SVI TREBA DA SE PONAŠAMO KAO KONTAKTI ZARAŽENIH! Darija Kisić Tepavčević kaže da je 1 stvar izvesna
Epidemiolog dr Kisić Tepavčević navodi da svi trebaju da se ponašaju kao da su kontakti zaraženih, Foto: Printscreen

U POPULACIJI MNOGO ASIMPTOMATSKIH SLUČAJEVA

SVI TREBA DA SE PONAŠAMO KAO KONTAKTI ZARAŽENIH! Darija Kisić Tepavčević kaže da je 1 stvar izvesna

Najbolji pokazatelj da epidemija prolazi biće kada ponovo kapaciteti na infektivnim klinikama budu dovoljni za prijem novoobolelih

Objavljeno:

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije Darija Кisić Tepavčević izjavila je na konferenciji kriznog štaba da svi građani treba da se ponašaju kao da su kontakti zaraženih, jer u populaciji ima mnogo asimptomatskih slučajeva.

"Svi mi danas poznajemo jednog ili više zaraženih, a epidemiolozi prate pre svega porodične kontakte i one koji su se ponašali rizično odnosno bili na razdaljini manjoj od dva metra, bez maske više od 15 minuta", rekla je doktorka i ponovila da "svi treba da se ponašamo kao kontakti".

Kisić Tepavčević je rekla da je izvesno da će se virus gripa i korona u jednom trenutku poklopiti i da će se to najverovatnije desiti od decembra do marta.

"Sezona gripa je u zimskom periodu kada se grupišemo u zatvorenom prostoru, ali vidimo da korona nije jenjavala ni u letnjim mesecima. Prethodne godine najviše zaraze gripom imali smo u februaru, zato smo produžili i raspust. Jako je bitno da znamo da su opšte mere prevencije iste za grip i za koronu, s tim što imamo sreću da imamo vakcinu koja mnogo pomaže protiv gripa", rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da je odziv za vakcinaciju protiv gripa veći nego ikada, da je ugovorena nabavka 350.000 doza vakcina i da će se, ako bude potrebno nabaviti još doza.

Najbolji pokazatelj da epidemija prolazi biće kada ponovo kapaciteti na infektivnim klinikama budu dovoljni za prijem novoobolelih, rekla je Kisić Tepavčević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.