DA LI SU ONI NAJUGROŽENIJA GRUPA ILI IPAK NE? Doktorka Edita otkrila šokanrnu stvar o hroničnim bolesnicima
Edita Stokić, Foto: Printskrin

EVO ŠTA JE PORUČILA

DA LI SU ONI NAJUGROŽENIJA GRUPA ILI IPAK NE? Doktorka Edita otkrila šokanrnu stvar o hroničnim bolesnicima

U Republici Srbiji je do 15 časova 5. avgusta 2020. godine registrovan ukupno 27.033 potvrđen slučaj COVID 19

Objavljeno:

U Republici Srbiji je do 15 časova 5. avgusta 2020. godine registrovan ukupno 27.033 potvrđen slučaj COVID 19, a pitanje koje zanima sve građane jeste, da li hronični bolesnici nužno imaju tešku kliničku sliku kada obole od korona virusa i da li su oni najugroženija kategorija društva kako je to bilo na početku borbe sa korona virusom u Srbiji?

Na ovo pitanje našeg portala odgovorila je prof dr Edita Stokić, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu koja je naglasila da svaka hronična bolest ne mora nužno da znači da će se razviti težu kliničku slika.

- Svaka hronična bolest bilo da je reč o kardiovaskularnim bolestima, metaboličkim bolestima, dijabetesu, malignim bolestima, ne mora nužno da znači da će se razviti teža klinička slika niti da će biti u težem stanju pacijenti ukoliko obole od korona virusa. Ipak, rizik kod tih bolesnika je mnogo veći jer imaju već poremećaj u sistemu organa, mnogo je veći rizik da budu hospitalizovani, da budu smešteni u jedinice intenzivne nege i do primene mehaničke ventilacije - rekla je dr Stokić za naš portal SrbijaDanas i dodala:

- Dobro ste primetili da sada imamo i mlađe pacijente koji su razvili težu kliničku sliku i koje zahtevaju smeštaj na jedinice intenzivne nege, ali tu je reč o izrazito izraženim promenama na plućima. To je slučaj sa onima koji se duže osećaju dobro i sa blagim simptomima, te se i kasnije javljaju lekaru. Oni koji su hronično oboleli se ranije javljaju lekarima i mnogo se brže otkriva virus i zbog toga se bolje reaguje. Ukoliko mladi imaju dijabetes i koji je dobro regulisan, ili imaju hipertenziju, ne znači da će oni oboleti od koronavirusa ili da će imati težu kliničku sliku. Veoma je bitno da li je hronična bolest pod kontrolom ili ne, od toga sve zavisi. Naravno, zavisi i od ozbiljnosti hronične bolesti. Imati hroničnu bolesti samo po sebi ne znači da ćete oboleti od virusa, ali za vas postoji mnogo veći rizik nego za druge - rekla je dr Stokić.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 9.858 osoba od kojih je 295 pozitivno, saopšteno je na konferenciji za medije Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virus. Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 713.104 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na respiratorima je trenutno 132 pacijenata. U poslednja 24 časa preminulo je devet osoba od korona virusa. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 614.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.