VAŽNE VESTI ZA SVE TRUDNICE KOJE NEMAJU KORONU: Doktor Stefanović ih je upravo saopštio, dobro ga poslušajte
U ove dve klinike mogu da idu trudnice koje nemaju koronu, Foto: Printscreen

VAŽNA INFORMACIJA ZA TRUDNICE

VAŽNE VESTI ZA SVE TRUDNICE KOJE NEMAJU KORONU: Doktor Stefanović ih je upravo saopštio, dobro ga poslušajte

Porođaji se ne obavljaju u Kliničko-bolničkom centru "Zvezdara", jer je u potpunosti pretvoren u kovid centar

Objavljeno:

Sve trudnice koje nemaju potvrđenu kovid infekciju regularno dolaze na preglede ili porođaj samo na Kliniku u Višegradskoj i "Narodni front", kažu za "Blic" u tim zdravstvenim ustanovama.

Na Klinici "Narodni front" zbrinjavaju se zdrave, suspektne i potvđene kovid pacijentkinje.

U prizemlju klinike je izolaciona ambulanta u kojoj se obavljaju pregledi kovid pacijentkinja pre prijema. Naše privremeno kovid odeljenje raspolaže sa bolničkim sobama, porođajnom i operativnom salom, a nalazi se izdvojeno od drugih odeljenja. Takođe, odeljenje poseduje i dva transportna respiratora za slučaj da dođe do pogoršanja kod pacijentkinja obolelih od kovida - ističu.

Što se tiče zdravih trudnica, one regularno dolaze na sve zakazane preglede i dijagnostiku, ili na porođaj. Kada je reč o zakazanim pregledima, preporuke Instituta "Batut" su da se ti pacijenti serološki testiraju u nadležnim kovid ambulantama.

Sve pacijentkinje čije stanje zahteva hitan prijem na stacionarno lečenje pre prijema se serološki testiraju kod nas na klinici (brzi test na kovid). Ukoliko pacijentkinja ima IgM pozitivan nalaz, ona se prima u kovid odeljenje i poziva se ekipa iz GZJZ radi uzorkovanja i PCR analize na kovid - ukazuju iz "Narodnog fronta".

Direktor "Višegradske" prof. dr Aleksandar Stefanović kaže za "Blic" da već tri meseca imaju dva puta više porođaja nego uobičajeno.

Razlog tome je što su kliničko-bolnički centri zatvoreni, a takođe dosta trudnica nam šalju opšte bolnice iz unutrašnjosti koje su pretvorene u kovid centre. U ovom drugom naletu virusa još više porodilišta je zatvoreno, tako da praktično od aprila imamo dva puta veći broj porođaja - ističe prof. dr Stefanović.

Kako dodaje, primaju sve trudnice, bilo da su pozitivne ili sumnjive na kovid infekciju. Na ulazu im se meri temperatura, radi se epidemiološka anketa, a u izolacionoj ambulanti na prijemu vrši se trijaža i dijagnostika.

Potpuno su izdvojene trudnice za koje čekamo nalaz PCR testa, kao i one koje već imaju pozitivan nalaz. Njih porađamo u izolacionom delu ukoliko je u pitanju vaginalni porođaj, dok carske rezove radimo u posebnoj operacionoj sali - kaže prof. dr Stefanović.

Porođaji se ne obavljaju u Kliničko-bolničkom centru "Zvezdara", jer je u potpunosti pretvoren u kovid centar. Takođe, i KBC "Zemun" svi kapaciteti pretvoreni su za kovid pacijente, te ne primaju porodilje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.