KORONA NE PRESTAJE DA DIVLJA U SRBIJI: Krizni štab se i danas obraćao naciji!
Krizni štab se obraćao javnosti povodom najnovijih podataka u vezi sa koronavirusom, Foto: Tanjug, Kurir, Profimedia

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

KORONA NE PRESTAJE DA DIVLJA U SRBIJI: Krizni štab se i danas obraćao naciji!

Pratili ste presek stanja u vezi sa koronavirusom u Srbiji

Objavljeno: 15:59h

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 se obratio javnosti u Palati Srbija povodom situacije u vezi sa koronavirusom!

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 9.560 osoba, pozitivno je bilo njih 411, dok je nažalost preminulo devet lica. Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalazi 171 pacijent. Kako je tokom današnjeg dana obelodanio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, više od 42 odsto novozaraženih je u Beogradu, a prilično teška situacija je i u Kragujevcu, Novom Sadu, Kraljevu, Čačku...

Sva aktuelna dešavanja sa konferencije pratili ste u našem lajv blogu.

Kolektivni imunitet

- Što je veći kolektivni imunitet, virus će biti slabiji i definitivno je razlog taj što je stepen imuniteta daleko ispod onoga što bi sprečilo širenje bolesti. Imunitet se stiče ili prirodnim putem ili vakcinacijom. Svesnim izlaganjem pred virusom u cilju stvaranja imuniteta nije rešenje, bez obzira na godine, zdravlje... Može da se dogode razne komplikacije, pa i nažalost, smrtni slučajevi, kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević
Darija Kisić Tepavčević foto: Printskrin

Reinfekcija, T-ćelije...

- Nakon preležane bolesti, nakon kontakta se stvara imunitet koji može da bude humoralni ili celularni. Postoji i T-ćelijski imunitet, koji čine memorijske ćelije, koje su zapamtile da smo nekada došli u kontak sa virosm i koje će brzo da probude limfocite da produkuju antitela. Mi sada kada su rezultati istraživanja pokazali brži pad antitela... Dosta toga se dešava na nivou T-ćelijskog imuniteta. Imamo slučajeve koji su ponovi inficirani, u komunikaciji sa direktorom Infektivne klinike rečeno je da su imali 10-ak pacijenata sa ponovnom infekcijom. Po pravilu se radilo o blažim slučajevima, ali sve nam to govori da je refinfekcija moguća. Širom sveta imamo sporadične slučajeve.

Lečenje krvnom plazmom i efekti

- U našoj ustanovi postoji davanje plazme od preležanih pacijenata. Plazma se daje konzilijarnom odlukom, anesteziologa, infektologa i pulmologa. Postoje određeni sistem po kom se ispunjavaju uslovi i dobija plazma. Iskustva su nam dosta uspešna, pacijenti koji su dobijali plazmu su pokazali bolje rezultate u odnosu na one koji nisu dobili. Postoji "skoring" sistem koji pacijent može da dobije, ne može svako. Najbolji rezultati su pokazani, ako pacijent dobije plazmu u prvih 10-12 dana od kliničke slike. Zadnji termin do kog možete dati plazmu je tri nedelje od početka bolesti - dodao je profesor Svorcan.

Zoran Svorcan
Zoran Svorcanfoto: Printskrin

Pričalo se i o karantinu

- Uvek je takva vrsta diskusije na snazi, jer je fluktuacija putnika rizik za vreme pandemije, to je nešto o čemu uvek razmatramo ali nikakva odluka nije doneta. To je jedno od značajnih pitanja, uvek se o tome priča - rekla je Kisić Tepavčević.

O simptomima na Covid-19

- Kovid ima širok spektar kojima se ispoljava, od pluća, glavobolje, temperature, čulo ukusa i mirisa. Nijedan od tih znakova nije karakterističan isključivo za koronavirus. Mnoge druge zaraze mogu da imaju slične simptome. Kada lekar odlučuje da li neko treba da se testira, proverava se anamneza, na osnovu kliničkog pregleda, laboratorijskih nalaza i snimka pluća. U ovom momentu je moguće da neko od nas ima simptome, a da nisu Kovid. I dalje imamo druge gripove, sporadične slučajeve, infekcije koje su izazvane drugim virusima. Imamo i dalje druge viruse, oni nisu nestali zbog korone u ovim trenucima, kazala je Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević
Darija Kisić Tepavčević foto: Printskrin

- Ovde smo da delimo informacije zasnovane na dokazima, da nam svi pomognete, da promovišemo preventivne aktivnosti, da ne gubimo vreme na izjave koje su verovatno interesantne medijima, ali njima mesto nije ovde. Svaki građanin zna kako i na koji način može da se zaštiti, to je dužnost svih nas. U jednom delu pitanja ste se pozivali na krivičnu odgovornost u vidu širenja informacija. Mora da postoji odgovornost za sve izrečeno u javnosti, praktično u svetu medija i tehnologija mnogi sebi daju za pravo da pričaju stvari koje nisu iz oblasti njihove stručnosti, ali bih zamolila i medije koji nama jesu jedna produžena ruka, da na podržavaju vrste informacija koliko god bile interesantne u jednom momentu, kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević
Darija Kisić Tepavčević foto: Printskrin

O maskama

- Izveštaj koji smo napisali, a tiče se maski... Znamo da se virus prenosi aerosolom, ne samo kapljično, pretpostavlja se da te sitne kapljice prilikom govora, ako je neko inficiran, može virus da opstane nakon 20 minuta. Čak i u tim frakcijama, kapljica i aerosola takođe može da se detektuje virus, ima značajno manje virusa kod inficiranih koji su nosili maske, nego kod onih koji to nisu radili - istakla je Sanja Glišić iz Laboratorije za bioinformatiku i računarsku hemiju.

Sanja Glišić
Sanja Glišić foto: Printskrin

- Imamo prilično stabilne brojeve u poslednjih nekoliko dana, takođe dosta ima testiranih. Imamo povoljne parametre koji su optimistični, koji nam pokazuju da je sve manji broj zahteva za hospitalizacijom, takođe, da je manji broj pacijenata koji dolaze u kovid ambulante. Nalazimo se u prelomnom trenutku kada se očekuje da krivulja krene silaznim tokom, u ovim momentima ipak treba da smognemo snage i da se i dalje pridržavamo više nego ikada svih mera i doprinesemo što bržem gašenju ove epidemije. Ono što je izuzetno dobar pokazatelj je da u toku poslednja 24 sata na području grada Niša testirano 117 osoba, jedna pozitivna. Znamo da je ne tako davno bilo teško, ali sada je dosta bolje - dodala je Kisić Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević
Darija Kisić Tepavčević foto: Printskrin

- Danas imamo 299 pacijenata, nešto bolja situacija nego prošlih dana, spustili smo se ispod te brojke od 300. U intenzivnim negama imamo 28, 17 u teškoj situaciji na respiratorima, ostali su na neinvazivnoj ventilaciji. Malo je bolje nego prethodnih dana, ali težina kliničke slike - nema promena. Dobra je stvar što smo izbalansirali broj primljenih i otpuštenih pacijenata, češće se dešava da više otpustimo nego što primimo, ali ne smemo da se opustimo - rekao je Zoran Svorcan iz KBC Zvezdara.

Zoran Svorcan
Zoran Svorcanfoto: Printskrin

- Registrovano 24.141 potvrđen slučaj, od poslednjeg izveštaja testirano je 9560 osoba, od kojih 411 pozitivno. U ovom momentu na respiratoru je ukupno 171 pacijent. U našoj zemlji od početka pandemije testirano je 631274 građana. U poslednja 24 sata preminulo je još devet osoba, tri ženske i šest muških osoba. Prosečan uzrast ženskog pola (preminule) je 67,6 godina, 68,6 kod muškaraca. Ukupan broj preminulih je 543 do sad. Hospitalizovana 4.571 - izjavila je Darija Kisić Tepavčević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.