UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA: Proveriti tokove novca pravosudnih udruženja
Sud, Foto: Filip Plavčić

akcija

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA: Proveriti tokove novca pravosudnih udruženja

U akciji Uprave UST vidi i priliku da se konačno reši misterija pravosuđa - zašto decenijama iste organizacije iz inostranstva dobijaju projektno - finansijske injekcije

Objavljeno:

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) smatra da bi Uprava za sprečavanje pranja novca vandrednim proverama tokova novca mogla da odgonetne zašto mnoga udruženja koja slično misle, imaju desetine hiljada evra na svojim računima.

UST u otvorenom pismu Društvu sudija Srbije, Udruženju tužilaca i Centru za pravosudna istraživanja, navodi da bi Uprava mogla i da odgovori zašto ista udruženja imaju kancelarije u ''krugu dvojke'', zaposlene, ekskurzije za članove po inostranstvu, skupštine i upravne odbore u najskupljim hotelima u zemlji, finansirane i plaćene projektima i donacijama istih dobrotvora.

Od članarina ne bi imali ni za najosnovnije, smatra UST i dodaje da bi Uprava mogla da kaže i zašto takozvane "gongo" organizacije nemaju milione od države na svojim računima.

Podsećajući da je isto kao i pomenuta tri udruženja podržalo nedavnu akciju Uprave za sprečavanje pranja novca prema određenim organizacija, medijima i pojedincima, UST namopinje da ju je takođe pozvalo da odmah proveri novčane tokove svih strukovnih udruženja u oblasti pravosuđa, počev od njega.

- Smatrali smo, kao i vi, da je sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma važna aktivnost državnih organa, kao i da niko od nas apsolutno nema šta da krije, zbog čega smo još pre godinu dana tražili zakon za oblast finansiranja nevladnih organizacija u pravosuđu - navodi se u otvorenom pismu.

U akciji Uprave UST vidi i priliku da se konačno reši misterija pravosuđa - zašto decenijama iste organizacije iz inostranstva dobijaju projektno - finansijske injekcije.

Očekuje odgovor i na pitanje "da li je ulaznica u taj zatvoreni krug zatvaranje očiju pred nasiljem i demonstracijama, pozivima na nasilnu promenu ustavnog uređenja, pretnjama vešalima, plakatima sa imenima sudija i tužilaca na protestima, obećanom lustracijom nove vlasti, svakodnevnim ponižavanjem i vređanjem sudija i tužilaca".

UST poručuje da su njemu za finansiranje članarine dovoljne, te da će se snaći bez projekata i donatora, jer je, kako kaže, "suviše zatvoreno za 'otvoreno društvo' i pripadajuće fondove".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.