istorijske činjenice o njemu, međutim, u najmanju ruku može se reći da je Pašić bio kontroverzna ličnost sa brojnim aferama i skandalima o kojima se pričalo i pisalo i za njegovog života, ali daleko više nakon njegove smrti.

O tome ko je u stvari Nikola Pašić, kakav je bio političar i čovek, čime se bavio, šta ga je interesovalo, istraživao je i Milan Jovanović Strongmen, čiji je video snimak na Jutjubu izazvao brojne reakcije i podigao veliku prašinu u javnosti.

Strongmen je svoj video pod nazivom "Pašić: Vođa ili bitanga", počeo od iznošenja teorije o Pašićevom poreklu da je on u stvaru Bugarin i da je Srbin postao tek nakon što se njegova majka u Zaječaru preudala za Srbina.

U ovom klipu se navodi da je u stvari upravo Pašić bio čovek koji je na srpsku političku scenu, odnosno, u srpsku politiku uveo neke stvari koje su aktuelne danas.

- NIkola Pašić je otac današnje partokratske države i sistema gde se korupcijom isisavaju pare a na važna mesta dovode poslušnici i igrači za "tim" - navodi Strongmen u opisu svog videa.

Između ostalog se navodi kako je Pašić u stvari najviše radio za sebe, a ponekad se samo njegov lični interes poklapao i sa interesima države Srbije, pa je zato na taj način donosio dobro državi, ali je zbog tih stvari na kraju ispao možda i najveći srpski državnik u 20. veku.

foto: Wikipedia

Strongmen navodi da je tokom istraživanja našao podatak da je Nikola Pašić 1921. godine imao bogatstvo vredno 30 miliona, što je u tom trenutku bilo nekih 7% budžeta Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

Kao primer navodi da je prve velike pare zaradio tako što je prijavio štetu od milion i po na ime ratne odštete, iako nije imao za šta da bude oštećen.

Takođe navodi i primer njegovog sina Radomira Radu Pašića koji je bio glavni čovek u Beogradu bez koga nijedan, bilo legalan ili nelegalan, posao nije mogao biti završen i za sve to je naravno uzimao "kajmak".

Još za Pašićevog života njegovog sina Radu su pratile brojne afere, uglavnom u vezi sa bahatim ponašanjem, reketiranjem, ucenjivanjem imućnih ljudi, i vrlo često uz rečenicu: "Tata je zamolio..."

Na kraju da se ne zaboravi da je Rada Pašić pokušao da proda i spomenik svog oca koji stoji upravo na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

O svemu tome do kakvih je rezultata u svom istraživačkom radu došao Strongmen najbolje da pogledate na snimku.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.