RADILI TURE HELIKOPTEROM DO UVCA I NAPRAVILI KATASTROFU! Mladunci supova popadali u jezero i PODAVILI SE! (FOTO)
Katastrofa u rezervatu prirode Uvac, Foto: Profimedia, Printscreen

bez milosti

RADILI TURE HELIKOPTEROM DO UVCA I NAPRAVILI KATASTROFU! Mladunci supova popadali u jezero i PODAVILI SE! (FOTO)

Mladunci su preplašeni od helikoptera prevremeno iskakali iz gnezda i padali u jezero

Objavljeno:

Stravična vest o tome da su se zbog helikoptera koji je leteo Specijalnim rezervatom prirode Uvac, podavili mladunci beloglavog supa, nažalost je tačna.

Kako je saopštio Fond za zaštitu ptica grabljivica, helikopter je leteo oko gnezda u koloniji beloglavih supova u kritičnom periodu kad su mladunci pripremali za poletanje sa gnezda.

Mladunci su preplašeni od helikoptera prevremeno iskakali iz gnezda i padali u jezero.

"Evidentirano je šest mladunaca koji su ispali iz gnezda, od kojih je tri spaseno zahvaljujući čuvarima i meštanima, i preneto u prihvatni centar rezervata Uvac. Nemamo informacije šta je bilo sa druga tri mladunca, a verovatno je bilo još nekih mladunaca koje nismo našli", navedeno je u saopštenju.

Ova vest počela je da kruži i društvenim mrežama, a mnogi su bili šokirani nakon što su saznali šta se desilo na Uvcu.

Podsećamo, Specijalni rezervat prirode "Uvac" je prirodno dobro od izuzetnog značaja, tj. prirodno dobro I kategorije. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji u okviru Starovlaško – raške visije. Okružen je planinama Zlatar, Murtenica, Čemernica, Javor i Jadovnik i zahvata površinu od 7543 hektara.

Oko 2/3 rezervata se nalazi na teritoriji opštine Nova Varoš, dok se 1/3 nalazi na teritoriji opštine Sjenica. Minimalna nadmorska visina rezervata je 760 m, a maksimalna 1322 m.

foto: planinarujno.rs

Specijalni rezervat prirode "Uvac" izdvaja prisustvo oko 130 vrsta ptica. U najznačajnije spada beloglavi sup (Gyps fulvus) – jedna od dve preostale vrste lešinara koje se danas gnezde na području Srbije.

Beloglavi sup je vrsta orla lešinara, impozantne veličine, raspona krila i do 3 metra što ga čini moćnim letačem čiji let su istraživali i naučnici - aeronautičari i primenjivali pri konstrukciji letelica. Njegova uloga u lancu ishrane u ekosistemu je jedinstvena i nezamenljiva - isključiva hrana su mu uginule životinje, čime sprečava širenje zaraza i na taj način čini ''prirodnu reciklažu''.

foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Ova retka vrsta nakon Drugog svetskog rata je bila pred izumiranjem. Zahvaljujući entuzijazmu lokalnog stanovništva i ornitologa Biološkog instituta iz Beograda i proglašenjem Specijalnog rezervata prirode "Klisura reke Uvac", 1971. god. od strane resornih ministarstava, beloglavi supovi su sačuvani od potpunog izumiranja.

Ipak, 1990. godine na teritoriji Uvačkih jezera preživelo je samo 10-ak jedinki beloglavog supa. 1994. godine organizovano je hranilište Manastirina, na koje se iznose tela uginulih životinja koja su isključiva hrana ove vrste.

foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Doslednim sprovođenjem programa ishrane (godišnje se u "restoran beloglavih supova u prirodi" iznese oko 250 tona hrane i klaničnog otpada) i pre svega zalaganjem čuvara zaštićenog područja zaposlenih u Rezervat Uvac d.o.o. iz Nove Varoši (privredno društvo koje se stara o SRP ''Uvac'') brojnost beloglavih supova se do danas povećala na oko 110 gnezdećih parova (u kanjonu Uvca i kanjonu reke Mileševke), odnosno 450-500 jedinki.

Tako je kolonija ove jedinstvene vrste ptica postala najveća na Balkanu i jedna od najvećih.

Bonus video:

(J. J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.