KON JASAN DA JASNIJI NE MOŽE BITI: Nema sezonskog oblika korona virusa, ON JE KONSTATNO PRISUTAN
Sada je jasno da nema sezonskog oblika korona virusa, Foto: Beta, Profimedia

OBJAŠNJENJE

KON JASAN DA JASNIJI NE MOŽE BITI: Nema sezonskog oblika korona virusa, ON JE KONSTATNO PRISUTAN

On je rekao i da je drugi talas epidemije doneo nova saznanja o virusu i njegovom ponašanju

Objavljeno:

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je u trenutnom toku epidemije korona virusa u Srbiji značajno povoljnija situacija u odnosu na prethodni period jer je došlo do maksimuma broja zaraženih i do zaravnjenja, kao i da ti brojevi polako počinju da se spuštaju.Kon je za RTS rekao da se brojevi novozaraženih smanjuju pune dve nedelje zaredom ali da je to toliko malo da ne bi smelo da se govori o spuštanju, koje se nešto bolje vidi poslednjih nedelju dana.

Prema njegovim rečima, u prvom talasu epidemije, koji je počeo u martu, maksimum u broju zaraženih je bio dostignut u šestoj nedelji epidemije nakon čega su brojevi novozaraženih počeli da padaju, dok je sada situacija utoliko drugačija što maksimum traje dve nedelje, sa većim brojem zaraženih i sa sporijim smanjivanjem brojeva.

"U ovom trenutku kada se spuštamo treba znati da u trenutku kada se budemo spustili, to nije znak da je prestala epidemija. Sada je jasno da nema sezonskog oblika nego da je virus konstantno prisutan i konstantno može da se prenosi, i da to isključivo zavisi od našeg ponašanja", kazao je Kon.

On je rekao i da je drugi talas epidemije doneo nova saznanja o virusu i njegovom ponašanju u tome da do sada trudnice nisu bile definisane kao posebno rizične, ali da u ovom trenutku postoji koncentracija takvih slučajeva, i da je u Srbiji pet trudnica sa ozbiljnim stanjem.

"Nismo to imali u prvom udaru niti je detaljno opisano u svetskim razmerama. Treba pratiti i videti", rekao je Kon.

On je rekao i da Krizni štab za borbu protiv epidemije korona virusa nije razmatrao uvodjenje strožijih mera za državljane okolnih zemalja koji dolaze u Srbiju "zato što mi imamo goru situaciju nego oni oko nas".

"Ne može nama da pogorša situaciju neko ko dolazi", kazao je Kon i dodao da postoji mera zdravstvenog nadzora koja svakom ko ulazi u zemlju nalaže da se u slučaju svakog pogoršanja zdravstvenog stanja javi Zavodu za javno zdravlje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.