SRBI IPAK MOGU DA BIRAJU GDE ĆE NA MORE! Ovde možete da idete i bez TESTA na koronu, a evo gde još!
Bugari nam otvaraju vrata, Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

otvaraju se

SRBI IPAK MOGU DA BIRAJU GDE ĆE NA MORE! Ovde možete da idete i bez TESTA na koronu, a evo gde još!

Od početka zakasnele sezone u Turskoj i Egiptu nije zabeležen ni jedan slučaj zaraze kod turista iz Srbije.

Objavljeno:

Bugarska je otvorila granice za državljane Srbije sa negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata i tako omogućila onima koji žele da letuju da se domognu Crnog Mora. Kako Sputnjik saznaje, Bugarska razmišlja da ovih dana otvori granicu za ulazak naših građana bez testa na koronavirus.

I pored zatvorenih granica, Srbi ipak mogu da biraju gde će na odmor uz more. Bez testiranja i karantina moguće je ući u Bosnu i Hercegovinu i doći do Neuma, ali i u Albaniju.

Redovna avionska linija za Tiranu puna je putnika, a do albanskog Jadrana brzo se stiže i preko južne pokrajine Kosovo i Metohija, auto putem do Drača. Iako je sve više onih koji se odlučuju da letuju u Albaniji, još je više onih koji ne razmišljaju o toj destinaciji, jer je u tu zemlju moguće otići samo individualno.

Bugarska bi trebalo da ukine PCR test za srpske turiste

Isti je slučaj i sa Bugarskom koja je otvorila granice uz PCR test ne stariji od 72 sata, ali je za agencije isuviše komplikovano da organizuju putovanja, s obzirom da se na rezultat testa čeka duže. Bugarska je shvatila da je šansa za odmor mnogima, pošto će se Grčka teško otvoriti, zato je moguće očekivati dodatno popuštanje zvanične Sofije, kaže za Sputnjik Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije.

„Prema mojim saznanjima, oni vrlo ozbiljno razmišljaju da početkom avgusta ukinu i Pi Si Ar test, epidemiološka situacija u Srbiji i Bugarskoj je slična, pa je to sada očigledno stvar političke odluke. Njima je ovo dobra šansa da se nametnu kao destinacija u trenutku kada veliki broj naših turista želi da putuje, posebno kad su nepristupačne cene koje se pojavljuju širom Srbije. Ovo bi mogla da bude šansa za Bugarsku da je ljudi vide, jer takođe postoje predrasude slične kao i za Albaniju“, kaže Seničić.

Turskai Egipat uz maksimalne mere

Za one koji na odmor žele avionom otvorene su dve destinacije, Egipat i Turska. Čarteri od početka jula svakog drugog dana lete u antalijsku, a od nedavno i egejsku regiju.

Putnike u Turskoj dočekuje jedan od direktora agencije Big Blu, Dušan Anastasov, koji za Sputnjik kaže da se Srbi u ovoj zemlji osećaju bezbedno, jer država strogo kontroliše situaciju vezanu za krizu sa koronavirusom.

Putnici već u avionu popunjavju formular o tome gde su boravili u poslednjih 14 dana i da li imaju bilo kakvu tegobu, a pre pasoške kontrole moraju da prođu i pored termo kamera. Pri ulasku u svaki hotel, ali i u restoran, gostima se meri temperatura.

„U autobusima turisti se voze sa maskama, dobijaju dezificijense, maske i rukavice, a svaki autobus ima i točilice sa sredstvom za dezinfekciju. Kada stignu u hotel, domaćini im prvo dezinfikuju kofere. U zatvorenim prostorima maska je obavezna. Na plaži je sve raspoređeno na dovoljnoj udaljenosti. Gosti su jako zadovoljni, hvale organizaciju, a ne možete da vidite nijednog zaposlenog u hotelima da konstantno ne nosi masku“, kaže Anastasov.

Ova destinacija je najpoznatija po takozvanom ol inkluziv konceptu, a posebno po švedskom stolu. Ipak, one koji odu u Tursku u veme epidemije u restoranima očekuje najveća promena.

“Vi prolazite, a oni vas služe, pokazujete šta želite, oni stavljaju hranu u tanjire i dodaju. Dakle, ne može svako da dodiruje rukama švedski sto, ne sme da ima dodir sa kašikama i vuljuškama, kaže Anastasov i dodaje da su hoteli otvoreni tek kada su dobili sertifikat zdravstvenog sistema Turske da su bezbedni za prihvat gostiju. On još kaže da su jednako zadovoljni i putnici koji su na odmoru u Egiptu, koji je primeno gotovo identične mere zaštite. Hoteli rade sa 60, odnosno 50 odsto kapaciteta, pa je nivo usluge i animacija gostiju tome prilagođena.

Karantin u hotelu

Aranžmani za ove dve destinacije ove godine su nešto skuplji. Aleksandar Seničić objašnjava da nije reč o želji naših agencija da zarade više i prebrode krizu izazvanu koronom,

„Cene su više jer su hoteli morali da ulože daleko više novca da bi pripremili sezonu. U krajnjem slučaju, zbog smanjenog obima kapaciteta oni moraju za nijansu da poskupe usluge. Sada imaju i potrebu za većim brojem radnika, pa čak i zato što švedski sto ne funkcioniše kao ranije“.

Seničić skreće pažnju na još jednu važnu meru koju su preduzeli Turska i Egipat, 40, odnosno 50 odsto kapaciteta hotela je prazno za slučaj da neko od putnika bude pozitivan na koronu. Taj deo hotela postaje karantin u kome pacijent boravi na račun hotela.

Od početka zakasnele sezone u Turskoj i Egiptu nije zabeležen ni jedan slučaj zaraze kod turista iz Srbije.

Oba naša sagovornika podsećaju sve koji žele da putuju turistički da srpska osiguravajuća društva imaju takozvano kovid osiguranje. Ne košta mnogo, a omogućava da se putuje s manje brige.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.