DR DARIJA OBJASNILA! Ovo je razlika između antitela i T-ćelijskog imuniteta i njihov uticaj na BORBU SA KORONOM
Dr Darija Kisić Tepavčević objašnjava razliku između antitela i T-ćelijskog imuniteta, Foto: Printscreen/TV Prva

RAZLIKA IZMEĐU ANTITELA I T-ČELIJSKOG IMUNITETA

DR DARIJA OBJASNILA! Ovo je razlika između antitela i T-ćelijskog imuniteta i njihov uticaj na BORBU SA KORONOM


Kazala je da je stepen kolektivnog imuniteta jako nizak i da svesno izlaganje virusu ne može nikada da bude strategija ni lična ni kolektivna jer ne znamo kako će da se virus ponaša u našem telu

Objavljeno:

Zamenica direktora Instituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je juče da nikakva odluka o uvođenju karantina po ulasku u Srbiju nije doneta, niti najavljena, mada je to, kako je navela, pitanje koje se uvek razmatra.

"Na pitanje da li se razmatra karantin, rekli smo da je uvek takva vrsta diskusije na snazi, jer je fluktuacija putnika u međunarodnom saobraćaju značajna pretnja u vreme pandemije. To uvek razmatramo, ali nikakva konkretna odluka nije doneta", rekla je Kisić Tepavčević na pitanje u vezi sa njenom izjavom da se razmatra uvođenje karantina. Na pitanje koliko često postoji mogućnost razdvajanja pacijenata koji imaju kovid i onih kod kojih nije potvrđeno prisustvo virusa, ali imaju simptome, te da li se lečenje u ta dva slučaja razlikuje, direktor KBC Zvezdara dr Petar Svorcan kaže da je već mnogo puta ponovljeno da se ne leče rezultati, već pacijenti. "Ako se pojavi pacijent sa tipičnim znacima infekcije ovim virusom on će biti lečen kao i pozitivni pacijenti. Svi se leče po protokolu. Uvek smo se trudili da imamo određene sobe i prostore, da razdvajamo pacijente koji čekaju rezultat i pozivitne. Sada je to malo manje, jer dolaze pacijenti sa jasnom kliničkom slikom", rekao je Svorcan. Čekanje na rezultat lekarima ne znači mnogo, osim u epidemiološkom smislu, da se zna broj zaraženih, dodao je Svorcan.

"Možete imati i negativan PCR nalaz, jer virus može da se spusti niže, u traheje ili bronhije, tako da mi lečimo pacijente na osnovu kliničke slike", rekao je Svorcan. Dodao je da se trude da uvek gde postoji sumnja da bi pacijent mogao da bude negativan određen broj soba bude odvojen i predviđen za te osobe. Na pitanje u vezi sa antitelima, Kisić-Tepavčević je objasnila da se nivo antitela može meriti, ali T-ćelijski imunitet ne, te da su studije širom sveta pokazale da brzo pada nivo antitela, brže nego što se očekivalo, pa se veruje da se više dešava na T-ćelijskom nivou. Kazala je da je bilo slučajava, oko desetak, koji su se ponovo inficirali. Po pravilu, dodala je, radilo se o blažim oblicima bolesti za koje nije bila potrebna hospitalizacija, ali oni govore o tome da je moguća nova infekcija. Kazala je da je stepen kolektivnog imuniteta jako nizak i da svesno izlaganje virusu ne može nikada da bude strategija ni lična ni kolektivna jer ne znamo kako će da se virus ponaša u našem telu, a može da dođe do srmtne komplikacije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.