ZABORAVITE NA LETOVANJE U GRČKOJ: Granice za srpske turiste neće biti otvorene ni u avgustu! GRCI POOŠTRAVAJU MERE
Grci pooštravaju mere, Foto: EPA-EFE/ DIMITRIS TOSIDIS

MALE ŠANSE

ZABORAVITE NA LETOVANJE U GRČKOJ: Granice za srpske turiste neće biti otvorene ni u avgustu! GRCI POOŠTRAVAJU MERE

Grčka je za naše turiste zatvorila granice od 6. jula, a ta odluka je produžena 15. jula

Objavljeno:

Srbija je sa čak 78 slučajeva prva po broju turista zaraženih koronom koji su došli u ovu zemlju, skoro je izvesno da Grci neće skoro otvoriti granice za naše državljane.

Srbija je, sa čak 78 slučajeva, prva po broju turista zaraženih koronom koji su ušli u Grčku od 15. juna do 6. jula, kada je ta zemlja i zvanično stavila rampu za naše turiste!

Uzevši ovo u obzir, ali i pogoršanje epidemiološke situacije kako u Srbiji, tako i u Grčkoj, skoro je izvesno da grčke granice za naše turiste neće biti otvorene ni u avgustu, a kako kažu turistički radnici, masovnijeg odlaska na more svakako neće biti ni u septembru!

Nikos Hardalias, zamenik ministra civilne zaštite u Grčkoj, saopštio je da je od početka turističke sezone koronavirus otkriven kod 295 turista. Pored naših, korona je, prema njegovim rečima, potvrđena i kod 63 turista iz Bugarske, 61 iz Rumunije, 23 iz Albanije, šest iz SAD.

Grčka je za naše turiste zatvorila granice od 6. jula, a ta odluka je produžena 15. jula. Sledeći presek stanja najavljen je za 1. avgust, ali ni Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, ne veruje da će odluka biti promenjena tokom avgusta.

Za sada su male šanse. Sve zavisi od epidemiološke situacije. Kada se popravi situacija, onda će se i njihova odluka promeniti - kaže Dačić za Kurir. Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, kaže za Kurir da ni on ne veruje da će letovanje u Grčkoj, omiljenoj destinaciji naših turista, uopšte biti moguće i narednog meseca.

Za sada u Srbiji nema značajnog poboljšanja epidemiološke situacije, a i Grčka beleži rast broja zaraženih, tako da je, osim ako ne dođe do nekog neočekivanog preokreta, malo verovatno da granice za naše turiste budu otvorene u avgustu.

Grci još više pooštravaju mere i ne verujem da će, čak i ako nas u nekom trenutku puste, dozvoliti ulazak bez negativnog PCR testa do kraja sezone - objašnjava Seničić i dodaje da su mnogi naši turisti već odustali od Grčke i preusmerili se na Egipat i Tursku, koji, prema njegovim rečima, najverovatnije neće menjati odnos prema nama, odnosno za ulazak u te zemlje neće biti potreban PCR test i karantin.

Seničić dodaje i da će Grčka dobiti veliku finansijsku pomoć od EU za oporavak od krize, pa sebi mogu da priušte da se ne kockaju. U Grčkoj je, prema zvaničnim podacima, od početka epidemije registrovano 4.007 slučajeva, a samo za tri nedelje jula registrovana su 624 nova slučaja, od kojih su polovina stranci. I Darko Asanović, vlasnik jedne od domaćih turističkih agencija, kaže za Kurir da je moguće da granice ne budu otvorene čak ni u septembru:

Ako se i otvore u septembru, svakako neće biti masovnog organizovanog odlaska. Agencijama se ne isplati da rade samo mesec dana, a sem toga, vlasnici mnogih vila u Grčkoj su već odustali od ove sezone i nisu ni otvarali objekte, niti će. Takođe, neće biti računice ni da se organizuju čarter letovi, pa se može zaključiti da, ako i nekad u toku sezone otvore granice, to će mahom biti individualni odlasci sopstvenim prevozom.

Nova rampa

Ne možemo ni u Španiju

l državljanima Srbije od ponoći je zabranjen i ulazak u Španiju, rekla je naša ambasadorka Katarina Lalić: - Ta odluka će važiti do kraja jula, kada se očekuje ponovno razmatranje EU o listi država čiji državljani mogu da putuju u države članica. Ako se Srbija ponovo bude našla na toj listi, može se očekivati da će biti i pozitivna odluka Španije o ulasku naših državljana.

Crna Gora opet proglasila epidemiju

l crnogorsko nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) ponovo je u utorak proglasilo epidemiju koronavirusa na teritoriji cele Crne Gore. U skladu s tim, od juče se uvodi više novih privremenih mera, uključujući obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom prostoru na celoj teritoriji Crne Gore, a obaveza se odnosi i na decu stariju od sedam godina. Maske nisu obavezne na plažama i u nacionalnim parkovima, pod uslovom održavanja fizičke distance i ranije propisanih mera. Crna Gora je zabranila ulazak državljanima Srbije zbog nepovoljne epidemiološke situacije kod nas.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.