Pronađen ukradeni rimski spomenik NEPROCENJIVE VREDNOSTI, lopov ga ostavio U ŽBUNJU KOD MANASTIRA! (FOTO)
Pronađen artefakt neprocenjive vrednosti, Foto: Printscreen

RIMSKI SPOMENIK PRONAĐEN!

Pronađen ukradeni rimski spomenik NEPROCENJIVE VREDNOSTI, lopov ga ostavio U ŽBUNJU KOD MANASTIRA! (FOTO)

Narodni muzej ukazuje da arheološki predmeti pronađeni u zemlji ili vodi na teritoriji Srbije pripadaju Republici Srbiji i svim njenim građanima

Objavljeno:

Jedinstven i izuzetno vredan rimski spomenik koji je ukraden sa deponije u Vinči, pronađen je danas, saznaje "Blic".

Spomenik iz drugog veka, pronađen je u šumarku pokraj asfaltnog puta nedaleko od manastira Rajinovac u Begaljici. To praktično znači da je spomenik iznet sa deponije u Vinči i pored rampe, kamera i čuvara i odnešen.

Spomenik su po svemu sudeći lopovi tu ostavili kada je vest o nestanku spomenika objavljena u medijima i nakon što je policija pokrenula istragu.

Za sada prema saznanjima "Blica" još nisu uhvaćeni lopovi.

Spomenik je pronađen zahvaljujući opsežnoj akciji policiji u kordinaciji sa stručnjacima Narodnog muzeja.

U Narodnom muzeju za “Blic” kažu da je spomenik pronađen zahvaljujući PS Zvezdara i SBPOК, a otkriven na teritoriji GO Grocka.

Posebnu zahvalnost dugujemo načelniku UКP, Dejanu Кovačeviću koji je predmet postavio kao prioritet i uključio SBPOК, zatim SBPOК i PU za grad Beograd, PS Zvezdara koji su postupali i pronašli spomenik. Muzej zahvaljuje i medijima koji su alarmirali javnost – kažu u Narodnom muzeju.

Kako dodaju udruženim radom MUP, Narodnog muzeja u Beogradu i medija postignut je primarni cilj – spomenik je najzad bezbedan u zbirci Narodnog muzeja u Beogradu.

Rimski epigrafski spomenik iz drugog veka koji je posvećen visoko odlikovanom rimskom legionaru jedinstven je u svetu po onome što je na njemu posle 19 vekova sačuvano. Ima u 15 redova opisano žitije visokog legionara i deo stopala.

Otkriven je 10. jula unutar teritorije deponije Vinča, a nestao odmah čim je arheolog Narodnog muzeja napustio deponiju posle ispitivanja spomenika – u noći između 11. i 12. Jula. Narodni muzej je odmah obavestio policiju.

Kako kažu u Narodnom muzeju policija nastavlja sa potragom za počiniocima ove teške krađe, dok će stručne službe Narodnog muzeja u Beogradu nastaviti sa stručnom i naučnom obradom epigrafskog spomenika, kao i konzervatorsko-restauratorskim postupkom.

Кrađa rimskog kamenog spomenika koja je usledila samo dan nakon slučajnog otkrića uz put koji vodi ka deponiji Vinča, uzbunila je i uznemirila stručnu i širu javnost. Činjenicom da se krađa dogodila neposredno nakon uvida i dokumentovanja od strane stručnjaka Narodnog muzeja u Beogradu, koje je prethodilo pripremama za bezbedan transport epigrafskog spomenika sa mesta nalaza, svedoci smo na žalost dobro organizovanih kriminalnih aktivnosti usmerenih na krađu arheoloških nalaza.

Narodni muzej ukazuje da arheološki predmeti pronađeni u zemlji ili vodi na teritoriji Srbije pripadaju Republici Srbiji i svim njenim građanima.

Neizmerno je važno da shvatimo da se devastacijom arheoloških nalazišta šteta nanosi ne samo ustanovama zaštite čiji je osnovni zadatak zaštita zajedničkog kulturnog nasleđa već i svim građanima koji kulturno nasleđe prepoznaju kao svoje – navode u muzeju.

U ovoj krađi, ne samo vrednog spomenika već i teškog oko pola tone, “ruke je prala” i deponija Vinča kroz čiju kapiju mora da se prođe da bi se došlo do spomenika. Svoje dobre namere isticala je i firma Konvar koja izvodi radove na delu gde je pronađen spomenik, navodeći da su oni prijavili pronalazak iako to nije baš potpuna istina.

Da podsetimo "Blic" je prvi objavio saznanja o nestanku spomenika pod vrlo čudnim okolnostima.

U srećno i uspešno završenoj priči i akciji nadležnih, jedno je sigurno – spomenik se sada nalazi na pravom i sigurnom mestu - u Narodnom muzeju u Beogradu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.