KON OTKRIO U KOJEM SRPSKOM GRADU JE SITUACIJA NAJKRITIČNIJA: Ali ima i dobra vest u vezi s tim
Predrag Kon kaže da se virus smanjuje u cirkulaciji u Beogradu, Foto: Printscreen/TV Pink

KORONA SE SMANJUJE U CIRKULACIJI

KON OTKRIO U KOJEM SRPSKOM GRADU JE SITUACIJA NAJKRITIČNIJA: Ali ima i dobra vest u vezi s tim

Problem u Beogradu je bio, kako je rekao, što skoro 60 odsto zaraženih nije znalo kontakte, te se tako nisu mogli ispitati klasteri

Objavljeno:

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da se virus korona smanjuje u cirkulaciji u Beogradu i da se to vidi po broju onih koji se javljaju i kovid ambulante i po broju pregleda.

On je za TV Pink naveo da se smanjuje i pozitivnost onih koji se upućuju na PCR test.

"Pozitivnost PCR se spušta, juče je bila oko osam odsto, ranije je bilo između 20 i 30 posto, govorim za poslednjih desetak dana. Pozitivnost u nekim ambulantama je bila čak i 80 odsto", navodi Kon.

Upitan u kom mestu je sada najkritičnija situacija on je naveo da je to Bujanovac, ali i ceo Pčinjski okrug, ali da se u manjim sredinama situacija relativno brzo stavlja pod kontrolu.

Problem u Beogradu je bio, kako je rekao, što skoro 60 odsto zaraženih nije znalo kontakte, te se tako nisu mogli ispitati klasteri.

Napominje da je važna kontrola samoizolacije kontakata i kućne izolacije onih koji imaju blagim tegobama.

Dešavalo se i u Srbiji, kao i u ostalim zemljama u svetu, da zaraženi sa blažim simptomima imanju promene na plućima, kao i da dođe do gubitka antitela i da se ponovo zaraze.

"Koliko dugo traje imunitet to je teško reći. Postoje slučajevi da dođe do gubitka antitela, ali to ne znači da nema imuniteta, može da se desi da ima memorijskog imuniteta. Imali smo slučajeve da oni koji su bili pozitivni ponovo se zaraze", rekao je Kon.

Kako kaže za njega je peticija "Ujedinjeni protiv kovida" vetar u leđa i dalo mu je dodatnu snagu.

Virusolozi, infektolozi, epidemiolozi, imunolozi koji se bore protiv kovida 19, naglašava on, na dnevnom nivou se čuju, imaju sve više ideja kako ćemo obezbediti da se mere poštuju.

"Tražimo da nam se upućuju zahtevi svake struktrure društva. Imali smo zahtev FŠ da se testiraju fudbaleri pred svaku utakmicu i taj zahtev nije realan, ali je realna kontrola fudbalera pred utakmicu", zaključio je on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.