DOKTORKA KISIĆ OBJASNILA KAKO JE DOŠLO DO NESLAGANJA CIFARA OBOLELIH: Ovo je čekala cela Srbija
Darija Kisić Tepavčević o neslaganju broja zaraženih, Foto: Printscreen

NESLAGANJE BROJEVA ZARAŽENIH

DOKTORKA KISIĆ OBJASNILA KAKO JE DOŠLO DO NESLAGANJA CIFARA OBOLELIH: Ovo je čekala cela Srbija

Baza je napravljena sa ciljem da imamo nadzor u svakom mogućem momentu, možda nije idealna, ali pruža dobru osnovu za dalji rad

Objavljeno:

Zamenik direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević objasnila je danas da se brojevi o zaraženima na virus korona koji se saopštavaju u 15 časova razlikuju od onih na lokalu zato što zavodi za javno zdravlje i domovi zdravlja širom zemlje unose podatke u bazu ceo dan, odnosno i nakon 15 časova.

Na konferenciji za medije, Kisić je ukazala da svi zavodi za javno zdravlje i domovi zdravlja u našoj zemlji, kao i Institut "Batut" vrše nadzor nad virusom korona i dodala da je reč o više od 200 ustanova koji mogu da rade briseve za PCR test i unose podatke u bazu.

"Sve te ustanove dobijaju povratne informacije o statusu testova, odnosno o pozitivnosti pacijenata koje su uzrokovali, i imaju kompletan uvid na dnevnom nivou o stanju pacijenta. Na osnovu toga ih i obaveštavaju o izolaciji ili terapiji", navodi Kisić.

Ukazuje da na prikupljanju podataka o broju zaraženih učestvuje veliki tim koji te podatke unosi u bazu, te dodala da se neretko ti podaci ne unose u bazu istog momenta, zbog obima posla u tim ustanovama.

S obzirom da se podaci unose do kraja dana, kaže Kisić, dešava se da dođe do neslaganja podataka u pojedinom delu dana.

Kisić je istakla da su podaci o broju hospitalizovanih i broju pacijenata na respiratoru poklapaju, jer se, kaže, taj podatak u bazu unosi istog momenta.

"Takođe, bitno je naglasiti da broj hospitalizovanih ne odgovara vrlo često broju aktivnih pacijenata, aktivnih u smislu da imaju bolest u tom momentu, zato što se pacijenti primaju zbog težine kliničke slike, a ne zato što su PCR pozitivni", objasnila je Kisić.

Ističe da često u bolnicima ima oko 40 odsto pacijenata koji nemaju PCR nalaz ili ga još uvek čekaju ili im je PCR čak i negativan, ali imaju sve simptome koji odgovaraju virusu korona i primaju terapiju.

"Ima različitih neslaganja, sve se to može objasniti da se te brojke ne bi dovodile u sumnju ili rađalo neko nepoverenje. Baza je napravljena sa ciljem da imamo nadzor u svakom mogućem momentu, možda nije idealna, ali pruža dobru osnovu za dalji rad", zaključila je Kisić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.