AKO VAS UJEDE STRŠLJEN jako je važno da odreagujete OVAKO! Alergijska reakcija za posledicu može imati SMRT!
Stršljen, Foto: Profimedia

saznajte

AKO VAS UJEDE STRŠLJEN jako je važno da odreagujete OVAKO! Alergijska reakcija za posledicu može imati SMRT!

Jako je važno biti staložen i pametno odreagovati...

Objavljeno:

U slučaju uboda insekta, u većini slučajeva treba hitno da se ode u bolnicu kako bi se primila doza adrenalina.

Ubod stršljena obično nije fatalan i uglavnom se sve završi blagim otokom koji traje nekoliko dana. Međutim, u pojedinim slučajevima, alergijska reakcija na otrov je opasna po život.

Ukoliko ste alergični na otrov stršljena ili nekog drugog insekta, samo jedan ubod dovoljan je da dovede do burne alergijske rekacije.

* Zašto je ubod stršljena opasan?

- Ovaj ubod je opasan kod onih koji imaju preosetljivost na venom koji stršnjen ubrizgava. Zapravo, kod tih osoba se stvaraju specifična antitela, koja posle ovakvog kontakta dovode do oslobađanja histamina iz ćelija. Njihovo naglo oslobađanje može da dovede do širenja krvnih sudova, pada pritiska i do gušenja koje u najtežim situacijama izaziva anafilaktički šok koji može da ugrozi život osobe.

* Koji su prvi simptomi da je došlo do reakcije tela na ubod?

- Prvenstveno dolazi do stvaranje crvenila, otoka i pojave svraba, a njihov stepen zavisi od toga koliko je osoba preosetljiva na toksine. To može da bude neki manji otok koji prođe sam od sebe za pola sata, a nekad dolazi do oticanja čitave ruke, noge, odnosno dela tela na kojem se ubod nalazi. Zatim može da se javi gušenje, nedostatak vazduha, malaksalost, nagli gubitak svesti i nagli pad krvnog pritiska. Takođe su opasni ubodi u predelu vrata i glave, koji mogu da uzrokuju ozbiljne probleme sa disanjem.

* Šta se preduzima u slučaju anafilaktičkog šoka koji može da izazove ujed stršljena?

- Osobe koje znaju da su alergične na ubod stršljena moraju da budu spremne na ovako nešto i važno je da budu pažljive dok borave u prirodi. Jedna od varijanti zaštite je nošenje injekcije "epipena" koja sadrži odgovarajuću dozu adrenalina. U slučaju anfilaktičkog šoka osoba mora odmah da je da sebi, jer ona sprečava pad pritiska, gušenje i veliki otok. Na taj način dobija se na vremenu dok pacijent ne dođe do hitne službe koja će pružiti adekvatnu pomoć u vidu primene daljih doza adrenalina, kortikosteroida i antihistaminika.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/INFORMER)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.