U Žitištu je ubijeno 5 ljudi, a sve je moglo biti sprečeno?!
Foto: Fonet

Otkriveni propusti!

U Žitištu je ubijeno 5 ljudi, a sve je moglo biti sprečeno?!

Povodom 14 slučajeva ubistava žena, Zaštitnik građana sproveo je postupke kontrole i u čak 12 utvrdio propuste u radu nadležnih organa i službi.
Objavljeno: 14:01h

Povodom 14 slučajeva ubistava žena, Zaštitnik građana sproveo je postupke kontrole i u čak 12 utvrdio propuste u radu nadležnih organa i službi, saopštio je danas zaštitinik građana Saša Janković.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Utvrđeno je, između ostalog, da se nasilje kvalifikuje kao porodični problemi i bračni sukobi pa se ne ispituje; da se mere u slučaju prijave nasilja u porodici i partnerskim odnosima ne preduzimaju ili se to čini na neodgovarajući način i neblagovremeno; policija, centri za socijalni rad i zdravstvene ustanove ne razmenjuju informacije od kojih su neke vitalne za zaštitu žrtve; ne proverava se uvek da li prijavljeni za nasilje ima oružje; žrtva se upućuje da sama vodi postupke.

foto: Beta / Miloš Miškov

Zaštitnik građana je 27. jula 2016. godine, na osnovu nalaza iz 12 slučajeva u kojima su utvrđeni propusti u radu organa, uputio 45 sistemskih preporuka za njihovo otklanjanje Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvu zdravlja i Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Zanimljivo je da je ispitan i slučaj masakra u Žitištu. Iako je Ministarstvo za rad dan nakon ubistava sa najvišeg nivoa saopštilo da nije bilo nepravilnosti u radu socijalnih službi, ombudsman navodi da ih je bilo i da je javnost pogrešno informisana.

- To ne znači da je bilo ko sem ubice kriv za nečiju smrt, ali da tih propusta nije bilo verovatnoća da se desi smrtni ishod bila bi manja - rekao je Janković na konfferenciji u Media Centru.

foto: ILUSTRACIJA/ESPRESO.CO.RS

Inače, da podsetimo, u stravičnom zločinu, u mirnoj srednjobanatskoj varošici kod Zrenjanina, Siniša Zlatić u noći između petka i subote ubio suprugu i nedužne goste u lokalnom kafeu "Makijato". Roditelji ubijene supruge tvrdili su da je ona nasilničko ponašanje svog muža prijavljivala službama.

( Espreso.co.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.