UŽAS! MLADIĆU IZ LESKOVCA SRCE RADI SVEGA 20 ODSTO, A IMA SAMO 21 GODINU: Na respiratoru se bori za život
Dečko od samo 21. godinu se bori za svoj život, Foto: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

TRAGEDIJA

UŽAS! MLADIĆU IZ LESKOVCA SRCE RADI SVEGA 20 ODSTO, A IMA SAMO 21 GODINU: Na respiratoru se bori za život

Dečko od samo 21 godinu bori se za život na respiratoru u Kliničkom centru Niš, dok je najmlađi pacijent na mehaničkoj ventilaciji u Kliničkom centru Srbije imao samo 19 godina

Objavljeno:

Dečko iz Leskovca, koji je bio potpuno zdrav, zbog korone završio na mehaničkoj ventilaciji, srce mu radi svega 20 odsto, a svi organi popuštaju.

Dečko od samo 21 godinu bori se za život na respiratoru u Kliničkom centru Niš, dok je najmlađi pacijent na mehaničkoj ventilaciji u Kliničkom centru Srbije imao samo 19 godina!

Pre tri dana kod nas u KC Niš iz Leskovca primljen je mladić od 21 godinu, koji je do korone bio potpuno zdrav. Samo je odjednom pao na respirator i borimo se sa njegov život. Ima tešku insuficijenciju jetre, otkazali su mu bubrezi i na dijalizi je, a u celom organizmu je došlo da metaboličkog disbalansa. Ejekcijska frakcija srca je svega 20 odsto, odnosno da pojednostavimo - srce mu radi 20 odsto i ima multiogransku insuficijenciju. Činimo sve da ga spasemo - kazao je prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš.

Prof. dr Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju KCS, kazao je da je njihov najmlađi pacijent pozitivan na kovid 19, koji je bio na respiratoru, imao samo 19 godina!

On je bio potpuno zdrav, nije imao hroničnih bolesti pored korone, koliko je meni poznato. Ozdravio je i otpušten je kući. Imamo pacijenta na respiratoru koji je 1994. godište. Sada imamo više mlađih pacijenata, između 20 i 30, i 30 i 40 godina, čak su i oni na mehaničkoj ventilaciji, tako da niko nije pošteđen. Ima više obolelih i više pacijenata sa težom kliničkom slikom. Nekima se brzo pogorša slika, ako se kasno jave. Kod onih koji se na vreme jave, uspevamo da zadržimo tu bolest, da ne dođu na respiratore - izjavio je Lađević.

U KC Vojvodine rečeno nam je da je na respiratoru 22 ljudi, od kojih najmlađi pacijent ima 46 godina, a najmlađi pacijent lečen na respiratoru u njihovoj ustanovi bio je 1992. godište i, nažalost, izgubio je bitku za život.

Prof. dr Violeta Mihailović Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju KCS, nedavno je kazala da je kovid 19 potpuno nepredvidljiv i da se se može desiti da bez temperature ili drugih simptoma pacijenti razviju tešku upalu pluća zbog koje neretko završe na respiratoru.

23 pacijenta u Užicu na respiratoru 5 pacijenata na respiratoru u Novom Pazaru 2 osobe na respiratoru u KBC Kosovska Mitrovica 2 pacijenta na respiratoru u Opštoj bolnici u Subotici.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.