KORONA JE BUKVALNO "EKSPLODIRALA" ZBOG TOPLOG VREMENA? Direktorka KCV otkrila PRAVO STANJE SA VIRUSOM U SRBIJI
Edita Stokić, Foto: Printscreen/youtube/Happy tv

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

KORONA JE BUKVALNO "EKSPLODIRALA" ZBOG TOPLOG VREMENA? Direktorka KCV otkrila PRAVO STANJE SA VIRUSOM U SRBIJI

O danima i noćima koje medicinari, heroji iz Kliničkog centra Vojvodine, provode u crvenoj zoni te ustanove govori direktorka KCV Edita Stokić

Objavljeno:

Crvena zona - dve reči koje su poslednjih meseci postale deo našeg svakodnevnog ophođenja u tolikoj meri da već i deca znaju da označavaju prvu liniju fronta u borbi protiv koronavirusa.

O danima i noćima koje medicinari, heroji iz Kliničkog centra Vojvodine, provode u crvenoj zoni te ustanove govori direktorka KCV Edita Stokić.

- Od 7. marta, kada je nulti pacijent u Srbiji zaražen virusom KOVID-19 premešten kod nas, krenula je borba sa ovom opakom bolešću, koja još traje. Kada je najavljen prvi pacijent, munjevitom brzinom se okupio multidisciplinarni tim lekara, medicinskih sestara i ostalog medicinskog i nemedicinskog osoblja koji se, evo, već peti mesec danonoćno bori sa ovom pošasti.

O lekarima i njihovom iscrpnom radu

- Dramatično povećanje broja obolelih u poslednjem periodu primorao je KCV da, pored svoje Klinike za infektivne bolesti, otvori i dodatne kapacitete i pretvori ih u KOVID jedinice. U tom sistemu su sada Klinika za ortopediju, Klinika za neurohirurgiju, Klinika za vaskularnu hirurgiju, Klinika za urologiju, Klinika za hirurgiju, Klinika za rehabilitaciju, Klinika za anesteziju i intenzivnu terapiju. Veliki broj lekara, medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara učestvuje u borbi koja još traje. Umor se vidi, za umor ne moraju da se žale, ali danonoćno vode teške borbe i srce nam je svima puno pri otpustu svakog pacijenta.

Da li ima razklike između zaraženih pacijenata sada i u aprilu/martu

- KCV je tercijarna ustanova. Kod nas se leče pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Do pretvaranja regionalnih opštih bolnica u KOVID bolnice u KCV su se hospitalizovali pacijenti iz cele Vojvodine, trenutno kod nas su na lečenju pacijenti sa teškom i najtežom kliničkom slikom.

foto: Printscreen

O mladima i teškim oblicima infekcije korona virusom

- Klinička slika zavisi od niza drugih pridruženih faktora. Lepo vreme, leto, kao najlepše godišnje doba, izmamilo je ljude na izlaske i druženja, proslave i veća okupljanja. Za razliku od marta i aprila, kada smo bili zatvoreni.

Kada može da se očekuje kraj pandemije

- Kao lekar-kliničar teško mogu da odgovorim na ovo pitanje. Nije lako predvideti kada će se smiriti ovaj talas. Moramo se navići da živimo sa koronom i poštujemo sve mere prevencije. Svest i savest ja na svima nama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Republika.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.