SAČEKUŠA ZA MINISTRA POLICIJE: Ovako je likvidiran Milorad Drašković, najveći lovac na KOMUNISTE!
Milorad Drašković, Foto: Wikipedia

legenda koja je izbledela

SAČEKUŠA ZA MINISTRA POLICIJE: Ovako je likvidiran Milorad Drašković, najveći lovac na KOMUNISTE!

Na početku 20. veka, tačnije 1901. godine, Drašković u Smederevu otvara advokatsku kancelariju uključivši se u rad samostalnog krila radikalne stranke.

Objavljeno:

Na današnji dan, 1921. uDelnicama, u Hrvatskoj, ubijen je ministar unutrašnjih poslova Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca Milorad Drašković. Atentat je, u znak protesta zbog donošenja Obznane, zakona kojim je zabranjen rad komunističkoj i drugim levičarskim partijama, izvršio Alija Alijagić, pripadnik levičarske organizacije "Crvena pravda".

Milorad Drašković je bio pravnik, privrednik i političar. Bio je u Samostalnoj radikalnoj stranci, kasnije Demokratskoj stranci i narodni poslanik. Rodio se 1873. godine u Polu, mestu na obroncima planine Rajac.

foto: Printscreen

Školovanje je počeo u rodnom selu Banjani a 1894. godine završio je Pravni Fakultet u Beogradu. Tokom tih dana bio je odliča đak. Tokom studija privukla ga je politika a pogotovu Samostalna radikalna stranka, verovatno zato što je odmah po kraju studija, bio u advokatskoj kancelariji Nikole Nikolića, uglednog člana te stranke. Tu je 1897. započeo svoju pripravničku karijeru a imao je i prilike da brani Vasu Pelagića u procesu koji je vođen protiv njega zbog "antirežimske" brošure.

Između ostalog, Drašković je bio angažovan u mlekarskoj i bankarskoj industriji. 1898. godine se posvetio izučavanju savremenih dostignuća industrije mleka. Njegova mlekara "Godomin" postaće škola modernog mlekarstva. Bio je sa svojim radnicima i nije prezao od teških poslova.

Godina 1905. i 1906. biran je za narodnog poslanika u vladama Ljubomira Stojanovića i Save Grujića. Dobio je na upravu trezor narodne privrede što je bio uvod u njegov bankarski angažman. Te 1907. godine, kao ugledni privrednik i bankar, Drašković je ušao u upravu Beogradske izvozne banke. Ubrzo prodaje mlekarski kompleks i fokusira se na bankarstvo. On je u toj banci ostavio dubok trag, čak ju je i spasio od urušavanja nakon njenog početnog uzleta.

foto: Printscreen

Na početku 20. veka, tačnije 1901. godine, Drašković u Smederevu otvara advokatsku kancelariju uključivši se u rad samostalnog krila radikalne stranke. Postao je njen istaknuti član što je bilo i u partihama naslednicama. Bio je redovan član vlade.

Odatle se povukao maja 1921. godine nakon neuspešnog atentata i zavere u Zagrebu čije je vinovnike oslobodio. Tri dana kasnije ga je, na lečenju u Delnicama ubio Alija Alijagić, član komunističke grupe Crvena Pravda.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.