DOKTOR STEVANOVIĆ OBJASNIO ŠTA JE SA LEKOM I VAKCINOM PROTIV KORONE: Svi građani Srbije bi trebalo da urade ovo
Dr Goran Stevanović kaže da ne postoji lek ni vakcina za virus, Foto: Printscreen/Kurir Tv

ZA KORONU NE POSTOJI LEK!

DOKTOR STEVANOVIĆ OBJASNIO ŠTA JE SA LEKOM I VAKCINOM PROTIV KORONE: Svi građani Srbije bi trebalo da urade ovo

Kaže da je stomatični virus karakterističan za ovaj period, ali da je osnovna razlika to što je reč o ograničavajućoj bolesti koja traje vrlo kratko, odnosno od 48 do 72 sati

Objavljeno:

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović kaže da u ovom trenutku ne postoji lek za kovid 19, kao ni vakcina koja ispunjava sve kriterijume, a da se sve nove informacije iz sveta redovno prate.

Na pitanje da li će se u lečenju naših kovid pacijenata uključiti aspirin, jer je je jedna italijanska studija utvrdila da pacijenti umiru od tromboze i predlažu da se u terapiju uključi taj lek, Stevanović je rekao da u Srbiji postoji čitav niz ljudi koji su u senci, koji se ne vide i koji nisu uključeni u komunikaciji sa ljudima, ali koji redovono čitaju sve podatke i imaju skoro sve informacije.

Kaže da aspirin nije jedini lek koji može da se koristi i naglasio da i on ima negativne efekte te da se mora biti oprezan.

"U ovom trenutku ne postoji lek za covid19. Isto kao što ne postoji ni jedna vakcina koja ispunjava sve kriterijume. Zato kažemo da je sve to u fazi ispitivanja", odgovorio je Stevanović.

Na pitanje kako građani mogu da naprave razliku između korone virusa i klasičnog stomačnog virusa, Stevanović je rekao da su razlike stvar koja zavisi od kliničke slike, od laboratoriske slike, markera zapaljenja.

"Pozivamo sve naše građane koji imaju tegobe da se jave u domove zdravlja, a oni koji nisu sigurni da li treba da se testiraju neka idu u kovid bolnice i kovid ambulante, jer o dijagnozama i simptomima treba da odlučuju lekari, to je njihov posao", naglasio je Stevanović.

Kaže da je stomatični virus karakterističan za ovaj period, ali da je osnovna razlika to što je reč o ograničavajućoj bolesti koja traje vrlo kratko, odnosno od 48 do 72 sati.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.