SRBE SU PITALI DA LI JE SRBIMA MESTO NA PROSLAVI OLUJE: Evo šta su odgovorili
Ljudi na ulicama, Foto: Ana Paunković

iskreno

SRBE SU PITALI DA LI JE SRBIMA MESTO NA PROSLAVI OLUJE: Evo šta su odgovorili

Jedan penzioner istakao je da najbolje znaju šta treba da se radi Srbi koji tamo žive.

Objavljeno:

Većina sugrađana, koje je Tanjug danas pitao da li je predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj mesto na proslavi vojno policijske akcije "Oluja, ocenjuje da oni ne bi trebalo da budu tamo, jer možda još nije vreme, mada napominju da to pitanje treba posmatrati iz ugla Srba koji u žive Hrvatskoj.

Stariji Beograđanin je istakao da lično nije za učešće Srba na proslavi, ali da u načelu treba uzeti u obzir vođenje politike na duži rok.

"Ja, kao Srbin koji živi u Beogradu naravno na to gledam drugačije, nego Srbin koji živi u Hrvatskoj. U principu lično nisam da idu tamo, ali ne gledam na to kao Srbi koji žive tamo. Ako oni misle da je to opravdano treba da idu. Nije isto gledati brod koji tone sa obale, i sa njegove palube kada razmišljate o tome kako da se spasite, objasnio je on.

Njegov sugrađanin, koji je prvo rekao da žuri da stigne na posao, smatra da sa Hrvatima ne treba imati ništa, kao što je to govorio Zzivojin Mišić.

"Nismo ga poslušali, pola teritorije su nam oduzeli, izbacili nas, i sve što je srpsko proterali. Mi smo im stvorili naciju svojom krvlju i telima", rekao je on i izrazio sumnju da će prisustvo predsednika Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Borisa Miloševića na proslavi Oluje na bilo koji način poboljšati status srpskog naroda u toj zemlji.

Jedan penzioner istakao je da najbolje znaju šta treba da se radi Srbi koji tamo žive.

"Lično nisam za to, ali mogu da razumem i neću da osuđujem. Teško je Srbima u Hrvatskoj. Oni su sada ušli u vladu, a i Boris Milošević čije učešće je najavljeno na obeležavanju Oluje je potpredsednik vlade Hrvatske. Ne mogu da ih osuđujem. Ako je to njima u interesu neka idu. Ne zameram im", kazao je on, penzionisani Beograđanin za koji se vidi da prati regionalne političke prilike.

Dve sugrađanke su jasno rekle da nije dobro da Srbi prisustvuju obeležavanju godišnjice zločina.

Prodavac sladoleda na ulicama Beograda kaže da ne smatra da je dobro što Srbin ide na prosalvu Oluje , ocenjujući da to neće doprineti ničemu dobrom za Srbe u Hrvatskoj.

Jedan od pripadnika mlađe generacije, rođen neposredno pre sprovođenja vojno-politicijske akcije Oluje ističe da treba gledati iz ugla pomirenja na to, ali da nije još vreme za to.

"Treba ići ali nisam baš oduševljen jer će biti raznih komentara oko toga. Ali treba se sa svima pomiriti, zakopati ratne sekire. Međutim ne znam da li je sazrelo vreme za to", ukazao je on i dodao da je nacionalizam nešto što najviše opterečuje ceo region.

Među građanima su i oni koji smatraju da bi to bio konačno neki znak da se nešto pokreće, ali i da će se tek videti da li će se stvarno poboljšati situacija Srba u Hrvatskoj.

Ima i onih koji naglašavaju da ne treba predstavnik Srba da ide na proslavu Oluje, operaciju koja je imala za cilj da protera i ubije srpski živalj u Hrvatskoj, a neki idu tako daleko da traže da se spski predstavnik koji na to pristane zatvori.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.