U ustanovama i domovima za stare 360 zaraženih
U ustanovama i domovima za stare širom Srbije 360 zaražanih koronavirusom, Foto: profimedia

KORONA DIVLJA PO DOMOVIMA ZA STARE

U ustanovama i domovima za stare 360 zaraženih

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju

Objavljeno:

U ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji potvrđeno je prisustvo korona virusa kod 271 korisnika i 89 zaposlenih.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zaraženi u ustanovama socijalne zaštite su dobrog zdravstvenog stanja, uglavnom bez simptoma ili sa slabim simptomima.

Dodaje se da je situacija u ustanovama pod kontrolom, da raspolažu dovoljnim količinama lične zaštitne opreme i dezinficijenasa i funkcionišu bez nekih većih problema.

Prisustvo virusa Kovid 19 potvrđeno je u gerontološkim centrima u Beogradu (RJ Voždovac i Bežanijska kosa), Mladenovcu, Knjaževcu, Subotici, Nišu, Kragujevcu, gerontološkom centru ''Srem'' u Rumi, gerontološkom centru Novi Sad (RJ Futog, RJ Liman i RJ Novo naselje), kao i u Službi Pomoć u kući Gerontološkog centra Subotica.

Takođe, prisustvo korona virusa je potvrđeno i u Ustanovi za odrasle i starije Leskovac, Domu za smeštaj starih lica Smederevo, Domskom odeljenju pri Centru za socijalni rad u Brusu i Despotovcu, Službi Pomoć u kući Gerontološkog centra Beograd, Domu za smeštaj starih lica Surdulica, Domu za stare i penzionere u Kuli i Domu za lica mentalno ometena u razvoju u Tutinu.

Prisustvo Kovida 19 je potvrđeno i u centrima za socijalni rad u Vranju, Leskovcu, Sečnju, ''Toplica'' u Prokuplju, kao i centru za socijalni rad za opštine Žabalj i Titel, kao i u centrima za porodični smeštaj i usvojenje u Kragujevcu, Chupriji, Novom Sadu i Beogradu.

Takođe, zaraženih ima i u domovima za smeštaj odraslih i starijih ''Trem'' u Donjem Dušniku u opštini Gadžin Han, ''Domu Topalović'' u Kladovu, ''Adam plus" u Kovačici i ''Domu Zlatno srce'' u beogradskom naselju Umka, zatim u Ustanovi za smeštaj i negu starih lica ''Nacionalni dom'' u Vladimirovcu, Ustanovi za decu i mlade ''Šabac'' u Šapcu, Ustanovi za odrasle i starije ''Gvozden Jovančićević'' u Velikom Popovcu i Agenciji za pružanje usluge pomoć u kući NANA S.V. u Beogradu.

Prisustvo korona virusa je potvrđeno i u domovima za smeštaj odraslih i starijih ''Bonaca'', ''Rea Martia'' i ''Mojsilović plus'' u Beogradu, Domu za stara lica ''Konak'' u Sremskoj Kamenici i Domu za lica ometena u mentalnom razvoju ''Srce u jabuci'', Jabuka, Pančevo.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 660, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u tim ustanovama 269, piše u saopštenju.

Navodi se da domovi za smeštaj odraslih i starijih ''Doživeti stotu'' i ''Stara pruga'' u Beogradu, kao i Dom za smeštaj odraslih i starijih "Radost'' u Negotinu rešenjem o zabrani rada Ministarstva za rad ne pružaju uslugu socijalne zaštite domskog smeštaja odraslih i starijih.

Ministarstvo je donelo rešenje o zabrani rada Doma za smeštaj odraslih i starijih ''Nada'' u Beogradu.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.