KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO NACIJI: Danas registrovano još 359 bolesnih, OVO SU SVI DETALJI
Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva Srbije saopštava najnovije podatke, Foto: PRINTSCREEN TANJUG VIDEO, Printscreen Youtube

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO NACIJI: Danas registrovano još 359 bolesnih, OVO SU SVI DETALJI

Na konferenciju su saopštene sve najnovije informacije o korona virusu u Srbiji

Objavljeno: 15:42h

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva Srbije od zarazne bolesti COVID-19 obratio se danas u 15 časova javnosti na konferenciji za novinare!

Sva aktuelna dešavanja iz ovog obraćanja mogli ste da pratite u našem lajv blogu:

Stav struke o vakcini:

Zlatibor Lončar
Zlatibor Lončarfoto: Printskrin

- Ceo svet je u jednoj vrsti borbe, da dođe do vakcine, što bolje pozicije kada počne vakcinisanje. Najbitnija je bezbednost pacijenata i efikasnost leka. Ono što je bitno, struka je ta koja određuje da li će vakcina biti obavezna ili ne, u zavisnosti od osobina vakcine. Vakcina će biti preporučena, posebno za ljude koji su visokorizični, pre svega mislim na zdravstvene radnike, koji su u kontaktu više nego ostali. Posebno ćemo o njima voditi računa, država će se truditi da uradi sve da dobijemo dovoljno količina i da bude dostupna svima. Postoji institut za javno zdravlje "Batut" koji sabira sva mišljenja i na osnovu zahteva i mišljenja lekara - dodao je Lončar.

Nažalost, i dalje nam dolaze oni sa protesta

- Što se tiče protesta, nadao sam se da če se do danas završiti sa prijavljivanjem tih ljudi, nažalost, još dolaze oni koji su bili tamo ili u kontaktu sa ljudima koji su odlazili tamo. Nadao sam se da će to biti gotovo, ali imamo i dalje posledice protesta. To je nešto što smo mogli da sprečimo - istakao je Lončar.

O nošenju maski...

-Ono na čemu će epidemiolozi insistirati je poštovanje distance. Prema preporukama, deca starosti dve godine i više bi trebalo da nose maske, ali će se s obzirom na situaciju, to kod nas odlučivati. Dakle, deca će nositi maske kada se to propiše. U vrtićima je važno poštovati distancu- rekla je Verica Jovanović, direktorka Instituta Batut.

Poseban servis za informacije

Verica Jovanović
Verica Jovanovićfoto: Printskrin

Svi oni koji su se testirali na kovid 19 i čekaju rezultat PCR testa, mogu se od danas prijaviti na automatski servis za dobijanje obaveštenja putem mejla i SMS poruke, 24 časa dnevno.

Obaveštenje ne sadrži rezultate testa već samo informaciju da je test gotov, kao i datum izdavanja testa.

- Danas smo na portalu elektronske uprave pustili novu uslugu za građane. Ova zsluga vam omogućava da se prijavite za notifikaciju da vam je gotov PCR test. Usluga je jednostavna i sastoji se u tri koraka. Kada odete na stranicu portala, popunite JMBG, obavezan je mejl i opciono je broj telefona. Kada je završen vaš PCR test, dobićete poruku. Usluga je besplatna - rekao je Jovanović.

O obolelim zdravstvenim radnicima Broj pozitivnih zdravstvenih radnika je 550, dok je 50 smešteno u bolnice, rekao je na konferenciji za medije ministar Zlatibor Lončar.

Zlatibor Lončar
Zlatibor Lončarfoto: Printskrin

Lončar je rekao da još uvek nema vakcine koja je registrovana za upotrebu i da je prošla sve neophodne studije.

-Ono što je bitno je da je struka ta koja određuje da li će neka vakcina biti obavezna ili ne. Sa sigurnošću mogu da kažem da minimum onoga što će biti je da vakcina bude preporučena, posebno za ljude koji su visoko rizični. Pre svega mislim na zdravstvene radnike i one koji rade sa drugima", rekao je on i dodao da će se država truditi da obezbedi dovoljne količine i da to bude dobra vakcina.

Umrlo je 10 osoba, imamo 359 novozaraženih

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 8.349 osoba, njih 359 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo 10 lica.

Hospitalizovano je 4.762 pacijenata.

Na respiratorima se nalazi 190 pacijenata.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.