KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO GRAĐANIMA SRBIJE: Situacija je daleko od sjajne!
Zoran Gojković i Verica Jovanović su se obraćali javnosti povodom situacije u vezi sa koronavirusom, Foto: Printscreen Kurir tv, Profimedia

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO GRAĐANIMA SRBIJE: Situacija je daleko od sjajne!

Pratili ste presek stanja u vezi sa koronavirusom u Srbiji!

Objavljeno: 16:03h

Konferencija Kriznog štaba za suzbijanje zarazne boleti Covid-19, završena je u Palati Srbija! Direktorka Batuta Verica Jovanović i Zoran Gojković su danas govorili na konferenciji.

U poslednja 24 sata širom Srbije na koronavirus testirano je 10.634 osoba, njih 409 bilo je pozitivno, a nažalost preminulo je 10 osoba. Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima se nalazi 167 pacijenata, što predstavlja pad u odnosu na juče.

Sva aktuelna dešavanja sa konferencije pratili ste u našem lajv blogu.

Mere o kontroli ulaska u Srbiju

- Kada su sve zemlje uvodile restrikcije, vodeći se uglavnom brojem pozitivnih iz zemlje porekla, tako se postupalo i kod nas. U prvoj fazi, tokom marta, aprila, maja, došlo je do evolucije procedura. Svi naši građani svi su imali pravo da bez uslovljavanja uđu u zemlju, kazala je Jovanovićeva.

Verica Jovanović
Verica Jovanovićfoto: Printskrin

- Sada veliki broj zemalja Evrope ima uslov negativnog PSR testa. Pojedine zemlje daju neke preporuke o karantinu, pojedine zabranjuju ulazak naših građana. Mi ne postavljamo uslove za ulazak u zemlju, ali se sprovidi nadzor, da li neko ima simptome.

U poslednja 24 sata širom Srbije na korona virus testirano je 10.634 osoba, njih 409 bilo je pozitivno, a nažalost preminulo je 10 osoba, saopšteno je na portalu Ministarstva zdravlja.

O nalazima na PSR testu

Jedan deo pacijenata ima negativne nalaze na PSR testu a imaju simptome, i tek posle više testiraja se pokaže da su pozitivni.

- PSR nije jedini pokazatelj. Naši lekari mogu da prepoznaju simptome, već mesecima leče pacijente i već "sa vrata" što bi se reklo, mogu da prepoznaju bolest.

Zoran Gojković
Zoran Gojković foto: Printskrin

Što se tiče podatka da 40 odsto građana Srbije nema poverenja u vakcinu, Gojković je rekao.

- To je ozbiljan problem 400 miliona ljudi je u 20. veku umrlo od malih boginja. Najveće tekovine civilizacije su vakcine i antibiotici. Svi moramo da radimo na tome da shvatimo da, ako se ne pronađe lek, da je vakcinacija nešto što je ključna stva. Molim sve lekare, medije, da što više razgovaramo o tome i da do svesti naših građano to dođe - rekao je Gojković.

O ceni vakcine

Na pitanje novinara koliko će koštati vakcina, i da li će biti besplatna u Srbiji, dr Jovanović je rekla:

- Još je rano govoriti i o vakcini, i o ceni. Država je spremna da se uključi u nabavku čim se pojavi na tržištu.

Verica Jovanović
Verica Jovanovićfoto: Printskrin

- Za sada nemamo podatke o evidenciji prisutnosti antitela kod pacijenata koji su preležali Kovid.

U poslednja 24 sata širom Srbije na korona virus testirano je 10.634 osoba, njih 409 bilo je pozitivno, a nažalost preminulo je 10 osoba, saopšteno je na portalu Ministarstva zdravlja.

- Naš primarni interes je da se bolnice isprazne i da se vratimo u situaciju od pre mesec dana, kada smo imali stabilnu situaciju. Drugo je da nam se u bolnicama ne pomešaju pacijenti oboleli od Kovida i ostali - rekao je pokrajinski sekretar Zoran Gojković.

O testiranju na lični zahtev

Prema rečima dr Verice Jovanović, testiranje na lični zahtev iznosi 6.000 dinara, i za decu i za odrasle. To uključuje i testove zbog potreba putovanja.

- Sve osobe kod kojih postoji indikacija, koji imaju simptome, imaju pravo na besplatno testiranje - rekla je.

Podsetila je da je samo u jednom periodu, u trajanju od dve nedelje, kada se uvelo testiranje na lični zahtev, testiranje bilo besplatno za decu. Zbog povećanja zahteva i potreba ta odluka je stopirana, podvukla je Jovanović.

Rekla je da sve osobe kod kojih postoje indikacije, koji imaju simptome po proceni lekara, imaju pravo na besplatno testiranje, kao i da su besplatni svi konrtrolni PCR testovi.

Verica Jovanović
Verica Jovanovićfoto: Printskrin

Ne postoji više sojeva ovog virusa

Dr Jovanović je rekla da u Srbiji nije potvrđeno da postoji više sojeva koronavirusa.

- Manifestacije tog virusa su bile drugačije u nekim zemljama. Varijacije samog virusa su predmet istraživanja mnogih naučnika u svetu. To će biti potrebno i zbog izrade vakcine. To se radi organizovano, a svi ti rezultati će biti plasirani. Za sada imamo informacije o postojanju samo o jednom tipu virusa - rekla je.

-Zemlje se nalaze u različitim stadijumima epidemije, neke su izašle iz epidemije, neke ulaze. Zemlje regiona su se u prvom krugu uspešno borile. U martu smo imali iskustva iz Italije i Španije, pa smo nešto naučili. Po stopi mortaliteta smo u dosta boljem položaju nego mnoge razvijenije zemlje -kaže Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Situacija u vezi sa korona virusom po gradovima

Srbija i dalje ima bolju situaciju od mnogo razvijenijih zemalja, rekao je Gojković.

Na pitanje novinara o oceni Svetske zdravstvene organizacije da se Srbija i zemlje Zapadnog Balkana slabije nose s epidemijom i da je stanje nepovoljnije nego na zapadu Evrope, Gojković je rekao da će se "o uspešnosti i neuspešnosti zemalja govoriti kad se pandemija završi".

-Sve zemlje Zapadnog Balkana su se veoma uspešno borile u prvom kugu epidemije, a Srbija je prednjačila u tome, imali smo najmanju stopu mortaliteta", rekao je on.

Zoran Gojković
Zoran Gojković foto: Printskrin

-Druge zemlje su mnogo teže podnele prvi deo epidemije. I dalje je Srbija po stopi mortaliteta jedna od uspešnijih i od mnogo bogatijih zemlja Evrope i sveta", kazao je Gojković.

On je rekao da je sada "primarni cilj" zdravstvenog sistema "da se u bolnicama ne pomešaju pacijenti koji su KOVID i koji nisu".

Rekao je da se zbog toga odlažu sve druge intervencije, ali se "sva urgentna stanja i hitne operacije rade svuda u Srbiji".

Kragujevac ima kompleksnu situacija

Pored Beograda i Novog Sada, Kragujevac ima kompleksnu situaciju. Nešto bolja situacija je u Kraljevu, posebna pažnja se obraća na Valjevu, imamo nešto veći broj u Vrnjačkoj Banji-rekao je Gojković i dodao da je važno da građani nastave da poštuju mere i apeluje da se izbegavaju slavlja i veća okupljanja.

- Srbija je prednjačila u borbi protiv korone u prvom talasu, imali smo najmaju stopu mortaliteta - saopštio je dr Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, dodajući da je sve to teško porediti.

- Situacija u Vojvodini je i dalje komplikovana. Nakritičnije je u Novom Sadu, zatim u Sremskoj Mitrovici, Kikindi, raste i broj obolelih u Rumi - rekao je.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.