U KOVID BOLNICAMA U BEOGRADU IMA DOVOLJNO MESTA! Lončar otkrio gde je situacija PROBLEMATIČNA
Ministar o situaciji u kovid bolnicama, Foto: Printcsreen

stanje na terenu

U KOVID BOLNICAMA U BEOGRADU IMA DOVOLJNO MESTA! Lončar otkrio gde je situacija PROBLEMATIČNA

Lončar je naglasio da zdravstveni sistem ima dovoljno medicinskog osoblja bez obzira na opterećenost bolnica i umor zaposlenih.

Objavljeno:

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da u kovid bolnicama u Beogradu ima dovoljno mesta za zbrinjavanje novih kovid pacijenata za naredna dva dana i dodao da će u toku dana jedan broj teških pacijenata iz Šapca biti prebačen u prestonicu.

Lončar je, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, rekao da u narednih 48 sati neće biti potrebe da se pacijenti iz Beograda, ali i oni koji se šalju u prestonicu, upućuju u neku od kovid bonica u unutrašnjosti, kao što je to bio slučaj ranijih dana. Naglasio je da je još problematična situacija u Šapcu, Kraljevu i Čačku i da će 10 do 15 pacijenata iz Šapca danas biti prebačeno u Beograd, dok će deo pacijenata iz Čačka biti prebačen u Kragujevac. Ministar je naveo i da je dogovoreno da se trudnice iz Šapca, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u tom gradu, upućuju u bolnice u Loznici, Valjevu i Sremskoj Mitrovici.

Podsetio je i da je u pripremi privremena kovid bolnica u Šapcu, koja će biti u Ekonomskoj školi i dodao da će tamo biti poslat stručni tim iz KCS i vojni lekari, kako bi što pre osposobili zdravstveni sistem u tom gradu. Lončar je rekao da je rešen problem u vezi sa primanjem krvi za hronične bolesnike i da je obezbeđen prostor u KCS i na VMA gde će ubuduće oni moći da prime krv. "Nismo zadovoljni radom Zavoda za transfuziju krvi u Beogradu, imaju ubedljivo najmanje zalihe krvi, a nisu ni u komunikaciji sa drugim zavodima u Srbiji tako da smo dali nalog da se količine kojima raspolažu prebace u KCS i na VMA", rekao je Lončar.

Zaraženo 550 zdravstvenih radnika,50 hospitalizovano

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio je danas da je 550 zdravstvenih radnika u Srbiji zaraženo virusom korona od čega je 50 na bolničkom lečenju. Lončar je naglasio da zdravstveni sistem ima dovoljno medicinskog osoblja bez obzira na opterećenost bolnica i umor zaposlenih. "Dogovoramo se i organizujemo se, nemamo problem da negde nema zdravstvenih radnika, u međuvremenu primamo i obučavamo ljude, pripremamo se razne scenarije'''', rekao je Lončar novinarima posle sastanka sa direktorima kovid bolnica. On je dodao da je dogovoreno da se svake nedelje organizuje sastanak sa zdravstvenim radnicima iz jedne ili dve kovid bolnice, da se sa njima razgovara i čuju njihova mišljenja, zaključci i iskustva iz borbe sa virusom Kovid-19.

''''To će biti negde na otvorenom, u opuštenijoj atmosferi, uz poštovanje svih mera. Želimo da im pružimo podršku jer su oni heroji, a sve ono što sada rade videće se tek u narednim godinama'''', rekao je Lončar. Zahvalio je svima koji ''''navijaju'''' za zdravstveni sistem i pružaju podršku medicinskim radnicima. ''''Oni koji navijaju za veći broj zaraženih, njima na čast, mi poštujemo i lečimo sve, ali želimo jedinstvo i smatramo da nam je to sada potrebno'''', naveo je Lončar.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.