Prvi serijski ubica u Srbiji bila je žena! Ubijala je lukavo, i za novac! (FOTO)
Foto: RTV printscreen

strašna priča

Prvi serijski ubica u Srbiji bila je žena! Ubijala je lukavo, i za novac! (FOTO)

Da li ste znali da se na mapi serijskih ubica na jugoslovenskom prostoru prvo pojavila žena?
Objavljeno:

Baba Anujka je skoro celu polovinu veka bacala senku na jedan deo Banata, južni deo, i uterivala deci strah u kosti svojim imenom, i time postala prvi serijski ubica na ovim prostorima.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Baba Anujka je poreklom Rumunka, a živela je u Vladimirovcu, selu između Vršca i Beograda, kao kći bogatog paora. Vladimirovac je početkom 20. veka nosio naziv Petrovo selo. Anujka je, po želji svog oca, bila vrlo obrazovana žena za to vreme.

No priču o njoj ne možemo početi bez jedne biljke - koju u narodu zovu đavolja trava. Kod Indijanaca je npr. ovo bila sveta biljka - pomoću nje su izazivali halucinacije i koristili je u medicinske svrhe. Dive joj se Arapi, Kinezi...To je vrlo otrovna, demonska biljka, ona kojom su mazali vrhove strela u bojovima...Tatula!

Korišćena je čak i za izazivanje abortusa, ali ipak, najčešće je prosto izazivala smrt!

Tatulu, kako je jedan od naziv ove biljke, ova baka koristila je samo za jednu svrhu - trovanje.

foto: RTV printscreen

Ona je jedna od najpoznatijih trovačica sveta - o njoj je napisana i knjiga. Anujka di Pištonja (1837 - datum smrti nije poznat) bila je najveća banatska vračara-trovačica.

Na suđenju je priznala da je kao mala bila bolesna, da su čak dolazili da je gledaju kako leži na krevetu u čudnim stanjima, i govorili joj da će biti vračara kad poraste. Tako je i bilo.

Svi su je znali kao poznatu vračaru, čiji su saradnici išli po banatskim selima, tražili gde vlada nesloga i bolest, i preporučivali babu, čija "đavolja voda" rešava sve probleme.

Zbog te vode, po priznanju mnogih, ljudi su crkavali u najvećim mukama. Sve je to negirala na suđenju, krsteći se.

U knjizi posvećenoj jedinoj ženi serijskom ubici sa jugoslovenskih prostora, Šimona A. Đarmatija piše:

- Tražila je od svojih klijenata da joj donesu jednu crnu i jednu belu kokošku, torbu pepela, trica, bosiljka i tamjana. U misterioznoj tišini svoje mračne sobice i u dimu tamjana, ona je razbacivala oko sebe pepeo i trice, šaputala neke tajanstvene reči. Na kraju je spremila jednu bocu napunjenu čistom vodom. Najzad bi uzimala jedno malo zvonce i tri puta bi zazvonila. To je bilo "sporazumevanje sa đavolom".

Ona je navodno rešavala brojne bračne, imovinske probleme, uz silu nečastivog, a imala je mnogo saradnika, i to najčešće među rođacima žrtava.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.