DR VERICA JOVANOVIĆ JE SAD SVE FINO OBJASNILA: Evo kada su osobe inficirane korona virusom najopasnije po okolinu
Dr Verica Jovanović, Foto: Printskrin

sada se zna

DR VERICA JOVANOVIĆ JE SAD SVE FINO OBJASNILA: Evo kada su osobe inficirane korona virusom najopasnije po okolinu

Kao je objasnila, infektivna osoba je zarazna po zdravu samim bliskim kontaktom putem vazduha

Objavljeno:

Dr Verica Jovanović je na današnjoj konferenciji za štampu saopštila koliko osoba može da zarazi jedan oboleli od koronavirusa.

- Jedna osoba može da zarazi više ljudi, ali ne postoji nikakvo pravilo da zaražava, na primer 5 ili 6 ljudi. Osoba je zarazna 2 do 3 dana pre pojave simptoma i to je najopasniji period u kome se prenosi virus na drugu osobu. Zaraznost zavisi i od toga kakva je komunikacija sa okolinom i osobama u neposrednom okruženju, kao i od toga da li je osoba koja je zaražena imala zaštitnu opremu ili ne. Ako je imala onda se taj potencijal smanjuje, a ako nije onda je rizičniji prenosilac -

Kao je objasnila, infektivna osoba je zarazna po zdravu samim bliskim kontaktom putem vazduha, jer virus može da uđe u sluzokožu očiju, usta i nosa, odnosno na distanci manjoj od jednog metra bez zaštitne osobe.

- Dakle, nema pravila koliki je to broj osoba, a ako se poredi sa infektivnošću gripa, tu je nešto manji broj osoba. Ali opet, imali smo iskustva s početka epidemije kada je jedna osoba na teritoriji Niša inficirala veliki broj osoba, i bila posle u Beogradu, pa putem klastera širio virus.

Dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo kaže da su zatvoreni prostori definitivno najopasniji.

- Tamo gde se konzumiraju hrana, piće, gde je veći broj ljudi koji igraju, skače, druže se, pevaju zajedno. To je najopasnije i zbog toga insistiramo da se i dalje izbegavaju sve vrste zatvorenih prostora. Kada jedete i sedite u takvom prostoru vi zajedno i dišite i kapljično, na neki način zagažujete hranu. To su ubedljivo najteže kliničke slike i najveći problemi koji se stavljaju pred zdravstveni sektor sa svim mogućim komplikacijama po one koji borave u takvim prostorijama - istakao je.

Bonus video:

(Esprespo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.