BEOGRAD I NOVI SAD IMAJU NAJVEĆI BROJ OBOLELIH OD KORONE: Brojka raste i u OVA 2 GRADA
Klinička slika je i dalje ista, jedna trećina zahteva bolničko lečenje, Foto: Printscreen

U OVA DVA GRADA NAJVIŠE ZARAŽENIH

BEOGRAD I NOVI SAD IMAJU NAJVEĆI BROJ OBOLELIH OD KORONE: Brojka raste i u OVA 2 GRADA

Ako gledamo prethodne godine, kako kaže, sezona gripa je od kraja oktobra pa sve do maja, što je prilično dug period

Objavljeno:

- Što se tiče demografskih karakteristika hospitalizovanih pacijtanata, u samom početku dominirale su osobe mlađeg do srednjeg uzrasnog doba, sada se ponovo vraća deo njih koji su stariji, ali broj tih pacijenata je manji - rekao je na današnjoj pres kofnerenciji Kiznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Goran Stevanović.

Kako je rekao, klinička slika je i dalje ista, jedna trećina zahteva bolničko lečenje.

- Samo na Infektivnoj klinici je pregledano gotovo 20.000 bolesnika od početka epidemije vezano za kovid, uradili smo preko 5.000 rendgenskih snimaka pluća, 2.800 bolesnika je lečeno samo na Infektivnoj klinici - rekao je dr Stevanović.

U zadnjih 24 sata na Infektivnoj je, dodao je, bilo 156 pregleda, od toga je 30 pacijenata zahtevalo hospitalizaciju.

Beograd i Novi Sad i dalje najviše zaraženih, broj raste u dva grada

U Klinici se nalazi, računajući današnje otpuste, 61 pacijent od toga četiri na invanzivnoj ventilaciji. Prethodna tri do četiri dana taj trend broja pregleda se kreće oko ovih cifara i nešto je manje u odnosu na sam početak, dodao je on.

Što se tiče uopšteno o broju pacijenata, kao je rekao direktor KCV dr Zoran Gojković, i dalje su Beograd i Novi Sad dva grada sa najvećim brojem aktivnih i novootkrivenih, s tim što se povećava i broj obolelih u Leskovcu i Kruševcu, ali imamo manji broj obolelih u Valjevu i Šapcu, to je ono što je u ovom trenutku dobro.

Sudar gripa i korone

- Što se tiče verovatnoće istovremene infekcije virusom gripa i korona virusom ona je vrlo izvesna, znamo da se radi o dve respiratorne infekcije, da im je sezona zimski period, međutim vidimo da infekcija korona virusa nije jenjavala ni za vreme letnjih meseci - rekla je danas na pres konferenciji Kiznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević.

Ako gledamo prethodne godine, kako kaže, sezona gripa je od kraja oktobra pa sve do maja, što je prilično dug period.

- A najveći pikovi obolevanja od gripa su otprilike bili od decembra pa do februara, nekada i marta. Bitno je da znamo da opšte mere prevencije, koje primenjujemo prema korona virusu, iste su kada je reč o virusu gripa, s tim što kada je reč o gripu, značajno je da imamo vakcinu koja nam pomaže - rekla je dr Kisić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.