Evo šta treba uraditi kako bi se zaštitili od udara groma!
Foto: AP

Reč stručnjaka nakon tragedije

Evo šta treba uraditi kako bi se zaštitili od udara groma!

Nema idealnog zaklona od udara groma. Ako zaklon u zgradi, kući, ili bilo kakvom zidanom zdanju, nije ni blizu, potražiti grm ili nisko rastinje
Objavljeno: 08:01h

Nema ničeg opasnijeg nego "štrčati" kada udaraju gromovi. Zato u širokom luku treba izbegavati usamljena visoka stabla i objekte, kao i vodene površine. A ako zaklon u zgradi, kući, ili bilo kakvom zidanom zdanju, nije ni blizu, potražiti grm ili nisko rastinje. Ako je svuda okolo samo polje i čistina, onda je najbolje leći i ne remetiti putanju elektromagnetnih talasa iz grmljavinskih oblaka.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ovako je za "Novosti" objasnio kako bi trebalo da se ponaša u slučaju grmljavine, munja i gromova, meteorolog Nedeljko Todorović.

- Najvažnija je preventiva, jer nema idealnog zaklona od udara groma. U stambenim zgradama, u ušuškanim stanovima je najbezbednija varijanta. Zato, oni koji planiraju radove u poljima, poslove na otvorenom, odlazak na kupališta, jezera, reke, ili bazene, pre svega treba da pogledaju meteorološku prognozu. I obavezno odlože sve ako je najavljena grmljavina. U slučaju da su se već zadesili napolju, a nevreme počinje, od momenta kada sevnu prve munje, treba tražiti zaklon. Nikako uz visoka stabla i objekte ne privlačiti gromove - kaže Todorović.

Kako on navodi, grom je strujni tok naelektrisanih čestica, koji iz visokih slojeva atmosfere ide ka zemlji ili između oblaka, unutar kog postoji visoki napon i čiji udar je opasan po život ljudi! Kada dođe do proboja naelektrisanih čestica kroz atmosferu, prvo se vidi munja, a posle munje stiže i zvučni efekat groma - grmljavina.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.