SRBIJA JE MEĐU LIDERIMA NA ZAPADNOM BALKANU kad je reč o ovom pokazatelju
Rodna ravnipravnost, Foto: Profimedia

DIGITALIZACIJA

SRBIJA JE MEĐU LIDERIMA NA ZAPADNOM BALKANU kad je reč o ovom pokazatelju

Zahvaljujući digitalizaciji i reformama sprovedenim u Republičkom geodetskom zavodu, Srbija je jedina zemlja u regionu koja ima mogućnosti da izveštava Ujedinjene nacije za indikator u toj oblasti u okviru Ciljeva održivog razvoja 2030

Objavljeno:

Prema najnovijem izveštaju Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i polkoprivredu (UN FAO), Srbija je zadržala lidersku poziciju u regionu Zapadnog Balkana u rodnoj ravnopravnosti u oblasti vlasništva nad zemljištem.

Zahvaljujući digitalizaciji i reformama sprovedenim u Republičkom geodetskom zavodu, Srbija je jedina zemlja u regionu koja ima mogućnosti da izveštava Ujedinjene nacije za indikator u toj oblasti u okviru Ciljeva održivog razvoja 2030, što je u izveštaju posebno naglašeno.

Pored toga, izveštaj takođe ističe Srbiju kroz primere dobre prakse, uz preporuke za njihovu primenu i u drugim zemljama.

Interesantan je podatak da je Ada opština sa najvećim procentom žena u vlasništvu nad zemljištem u celom regionu, sa više od 58 odsto.

Srbija je još pre dve godine proglašena od strane Svetske banke za šampiona i lidera među zemljama Zapadnog Balkana u realizaciji reforme pravnog okvira koji propisuje obavezan upis oba supružnika kao zajedničkih vlasnika nad nepokretnostima stečenih u bračnoj zajednici.

Pored toga, pojednostavljen je upis po službenoj dužnosti oba supružnika na osnovu izvoda iz matične knjige venčanih, a na minimum je smanjena taksa za upis bračnih partnera koji se u ugovoru o kupovini navode kao suvlasnici nepokretnosti.

Prema izveštaju, države koje su pored Srbije postigle značajan pomak u povećanju broja žena kao vlasnika nad nepokretnostima su Severna Makedonija i Crna Gora.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.