PENZIONERI NA DEBELIM MUKAMA! Ne mogu da odbiju moratorijum, a imaju I DODATNE MUKE SA RATAMA
Fond PIO obustavio administrativne zabrane na kredite, Foto: Shutterstock

PIO FOND

PENZIONERI NA DEBELIM MUKAMA! Ne mogu da odbiju moratorijum, a imaju I DODATNE MUKE SA RATAMA

Fond PIO obustavio administrativne zabrane na kredite, pa najstariji moraju u redove ako neće odlaganje i uvećanje rata

Objavljeno:

Iako bi mogućnost da odbiju novi dvomesečni moratorijum na otplatu kredita i nastave sa redovnim izmirivanjem svojih obaveza trebalo da imaju svi dužnici, to sa penzionerima nije slučaj.

U njihovo ime odluku o zastoju otplate rata kredita doneo je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) i listom za sve potvrdio tu opciju. A ako žele da odbiju moratorijum, moraju sami direktno da uplaćuju rate.

U to se lično uverila Marina S. kada je pokušala da obavesti banku da ne želi moratorijum.

Imam keš kredit, za koji mi rate nisu velike, i želim to da što pre otplatim. Prvi moratorijum mi je nekako izmakao, nisam se snašla da ga stopiram i već mi je stiglo obaveštenje da su mi preostale rate uvećane. Ne mnogo, ali ipak uvećane. I sad sam čvrsto rešila da neću moratorijum. Međutim, u banci su rekli da mi se moratorijum automatski uvodi po odluci Fonda PIO jer sam penzioner - kaže ova penzionerka.

U banci su joj, kako kaže, kazali i da je opcija da ide sama tamo, pa uplati taj iznos rate ili da to učini elektronski na njenu partiju kredita.

Elektronsko bankarstvo nemam i ne umem s tim da baratam. Pokušala sam juče da odem u banku i, kad sam videla koliki je red, vratila sam se jer ne smem da stojim među toliko ljudi, bojim se korone - zaključuje Marina.

Da je penzionerima listom uveden moratorijum automatski, potvrdili su i u Fondu PIO:

U skladu sa odlukom o privremenim merama za banke radi ublažavanja posledica pandemije, fond je počev od isplate penzija za jul 2020. privremeno obustavio sprovođenje administrativnih zabrana na penzije korisnika po osnovu kredita kod banaka. Moratorijum će Fond PIO primeniti na sve kredite kod banaka koji dospevaju počev od 1. avgusta do 30. septembra 2020, a primenjuje se na isplatu penzija za jul i avgust.

Dalju obustavu od penzija po osnovu kredita nastaviće počev od isplate penzije za septembar.

Korisnik penzije koji u dogovoru sa bankom odbije moratorijum, način uplate dospele rate za jul i avgust dogovara sa bankom i uplatu vrši u banci.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.