KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO NACIJI: Saopštili su detalje, 1 stvar je posebno RAZLJUTILA PREMIJERKU!
Zlatibor Lončar, Ana Brnabić i Dragoš Stojanović, Foto: Beta, Tanjug, Printscreen

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO NACIJI: Saopštili su detalje, 1 stvar je posebno RAZLJUTILA PREMIJERKU!

Pratili ste presek stanja u vezi sa koronavirusom u Srbiji!

Objavljeno: 16:09h

U Palati Srbija na konferenciji Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 govorili su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor KBC "Zemun" Dragoš Stojanović!

U Srbiji je danas registovano još 412 novozaraženih od korona virusa.Od posledica umrlo je devet osoba. Na respiratoru je 185 ljudi. Testirano je 11.079 osoba, saopštila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Sva aktuelna dešavanja sa konferencije pratili ste u našem lajv blogu.

O peticiji koju su potpisali zdravstveni radnici

- Videla sam kritiku i razumem ljude koji su potpisali peticiju, ja ih razumem, ali zdravstveni sistem u celom svetu je pred kolapsom. Naš i dalje stoji i leči pacijente, leče nekovid pacijente, tretiramo i kovid i nekovid pacijente na maksimalnim snagama i mi smo uspeli kao država. Ljudi, nemojte da izgubite iz vida da Srbija ovu borbu vodi odlično od Drugog svetskog rata, ako izuzmenmo sukob, onda u poslednjih sto godina - rekla je Brnabić.

Potom je direktor KBC "Zemun" uputio dve molbe za sve za koji misle da su realni izvestioci stanja da apeluju na naš narod i ljude da se maksimalno pridržavaju zadatih mera i druga molba da svako ko sumnja, da se na licu mesta uveri u stanje stvari da lekari rade kvalitetno i revnosno, kazao je Stojanović.

Dragoš Stojanović
Dragoš Stojanovićfoto: Printskrin

- Pozivam vas sve da na licu mesta proverite kako radi intenzina nega, ja ću vam biti domaćin - rekao je dr Stojanović, direktor KBC "Zemun".

- Dozvolićete mi da ne slušam savete Dragana Đilasa i da ne prođemo tako loše kao kada je on bio odgovoran za građane Srbije - rekla je premijerka.

- Ono što je meni čudno je da od preko 30.000 smrtnih slučajeva nije zaslužio pažnju kao jedan u malenoj Srbiji. Kada bi se poredili sa tom državom mi bismo imali preko 3.000 preminulih. Ja mislim da smo zemlja sa najboljim epidemiolozima , nismo ni približno tom broju od 3.000. Imate države od po 150.000 mrtvih. Danas smo imali vesti gde skupljaju ljude po parkovima, ali pričamo o Srbiji - rekla je Brnabić, odgovorivši novinaru koji je pitao o kojoj se državi konkretno radi i stranom mediju koji je prstom ukazao na Srbiju i smrt pacijenta.

- Ako je u Srbiji zabranjeno da kažete nešto ili pokažete snimak koji se delu zemlje ne sviđa. Vama ne predstavlja problem da širite laži a da onda prikazujete drugi ugao - odgovorila je Brnabić na pitanje novinara Nova o navodnoj kontroli medija u Srbiji.

Ana Brnabić
Ana Brnabić foto: Printskrin

- Sigurna sam da ćete naći zanimljiv ugao gledanja na ovu temu. Pričali ste o 63. padobranskoj, smrti porodice u Tutinu, što je neljudski novi standard koji ste uspeli da postignete. Tako da sa nestrpljenjem očekujem da vidim šta ćete objaviti - odgovorila je Brnabić novinaru Nova.

Premijerka je rekla da je važno da se proveri koje su laboratorije relevantne za testiranje i da nema problema sa lažnim testovima.

- Kod nas je u Srbiji veoma lako sve ispitati jer testiraju referentne laboratorije. Mi svaki dan imamo takve vesti na koje moramo da odgovaramo. Ja koliko znam nemamo takav problem u Srbiji. On se ovde najlakše rešava. Oprezni smo zbog privatnih labroratorija. Visokorizična je provera PCR testova. I carinski organi imaju elektronski pristup laboratorijskim izvorima - rekla je Ana Brnabić.

- Da nije stavljen na adekvatnu toaletu i respirator on bi odmah umro - rekao je Stojanović.

Potom se obratio direktor KBC "Zemun" koji je rekao da ova bolnica ima 78 respiratora. Stojanović je rekao da su svi resopiratori aktivni.

Dragoš Stojanović
Dragoš Stojanovićfoto: Printskrin

- Sve intenzivne nege su imale po jedan respirator. Tim lekara odlučuje od samog ulaska u bolnicu, gde pacijnt ide ili u određeno vreme prelazi u jediniucu intenzivnih nega ili invazivni centar. Trend je da se uvek ide od nižeg ka višem. Tu je bilo 30 intubiranih pacijenata, i prvo se uvek proba sa ne invazivnom metodom - rekao je Stojanović.

Potom se obratio ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji se nadovezao na priču o smrti pacijenta u KBC Zemun.

- Petre, da vam kažem nešto, trudio sam se ceo dan juče i danas da ću postupiti po onome što traže ti ljudi. Oni traže da poštujemo mere koje su preporučene, hvala im na podršci koju daju našem Kriznom štabu i lekarima koji se bore. Ne sme niko da pomisli da dira lekare. Nismo mi plemensko društvo. Pridržavaćemo se onoga što su oni tražiti - rekao je Lončar odgovarajući na pitanje novinara o otvorenom pismu 350 lekara.

- Što ste nervozni Petre, nemojte se nervirati, samo polako! - odgovorio je Lončar novinaru.

Zlatibor Lončar
Zlatibor Lončarfoto: Printskrin

- Za svaki slučaj se uradi unutrašnji i spoljašnji nadzor. Uvek postoji nešto što kontroliše od onoga što se prvo uradi. Vi insistirate, ne razumete dokument, ne razumete liste, niste iz medicinske struke. Trebalo bi da završite medicinu pa da pričamo o tome. Bio je na bezbednijem nivou u jedinici intenzivnije nege - rekao je Lončar.

- Naša ukupna smrtnost tokom čitave borbe je manja 3% imamo pad smrtnosti, imamo zemlju koja ima preko 30.000 preminulih. Pitam zbog čega se jedna takva medijska agencija pored takvih brojeva u svojoj zemlji, bavi jednim slučajem u malenoj Srbiji i ostavljam to građanima Srbije da zaključe i razmisle sami.

- Nastavićemo da se borimo, borimo se za živote naših ljudi i naše nacije. Ovo je najveća kriza u kojoj je svet od Drugog svetskog rata. Ponosni smo na tu borbu na disciplinu - istakla je premijerka.

Ana Brnabić
Ana Brnabić foto: Printskrin

Ona je rekla da je u toku smirivanje situacije u Tutinu i Novom Pazaru

- Ne postoji niko u RS ko je preminuo čekajući na respirator. To nam je bilo posebno važno u ovoj borbi. O tome je pričao i predsednik Vučić nebrojeno puta. Videli smo u nekim drugim mnogo bogatijim zemljama od Republike Srbije. Ovo što se danas plasira od domaćih i stranih agencija su bezočne laži. Nećemo dozvoliti da se po Srbiji pljuje i da se ona laže samo zbog nekih političkih razloga - rekla je Ana Brnabić.

- Dobar dan svima, na početku želim da se izvinim građanima Srbije, umesto da idemo direktno na saopštavanje rezultata o epidemiološkoj situaciji, ja ću prvo odgovoriti na monstruozne laži plasirane od jedne strane agencije, a to je da je jedna osoba preminula u KBC Zemun zato štio nije bilo respiratora - istakla je Ana Brnabić.

Ana Brnabić
Ana Brnabić foto: Printskrin

Francuska agencija Frans pres objavila je da je Ljubiša Đurić preminuo od Kovid-19 u Zemunskoj bolnici čekajući na respirator, a premijerka Ana Brnabić kaže da je reč o strašnoj laži, te je se na samom početku konferencije osvrnula na ovu vest.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.