NA JESEN STIŽE SRPSKI KOVID TEST: Ovo su detalji kako ćemo se testirati na koronu!
Test na koronavirus, Foto: Printscreen/ RTS

USKORO

NA JESEN STIŽE SRPSKI KOVID TEST: Ovo su detalji kako ćemo se testirati na koronu!

Domaći testovi su svakako bolja opcija, koja će po svemu sudeći biti varijanta seroloških testova, kaže prof. Stojković

Objavljeno:

Srpski test na korona virus mogao bi da zameni sadašnji iz inostranstva, očekuje se do jeseni i na njemu rade Institut za primenu nuklearne energije i Hemijski fakultet. Inače, dozvolu za serološka ispitivanja na kovid dobilo je 27 privatnih laboratorija u Srbiji, dok je za PCS testiranje apliciralo tek osam.

Genetičar dr Oliver Stojković, profesor na Medicinskom fakultetu i Fakultetu za fizičku hemiju u Beogradu, pojašnjava šta su prednosti domaćeg testa i koju vrstu testova je potrebno raditi u privatnim laboratorijama, u zavisnosti od toga kada sumnjamo da se zaraza dogodila.

Domaći testovi imaju prednost

Neće biti nikakvo iznenađenje da na jesen počnemo da proizvodimo sopstvene testove na kovid-19, smatra dr Oliver Stojković.

“Domaći testovi su svakako bolja opcija, koja će po svemu sudeći biti varijanta seroloških testova. Sasvim je realno da se oni naprave i svakako da treba da imaju prednost. Pre svega, možete direktno za proizvođačem da utvrdite ukoliko nešto nije u redu. Oni će takođe verovatno biti dostupni po nižoj, u najgorem slučaju jednakoj ceni, kao uvozni”, kaže prof. dr Oliver Stojković.

PCR efikasan samo pre simtoma?

Generalno PCR test najefikasniji je u prvim danima nakon zaraze virusom, što znači čim se posumnja na kovid nakon rizičnog kontakta, kaže naš sagovornik.

“Ovaj test efikasan je pre pojave prvih simtoma, eventualno dva do tri dana nakon toga. Osobi će najvećem broju slučajeva kada se bris uzme iz nosa, virus biti detektovan. Nakon toga, virus se spušta dalje na organe. To znači da je laboratorijska tačnost PCR testa neprikosnovena, ali je klinička tačnost i da li se sve obavilo na vreme i kako treba, uvek upitna”, kaže dr Stojković.

Serološki, ako smo već preležali

Potpuno je druga situacija ako smatramo da smo, recimo, bili zaraženi u oktobru.

“Ako se test radi zbog putovanja u inostranstvo, ako mislite da ste preležali kovid asimtomatski ili pre nekoliko meseci, onda je bolja opcija serološki test. Oni imaju svoju svrhu i ponekad su bolja opcija nego PCR. Na ovaj način može da se otkrije da li smo bili zaraženi pre dužeg vremena”, kaže sagovornik.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.