KORONA SE NE PREDAJE, RASTE BROJ PACIJENATA NA RESPIRATORU! Krizni štab se obratio građanima Srbije!
Krizni štab se obraćao javnosti povodom najnovijih podataka u vezi sa koronavirusom, Foto: Printscreen/Video/Kurir, Profimedia

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

KORONA SE NE PREDAJE, RASTE BROJ PACIJENATA NA RESPIRATORU! Krizni štab se obratio građanima Srbije!

Pratili ste presek stanja u vezi sa koronavirusom u Srbiji

Objavljeno: 15:47h

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 se obraćao javnosti u Palati Srbija povodom situacije u vezi sa koronavirusom!

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 9.436 osoba, pozitivno je 339, a preminulo je osam osoba. Na respiratorima se trenutno nalaze 162 osobe.

Sva aktuelna dešavanja sa konferencije pratili ste u našem lajv blogu.

Ne uzimati lekove na svoju ruku

- Ono što je potrebno znati, ne treba preventivno uzeti lekove poput antibiotika, dovoljno je apsolutno odmoriti organizam, teško je u ova vremena biti van stresa, ali svakako da organizam koji je odmoran, u koji se unosi dovoljno tečnosti, minerala, vitamina, da je to organizam koji je maksimalno spreman na odbranu. Preventivno unošenje i vitamina nije preporučljivo, ali je sigurno to da prilikom prvih simptoma prehlade, treba se javiti lekaru da se ustanovi da li ima nekih naznaka da je moguća korona. Tada postoji celokupni protok lečenja koji jednostavno po fazama vodi ka primeni različitih lekova. Možda jedna poruka: Ne treba uzimati na svoju ruku antibiotsku terapiju, treba se sačuvati za onaj period kada je zaista pacijent inficiran.

Nebojša Lađević
Nebojša Lađevićfoto: Printskrin

O bazenima

- Kada je u pitanju savet za bazene, mere koje smo spomenuli smo jasne. Bazen i sama voda su prema najnovijim istraživanjima ne predstava toliki rizik za prenos samog virusa. Jedini i najveći rizik su osobe, korisnici tih površina, iz tog razloga ako ima distance i prethodno izvrši trijaža i apeluje na ljude, da ne odlaze na takva mesta, rizik se smanjuje. Ukoliko je moguće obezbediti distancu, ali zaista distancu, rizik je manji. Pre nego što se ode na ovakva mesta treba se razmisliti.

- Bez obzira na trend opadanja, ne treba da zaboravimo da je koronavirus prisutan u populaciji, među nama. Ne zaboravite da teritorije u kojima će se odlaziti van granice takođe imaju koronavirus u okruženju. Imamo priliku i preko medija da vidimo u Italiji, Francuskoj, Britaniji, takođe dolazi do porasta obolelih. Lične preventivne mere, distanca, maska, istovremeno higijena ruku i prostora i izbegavanje okupljanja. To će biti kodeks ponašanja dok se situacija ne stabilizuje.

Verica Jovanović
Verica Jovanovićfoto: Printskrin

O karantinu za strance

- U okviru KŠ je jedna od tema o kojima se priča, imamo priliku da vidimo kakva su pravila ostalih zemalja u odnosu na uslove za izlazak i ulazak. Najčešće su uslov PCR testovi stari 48 sati, najčešće su žene svojim pravilima postavile te stvari. Kada smo mi u pitanju postoji pravilo SZO koje kaže da svaka zemlja odlučuje, treba pratiti žarišta, u ovom trenutku nemamo takve uslove, ali ćete biti obavešteni. Svi ulaze, ukoliko neko ima bilo kakve simptome, naš zdravstveni sistem je tu da pruži lečenje i primeni izolacija u odnosu na to da li se zahteva.

Situacija u domovima za stare

- Zdravstvena situacija u domovima za stare: Ona se posebno kontroliše i prati posebnog ministarstva, istovremeno i služba koje učestvuju u praćenju situacije. Posebne mere koje je propisalo Ministarstvo rada jeste smanjenje rizika sa osobama koje bi mogle da unesu virus. Istovremeno, postojanje različitih bolesti kod starijih osoba... Retko ko u domu za stare je bez bilo kakve terapije, bez tegoba, te tegobe su kontrolisane, ali takve osobe predstavljaju rizik za agresivnije delovanje virusa. Specijalan način organizacije rada samih domova, zaposlenih, obezbeđuje se da bi rizik bio manji. Posećivanje ljudi, uvek se vode preventivne mere, maska, distanca, naročito značajna ali i u celokupnoj situaciji. Zadovoljni smo načinom organizacije, bez obzira na to da li je neko u kolektivnom smeštaju ili ne, pokazuju podaci na oboljevanje i smrtnost ove populacije, taj deo stanovništva ozbijno je shvatio potrebu za primenu mera, oni su najrevnosnije u primeni.

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19
Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19foto: Printskrin

Korona ne štedi nijednu ciljnu grupu

- Ovaj virus ne štedi nijednu ciljnu grupu, nema razlike niti je bilo koji pol pošteđen. Imali smo priliku da čujemo, osim što je virus koji obuhvata i napada respiratorne organe, deluje sistemski. Utiče na kardio-vaskularni sistem, na sve organe. Postoji mogućnost, istraživanja će dati precizne podatke i ukazati na one rizike koje sam virus može da izazove, reagujući na genitalne organe. Istraživanje naših doktora, imali smo priliku da čujemo deo objave, pojedini podaci će biti dostupni, o zaključcima kada su posledice u pitanju, možemo čuti od stručnjaka. Ona koja se provode u svetu se sistematizuju, potrebno je vreme, broj takvih istraživanja, kritične grupe, to će sigurno trajati... Za sve je potrebno vreme, a osobe koje se bave analizom rizika daće zaključke - objašnjavaju stručnjaci.

Korona izaziva različite zdravstvene probleme

Milika Ašašnin
Milika Ašašninfoto: Printskrin

- Stičemo i svoja iskustva po pitanju ove pošasti, ako znamo da je pored pluća vrlo često zahvaćeno i srce, bubrezi... To je jedna sistemska reakcija. Mi sad skupljamo i lična iskustva, što se tiče srca imamo pacijente koji u sklopu ove bolesti imaju česta srčana popuštanja, neki su imali izlivanje u srčanu kesu, tu smo postupali mulitdisciplinarno, tu smo radili ultrazvukove, konstatovali perikardne izlive. Bilo je nekih koje smo morali da punktiramo da bi srčani mišić radio. Moramo da sistematizujemo podatke koje dobijamo, da ih obrađujemo a posle nekog vremena izvlačimo zaključke - dodao je doktor Ašanin.

Situacija u prestonici je bolja

Nebojša Lađević
Nebojša Lađevićfoto: Printskrin

- Kovid deo Kliničkog centra Srbije, zabeležili smo pad na 188 pregleda u odnosu na prethodne nedelje i dane. Ako bismo sabrali sve preglede onda bi to bilo oko 300 pregleda. Primećuje se trend u padu broja pacijenata. Struktura pregledanih pacijenata, jedna trećina je za hospitalizaciju, ako je manji broj pregleda, onda je i manji broj prijema, iako jedna trećina jeste primljena, a ti primljeni imaju uglavnom pneumonije. Mora da se održava trend prijema težih bolesnika. Ovo je za nas jako važno kao posledica toga nemamo potrebu da otvaramo nove kapacitete za prijem kovid pacijenata. U Beogradu se situacija toliko popravila da primamo i pacijente iz unutrašnjosti. Što se tiče nekovid dela, mogu da kažem da KCS održava korak sa potrebama stanovništva u lečenju, dijagnostici. Primamo urgentna stanja ali isto tako i one koji imaju hronična oboljenja ali zbog zapadanja u stanju gde više ne mogu da se odlažu, da budu primljeni, mi u Urgentnom pregledamo dnevno 500 pacijenata i negde oko 700 usluga, a primimo između 50 i 70 pacijenata - rekao je doktor Nebojša Lađević.

-Do pre nedelju dana broj zaraženih je rastao, od pre nedelju dana imamo pad broja zaraženih, s tim da je pre dva testirano 49 uzoraka, a 12 je bilo pozitivno, što za opštinu Aleksinac nije mali broj", rekao je Vidić.

Verica Jovanović
Verica Jovanovićfoto: Printskrin

- Do 15 časova registrovano ukupno 25.552 potvrđena slučaja, od poslednjeg izveštaja testirani su 9.436 osobe, od kojih je 339 pozitivno. Ukupan broj hospitalizovanih je 4.305, na respiratorima se nalazi 162 pacijenta. Do sad 668.984 građana testirano, u poslednja 24 sata preminulo je osam osoba, pet muškaraca i tri žene. Ukupan broj preminulih 573, kazala je Direktorka Batuta Verica Jovanović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.