Ovaj most je 1.000 godina bio najveći na svetu i nalazio se u Srbiji! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Vimeo Printscreen/Dan Marino, Trajanov most na Dunavu

Trajanov most!

Ovaj most je 1.000 godina bio najveći na svetu i nalazio se u Srbiji! (FOTO) (VIDEO)

Dužina mosta je bila 1.097,5 metara i oko 1.000 godina je važio za najduži most ikada sagrađen u svetu, nalazio se u blizini današnjeg sela Kostol kod Kladova
Objavljeno: 11:53h

Trajanov most je bio monumentalna građevina na reci Dunav u delu gde protiče kroz Đerdapsku klisuru. Spajao je Gornju Meziju i Dakiju (današnju Srbiju i Rumuniju), dve provincije Rimskog carstva.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja! Most je izgrađen po naredbi rimskog cara Marka Ulpije Nerva Trajanad, a svečano otvoren 105. godine tokom Drugog pohoda rimskog cara Trajana na Dačane. Dužina mosta je bila 1.097,5 metara i oko 1.000 godina je važio za najduži most ikada sagrađen u svetu, nalazio se u blizini današnjeg sela Kostol kod Kladova sa srpske strane i Turn Severina sa rumunske strane. Most je projektovao najveći arhitekta toga doba - Apolodor iz Damaska - zbog čega spada u red najznačajnih dela rimskog građevinarstva.

Prelepi oldtajmer reponja: Čuveni Kadilak možete kupiti i u Srbiji! Evo kako! (FOTO)

foto: Wikipedia

Rimski car Trajan početkom drugog veka naredio je da se izgradi put kroz Đerdapsku klisuru i most do tada neviđenih razmera. Glavni Trajanovcilj bio je da premosti Dunav i svoje trupe prebaci na levu obalu reke, koju su kontrolisali Dačani.

Na današnji dan je ubijen Vožd. Ono što se desilo njegovim dželatima niste videli ni u najgorim horor filmovima! (FOTO) (VIDEO)

Izbor mesta za izgradnju mosta je bio uslovljen prirodnim karakteristikama Dunava na ovim prostorima. Korito reke je dosta peskovito. Dunav je na tom delu bio vrlo miran i malih dubina. Neposredna blizina ostrva Šimijan pružala je mogućnost graditeljima da se pregrađivanjem Dunava tok reke usmeri najpre u jedan rukavac i na isušenom dnu izgrade stubovi, a zatim to isto učine sa drugim rukavcem.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.