DOKTORKA RASISTA JE STUDENTKINJI REKLA DA JE  "BLACK KRAVA"! Zažaliće zbog toga, PRETI JOJ ŽESTOKA KAZNA!
Slučaj doktorke Šćekić mogao bi da dobije epilog, Foto: Društvene mreže

ODGOVORNOST

DOKTORKA RASISTA JE STUDENTKINJI REKLA DA JE "BLACK KRAVA"! Zažaliće zbog toga, PRETI JOJ ŽESTOKA KAZNA!

Kako nezvanično saznaje ’’Blic’’, dr Šćekić bi prema Kodeksu medicinske etike, a u skladu sa Zakonom o lekarskoj zaštiti, mogla biti oduzeta licenca u trajanju od šest meseci do pet godina.

Objavljeno:

Bahatoj doktorki rasisti dr Mileni Šćekić, koja je brutalno izvređala studentkinju medicine iz Irske Š.O., prema Kodeksu medicinske etike a u skladu sa Zakonom o lekarskoj zaštiti, preti oduzimanje licence od šest meseci do pet godina, a prvu kaznu već je dobila.

Etički odbor Kliničkog centra Vojvodine podneo je Lekarskoj komori Srbije prijavu protiv specijaliste interne medicine dr Milene Šćekić zbog incidenta koji se dogodio 29. juna kada je ona na rasnoj osnovi vređala studentkinju iz inostranstva.

Prva kazna već je stigla dr Šćekić jer je jedna privatna novosadska klinika u kojoj radi na osnovu ugovora o delu odlučila da sa njom prekine saradnju zbog sramnog rasističkog ispada.

Zabrana rada od 6 meseci do 5 godina

U Lekarskoj komori Srbije kažu za ’’Blic’’ da će razmatrati pristiglu prijavu Kliničkog centra Vojvodine na narednoj sednici koju će predsednik Etičkog odbora LKS zakazati nakon ukidanja Naredbe o zabrani okupljanja u Republici Srbiji na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Kako nezvanično saznaje ’’Blic’’, dr Šćekić bi prema Kodeksu medicinske etike, a u skladu sa Zakonom o lekarskoj zaštiti, mogla biti oduzeta licenca u trajanju od šest meseci do pet godina.

U Kodeksu medicinske etike Lekarske komore Srbije pod načelom staranja o ugledu i dostojanstvu profesije navodi se da je ’’lekar dužan da čuva ugled i dostojanstvo svoje profesije’’ kao i da je dužan da ’’etičkim ponašanjem prema pacijentima, njihovim bližnjim, svojim kolegama i drugim licima i u profesionalnom i u privatnom životu čuva plemenitu tradiciju lekarskog poziva’’.

Dodaje se i da lekar ’’mora biti svestan da svaka lakomislena, nečasna, ponižavajuća i druga za lekara neprimerena radnja pogađa i druge lekare i zdravstveno osoblje, kao i zdravstvo u celini’’.

Snimak incidenta na društvenim mrežama izazvao je buru negodovanja javnosti koja je osudila ovakvo postupanje doktorke prema studentkinji koja je iz Irske došla da studira u Novi Sad a odmah je reagovao i Etički odbor Kliničkog centra Vojvodine koji je takođe osudio taj rasistički napad.

- Povodom snimka objavlјenog na društvenim mrežama, u kojem je jedan od učesnika lekarka zaposlena u Kliničkom centru Vojvodine, Etički odbor Kliničkog centra Vojvodine je osudio njeno neprimereno ponašanje i dao mišlјenje da je narušen kodeks medicinske etike jer je lekar dužan da čuva ugled i dostojanstvo svoje profesije kako u profesionalnom tako i u privatnom životu. Postupajući u skladu sa mišlјenjem Etičkog odbora, ispunjavajući svoju zakonsku i etičku dužnost, Klinički centar Vojvodine je uputio Lekarskoj komori Srbije prijavu uz svu potrebnu dokumentaciju na dalјu nadležnost – rečeno je tada za ’’Blic’’ u Kliničkom centru Vojvodine.

"Ti si crna krava!"

Podsetimo, dr Šćekić je napala studentkinju iz Irske u liftu zgrade u kojoj obe žive. Dr Šćekić ju je zatekla u liftu i rekla joj da ga napusti zbog korone.

Nakon što joj je devojka rekla da se već vozila liftom s drugim ljudima i da ne razume zašto mora da iz njega izađe doktorka joj je na engleskom jeziku rekla: ’’You go out because corona is now. You go out! F**k you!’’

Nedugo potom u lift je ušla još jedna osoba, a izvređana devojka je doktorku upitala zašto sa njom nema problem.

Dr Šćekić joj je tada rekla: ’’With you I have a problem because you are a black krava.’’ (Sa tobom imam problem jer si crna krava).

Napadnuta studentkinja je nakon incidenta izjavila za ’’Blic’’ da je to bio ’’ničim izazvan rasistički napad i da za njega nema opravdanja’’.

- To se desilo ujutru, a ona je već uveče kucala na vrata u kojem živim sa cimerkom i svašta nam govorila. Međutim, uspele smo da se smirimo i ignorisale smo je, pa je otišla – rekla nam je tada Š.O. uz napomenu da je najmanje što želi njeno zvanično izvinjenje.

Kada se snimak pojavio u javnosti reagovala je i dr Milena Šćekić otvorenim pismom u kojem se izvinila za svoj postupak i poručila da je reagovala u afektu.

- Naime, kritični događaj je mene stavio u kontekst osobe koja mrzi ljude druge nacije ili boje kože, što nije tačno. Na nezakonito napravljenom snimku zabeležen je samo deo našeg celokupnog konflikta, i to onaj deo u kom sam ja u afektu izrekla neprimerene reči. Prethodne uvrede na moj račun od strane komšinice se nisu čule, jer nisu snimljene. Radilo se o internoj svađi dve osobe, a tom prilikom je i meni upućeno par uvreda koje su mi teško pale. Moguće je da sam tako izazvana izgovorila i neke neprimerene reči, bez razmišljanja – napisala je između ostalog u pismu dr Šćekić koje su preneli pojedini mediji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.