I PRIRODA NAM SE SKROZ POGUBILA! Usred leta u Topoli procvetale jabuke, kao da je rano proleće (FOTO)
Jabuka u sred leta, Foto: foto rina

neočekivano

I PRIRODA NAM SE SKROZ POGUBILA! Usred leta u Topoli procvetale jabuke, kao da je rano proleće (FOTO)

Radenko Andrović iz sela Belosavci kod Topole kako kaže, u svom voćnjaku ovako nešto nije video, bar ne u julu mesecu

Objavljeno:

U selima na teritoriji opštine Topola ovog leta ponovo je procvetala jabuka i to kao da je rano proleće, a paralelno sa cvetnom granom formirani su čak i plodovi karakteristični za ovo voće, koji su takođe lepo razvijeni. Radenko Andrović iz sela Belosavci kod Topole kako kaže, u svom voćnjaku ovako nešto nije video, bar ne u julu mesecu

- Čuo sam i viđao da voće ponovi cvetanje u jesen, kad je toplije vreme, dešavalo se i da se pojavi plod pred zimu ali da u sred leta jabuka cveta i rodi to do sada nisam video. Ovo je stara sorta belo jabuke, i uglavnom su na mom imanju starije sorte voća. Do sada se znalo kad cveta a kad rodi, ali sada na jednoj grani plod na drugoj cvet - priča Radenko Andrović i dodaje da je njegova jabuka cvetala kao da je proleće.

Ovakav neobičan fenomen Radenko pokušava da objasni svojim unucima Matiji i Luki sa kojima obilazi voćnjak. On smatra da je razlog cvetanja voća kad mu vreme nije posledica klimatskih promena.

foto: FOTO RINA

Radenko sa unucima

- Moja jabuka je samo potvrdila priču svetskih stručnjaka, globalno zagrevanje i ozbiljne klimatske promene zbunjuju biljke. Još kao dete, slušao sam priče da kad voće ponovi cvetanje biće hladna i opasna zima, međutim poslednjih godina gotovo i da nema zime, bar ne toliko hladne kao što je narodno verovanje, šta će sada ovo letnje cvetanje da znači videćemo - kaže Radenko.

Stručnjaci iz oblasti voćarstva pretpostavljaju da je ovakva pojava upravo posledica klimatskih promena, odnosno fiziološkog poremećaja u biljci. Oni ističu da se klima izmenila a da biljka ne prepoznaje datume, pa je zbog toga može zavarati promena vremena. Zbog takvih temperaturnih klackalica poremeti se i fiziologija u biljci pa se kao i u voćnjaku našeg sagovornika cvetanje i plodonošenje dešavaju u isto vreme.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.