ZABORAVITE NA LETOVANJE U GRČKOJ, SRBIMA ULAZ ZABRANJEN DO OVOG DATUMA! Pitanje da li će biti promena
letovanje, granice, Foto: Printscreen

strogi

ZABORAVITE NA LETOVANJE U GRČKOJ, SRBIMA ULAZ ZABRANJEN DO OVOG DATUMA! Pitanje da li će biti promena

Skoro 30.000 srpskih turista je ovog leta uspelo da uđe u Grčku, a prema poslednjim procenama nešto manje od 10.000 ih je još na letovanju i sprema se za povratak u domovinu.

Objavljeno:

- U momentu zabrane ulaska za državljane Srbije, prema procenama tamošnjih vlasti, oko 15.000 srpskih turista boravilo je u Grčkoj organizovano, odnosno preko turističkih agencija. Na taj broj treba dodati i one koji su došli u individualnom aranžmanu, manje-više isto toliko, te se smatra da je realna brojka srpskih turista oko 30.000 - rekao je za RTS ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević.

Grčke vlasti su produžile zabranu ulaska srpskim građanima do 1. avgusta, mada turistički radnici smatraju da je ova sezona praktično gotova, tako da su mnoge turističke agencije već otkazale aranžmane za avgust i septembar.

Baš kao što su i mnogi manji hoteli, ali i vlasnici privatnih smeštaja u Grčkoj, pre svega u njenom severnom delu koji posećuju srpski turisti, odlučili da ponovo zatvore svoje objekte.

Iako se mnogi još nadaju da bi moglo da dođe do veleobrta, te da nakon smanjenja broja novozaraženih od korone u Srbiji, grčke vlasti dozvole ulazak našim turistima, makar sa obaveznim pi-si-ar testovima, šanse su realno iz dana u dan sve manje.

Tim pre jer se Grci hvale kako su juče imali samo 19 novootkrivenih slučajeva korona virusa, a nijedan nije bio "uvezen", odnosno nije registrovan među turistima. Kako kažu, na to je najviše uticala odluka o obaveznim pi-si-ar testovima za sve koji ulaze preko drumskog graničnog prelaza Kulata-Promahonas koji su koristili i naši turisti.

A teško je verovati da će promeni odluke doprineti i zahtev Udruženja hotelijera Grčke koji su pre nekoliko dana zatražili od Vlade da se dozvoli ulazak u zemlju srpskim i ruskim turistima uz oabevzno testiranje na koronu, pa čak istakli i spremnost da snose 50 odsto troškova za testiranje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.