ČULI STE ZA KONOV KOEFICIJENT? Evo kakav je sada, OD OVE BROJKE zavisi uvođenje novih mera
Foto: Printscreen

oscilira samo tako

ČULI STE ZA KONOV KOEFICIJENT? Evo kakav je sada, OD OVE BROJKE zavisi uvođenje novih mera

- Kada broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih spadne ispod 0,5 odsto to je sporadično javljanje - rekao je dr Predrag Kon

Objavljeno:

Uspeli smo da zaravnimo krivu merama kojima raspolažemo, ali opadanje broja obolelih ide polako i to će trajati duže nego u prvom udaru - objasnio je trenutnu situaciju epidemiolog dr Predrag Kon.

Članovi Kriznog štaba u borbi protiv kovida-19 saglasni su da je došlo do stabilizacije situacije, da je čuvena krivulja poravnata, da je drugi nalet korone "odbijen", ali da borba tek predstoji. Međutim, šta kaže statistika?

Od početka epidemije korona virusa u Srbiji pratili smo broj novozaraženih po danima, pa brojeve hospitalizovanih, preminulih, kao i pacijenata na respiratorima, ali i čuveni "Konov koeficijent".

Ovde je reč o broju novozaraženih u odnosu na broj testiranih u razmaku od 24 sata, a tako je narodski nazvan pošto nam je upravo dr Kon svojevremeno objašnjavao njegovu važnost.

Podsetimo, pri kraju prvog talasa korona virusa, dr Predrag Kon je rekao "da ćemo o ukidanju vanrednog stanja i ukidanju restriktivnih mera moći da razgovaramo kada ova brojka padne ispod pet odsto". A u poslednjih desetak dana ona oscilira između 3,5 i 4,5 odsto.

- Kada broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih spadne ispod 0,5 odsto to je sporadično javljanje - rekao je dr Predrag Kon u trenutku kada smo mislili da je prvi talas korone prošao.

Trenutno smo svetlosnim godinama udaljeni od željenih 0,5 odsto, ali su stručnjaci uvereni da će narednih nedelja doći i do laganog pada "Konovog koeficijenta"...

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.