SRPSKI NAUČNICI SA HEMIJSKOG FAKULTETA RAZVILI SU NEŠTO NEVEROVATNO! Ovo će pomoći u borbi sa koronom!
Za ponos naše nauke, Foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH, Ilustracija

vredno pomena

SRPSKI NAUČNICI SA HEMIJSKOG FAKULTETA RAZVILI SU NEŠTO NEVEROVATNO! Ovo će pomoći u borbi sa koronom!

Proizvodnja antigena u Srbiji bi značila jer ne bismo zavisili od uvoza iz inostranstva, što je neophodno kada se dešavaju situacije, poput onih u martu kada nije bilo letova.

Objavljeno:

Na Hemijskom fakultetu u Beogradu proizvedena su dva proteinska antigena virusa korona, koja se mogu koristiti prilikom izrade testova, a koji pokazuju da li je imuni sistem zaraženog pacijenta počeo da se bori sa virusom ili da li se izborio.

Ovo je veliki pomak jer ukoliko proteini na testiranju Instituta za primenu nuklearne energije budu ocenjeni pozitivno po kvalitetu, to bi značilo da više ne bismo morali da uvozimo antigene za izradu pomenutih testova, već bi se oni proizvodili u Srbiji.

U istraživanje su uključeni mladi istraživači i studenti doktorskih studija, dok istraživačkim timovima rukovode prof. dr Marija Gavrović Jankulović, šef Katedre za biohemiju, prof. dr Tanja Ćirković Veličković, koja je koordinator projekta, i prof. dr Radivoje Prodanović.

Prof. dr Marija Gavrović Jankulović objašnjava da primenom tehnika rekombinantne DNK tehnologije tri tima istraživača na Katedri za biohemiju Hemijskog fakultetu rade na proizvodnji i prečišćavanju proteinskih antigena iz virusa korona, za potrebe razvoja domaćih imunoloških testova kojima bi se detektovala i kvantifikovala specifičnih antitela.

- Tokom infekcije virusom korona kod obolele osobe se razvija imunološki odgovor, kada se u organizmu proizvode specifična antitela na strukturne proteine virusa korona. Mi se bavimo proizvodnjom nekoliko strukturnih proteina ovog virusa koji su kandidati za razvoj imunološkog testa. Dosad smo uspešno proizveli dva strukturna proteina virusa korona. Ono što želim da istaknem je da smo u laboratoriji proizveli jedan protein SARS-CoV-2 gotovo istovremeno kada se on pojavio u katalogu jedne renomirane biotehnološke kompanije iz SAD - objašnjava profesorka Marija Gavrović Jankulović.

Za razliku od PCR testa, koji samo daje informaciju da li je virus prisutan u organizmu, testovi koji se izrađuju pomoću proteinskih antigena pomažu lekarima da sagledaju realno stanje pacijenta, da li se njihov imuni sistem uspešno bori portiv virusa. Treba napomenuti da ova dva testa imaju različite namene, te ih ne treba porediti. Institut za primenu nuklearne energije (INEP) već koristi ove proteine u preliminarnim testiranjima za detekciju specifičnih antitela.

- Rezultat ove saradnje mogao bi da dovede do uspostavljanja i proizvodnje potpuno domaćeg testa za detekciju specifičnih antitela na virus korona, što znači da bismo bili nezavisni od uvoza, a s druge strane test bi pored domaćeg mogao da se plasira i na stranom stržištu. Nakom uspešne proizvodnje rekombinantnih proteina na maloj skali, potrebno je da podignemo proizvodne kapacitete na Hemijskom fakultetu za dobijanje većih količina ovih proteinskih antigena, i za to nam je potrebna podrška države - kaže profesorka Marija Gavrović Jankulović.

Nećemo zavisiti od uvoza antigena

Proizvodnja antigena u Srbiji bi značila jer ne bismo zavisili od uvoza iz inostranstva, što je neophodno kada se dešavaju situacije, poput onih u martu kada nije bilo letova. Iako ima više antigena, zasad su kod nas proizvedena dva, međutim radi se i na trećem koji je detektovan, te je moguće da on uskoro bude proizveden.

- Mi smo proizveli dva antigena, a ima ih više. Postoji još jedan koji je važan, ali koji moramo da pravimo u sisarskim ćelijama, to su nešto skuplja istraživanja. Očekujemo da nam pristignu određene hemikalije, pa da počnemo sa radom. Pomoć države bi nam dobrodošla da proširimo kapacitete na fakultetu - kaže profesorka Marija Gavrović Jankulović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.